Dressyr
19 april 16:06
Ridsportplus

Patrik Kittel och SWB-hästen Touchdown vann världscupfinalen

Världscupfinalen 2024Sist ut i årets final startade Sveriges enda deltagare Patrik Kittel som gjorde allt och lite till. Med sin SWB-häst Touchdown, uppfödd av Verbena Dressage och ägd av Anna Forslund, skrev han modern dressyrhistoria. Med segern följer en prischeck på 905 000 kr som säkert väger lätt i bagaget.

Patrik Kittel och SWB-hästen Touchdown vann världscupfinalen
Patrik Kittel och Touchdown stod som segrare i världscupfinalen. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var 15 ekipage till start då två ekipage från grundomgången inte gått vidare till årets upplaga av världscupfinalen. I år går finalerna i Riyadh, Saudi-Arabien, ett skäl till att Ridsport i år inte har bevakning på plats som brukligt.

    Klassen dömdes som på alla mästerskap av sju domare runt banan. Normalt har en kommitté kallad JSP – Judges Supervisory Panel – som i Grand Prix och i Specialen har en granskande funktion och rättar eventuella tekniska misstag som inte kommit med eller bedömts felaktigt, ingen funktion i kürbedömningen. I dag står två JSP-medlemmar listade på startlistan.

    Riyadh - Fei World Cup™ Finals 2024
    Nu gäller det, vem rider hem världscuppokalen? Åtråvärd genom alla år även om årets final går i ett land utan fulla demokratiska rättigheter för alla medborgare. Foto: Stefan Lafrentz

    Kürbedömning där det artistiska och står i centrum och den speciella bedömningen för svårighetsgrad, Degree of Difficulty – DoD, brukar kunna möblera om en del i resultatlistan, många ekipage gör bättre ifrån sig även i det tekniska i ett program de själva valt.
    De sju domarna var vid respektive bokstav: huvuddomare och domarordförande vid C – Hans-Christian Matthiesen (DEN), på de två långsidorna finns vid E – Eva-Maria Vint-Warmington (EST) och vid B – Susan Hoevenaars (AUS). På den bortre kortsidan vid A finns vid F – Peter Storr (GBR) och vid K – Thomas Lang (AUT), medan C flankeras av vid H – Janet Lee Foy (USA), ) och vid M – Elke Ebert (GER).

    I JSP satt Evi Eisenhardt (GER) och Liselotte Fore (USA) som oftast benämns som Lilo Fore.

    Sammanfattning av världscupfinalen

    Patrik Kittel, enda startande för Sverige, gick ut sist i klassen och höll i nerverna och stöttade Touchdown rakt igenom deras kürprogram till Bond-toner. De genomförde sitt program utan misstag och bärgade segern på 81,661 procent där publiken var än frikostigare med sina procent.

    Det blev en andra plats för Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Don Olymbrio som klättrade till en andra plats och behöll den från start till mål med 81,429 procent, knappt slagen av Patrik Kittel.

    Den stora överraskningen var nog att Isabell Werth och DSP Quantaz inte lyckades hitta tillbaka till sin jämvikt utan hade fortsatta spänningar och problem i dagens k¨r. Med en hög lägsta nivå blev det ändå en tredjeplats och 81,404 procent men Die Queen och Quantaz var långt ifrån sitt bästa samspelta jag i klassen.

    Nu slutade de annars så starka tyska ryttarna från tredje till femte plats med Matthias Rath som fyra och Raphael Netz som femteplacerad i debuten i envärldscupfinal.

    Det blev en ovanlig och händelserik final där förhandsfavoriten Charlotte Fry lämnade banan innan hon ens påbörjat sin ritt då hon misstänkte att Everdale bitit sig i munnen och såg något rött i mungipan.

    Segern i världscupfinalen gav 905 000 kr i prispengar ungefär, andra platsen var värd 750 000 kr och tredje platsen 600 000 kr. Det är arrangören som står för flygtransporter av hästarna samt logi på plats i Riyadh för ryttare och groomar enligt FEI:s proposition för tävlingen.

    Sverige har fått sin första värlcupfinalvinnare sedan 1998 då Louise Nathorst vann på Walk on Top. På plats i Riyadh var Touchdowns ägare Anna Forslund och hennes syster Lotta Forslund. Uppfödarna Verbena Dressage alias familjen Skeppstrand följde finalen hemifrån.

    Glad Trio
    Touchdowns ägare Anna Forslund med förbundskapten Bo Jenå och syster Lotta Forslund när världscupen drog igång i Herning i oktober 2023. Där vann Patrik Kittel och Touchdown också. Foto: Kim C Lundin

    LIVE-rapportering

    Klassen liverapporterades och uppdaterades efter varje ekipage. Den skrevs därför med senaste ekipage överst för att du som läsare ska slippa scrolla neråt för att se den senaste uppdateringen.

    19:50 Bond-tema för Kittel, Patrik Kittel

    Sist ut är Patrik Kittel (SWE) och Touchdown (SWB val 12 år e Quaterback-Sack, uppf Verbena Dressage, äg Sommarkvarn AB) som rider till härlig Bond-filmsinspirerad musik med bra takt, som alltid i Kittels kürprogram. De gör verkligt fin passagesluta där Touchdown sitter fint i varje steg. Piaffen är fin i piruetten och de ökade travsekvenserna mäktiga. Formen är bra idag, kanske lite öppen mun då och då men skummig både mellan bakbenen och i munnen. Bytesserierna går galant och formen är fortsatt fin, det ser ut som om Patrik lyckats med den temperering han ville förbättra till dagens ritt, någon matthet syns det inte ett spår av. Så fina jämna rytmiska piruetter. Det är smått fantastiskt med en svenskfödd häst och en svensk ryttare i absoluta toppen, när såg vi det efter Jan Brink och Briar? Deras sista linje i ökad trav och sluthalt genererar jubel och klang i hallen. Patrik gör sin karakteristiska segergäst och i kiss&cry är det kramkalas. PAtrik Kittel vinner världscupfinalen

    Totalt 81,661 procent från domarna och 84,315 procent från Spectator Judging-appen.

    Riyadh - Fei World Cup™ Finals 2024
    Patrik Kittel och Touchdown i onsdagens Grand Prix klass under världscupfinalen i Riyadh. Foto: Stefan Lafrentz

    ”Jag var så nervös, jag har förskt kontrollera mina nerver hela dagen. Och jag är så rörd nu jag kan nästan inte hålla tillbaka tårarna nu, det är otroligt. Min tränare Lussan vann 1998 men jag har aldrig varit på podiet. Den kämpaglöd som Touchdown visar är det viktigaste för mig, det är så otrolig atmosfär här men han har bara jobbat på. Det är fantastiskt att vinna såklart, jag ska krama hela mitt team och vi flyger hem ikväll. Nu vill jag hem och krama familjen.”

    19:40 Ska DSP Quantaz vara ett med Die Queen idag?

    Det var mycket av två indiviuella race för Isabell Werth (GER) och DSP Quantaz (DSP hingst 14 år e Quaterback-Hohenstein, uppf Kathrin Damm, äg Madeleine Winter-Schulze, Victoria Max-Theurer) I Grand Prix-klassen. Ska de bli mer som vanligt idag tro, Quantaz börjar med att göra halt och sätta upp huvudet – vi får se tycks han säga. Och Quantaz ligger på gapar stundtals och spänner till, fortfarande tittig i arenan men det ser trots allt mer ut att vara mer ”ruhe” idag. Svårighetsgraden ligger på 10 och hennes signatur rörelse från skritt-piaffpiruett-galopppiruett går bra även om skritttakten in var ett gränsfall. De gör fina dubbelpiruetter och det ser bra ut men i bytesserierna emellan syns samma svårigheter och Isabell mer eller mindre ordnar bytena med hela sätet. Den omvända rörelsen galopppiruett- piaffpiruett och ut i passage går bra, överhuvudtaget fungerar travprogrammet bra men det kräver all koncentration från Isabell, en riktigt kämpainsats för det var mycket energi i Quantaz idag. Bonnie tylers lätt plågade röst passade extra bra i dag, lite katt i klm men det fungerade. Men inte tillräckligt bra för ledning

    Totalt 81,404 procent från domarna och 79,849 procent från Spectator Judging-appen.

    Isabell Werth (ger) Dsp Quantaz
    Isabell Werth (GER) och DSP Quantaz Foto: Kim C Lundin

    19:30 Nanna och modellhästen

    Nanna Skodborg Merrald (DEN) och Blue Hors Don Olymbrio (KWPN hingst 16 år e Jazz-Olympic Ferro, uppf J Lamers, Oss, äg Blue Hors Aps) som absolut ser ut som en Breyer-häst, född till Grand PRix med en guldkantad härstamning. De går ut starkt med piaff och passage, något av hingstens paradgrenar. Hingsten har också en kort hals, rejäl hingstnacke och ett litet uttrycksfullt huvud, när han kryper lite bakom hand blir det väldigt tydligt trots att det kanske inte är så mycket, det finns inget att ge på med den exteriören. De skrittar fint på med bra avslappning, Nanna låter stångtygeln hänga och i galoppdelen kommer halsen lite mer ut. få sitter så fint i piruetterna sm Don Olymbrio och bytesserierna ser oförskämt enkla ut, det är en smidig och atletisk häst som har oerhört lätt för sin uppgift. En bra bit in i programmet ligger de på över 78 procent och en temporär ledning är nog ganska given. De avslutar i passage och det blir lite klammeri i piaffvändningen men den avslutande passagen är elastisk och energisk. Spiderman-temat passade dem riktigt bra. Inte den mest harmoniska kontakten och de blev ändå första ekipaget över 80 procent med viss marginal till och med.

    Totalt 81,429 från domarna och 80,921 från Spectator Judging-appen.

    Blue Hors Don Olymbrio
    Blue Hors Don Olymbrio med Nanna Skodborg Merrald. Foto: Kim C Lundin

    19:20 Everdale och ”Lottie” avbryter utanför banan

    De hader all världens förväntningar på sig Charlotte Fry (GBR) och Everdale (KWPN hingst 15 år e Lord Leatherdale-Negro, uppf P Kluytmans,Tilburg, äg Charlotte Fry, van Olst Horses). En grupp åskådare som älskar den lilla späda ryttarens hästkänsla och en annan grupp som ser henne som en hård och dålig ryttare. Som alltid, sanningen ligger i betraktarens öga och för de som bestämt sig finns inget att tillägga. Oavsett, den exteriör hingsten är född med innebär en hel del utmaningar i ridningen och hans temperament och dokumenterade hingstighet bidrar till utmaningarna. Bilden nedan visar Everdale som 3-åring i februari 2012 innan han är inriden och visad på hingstprov, notera halsansättning och hållning, inte helt enkelt.

    Everdale
    Everdale som 3-åring på KWPN Stallion Show Foto: Kim C Lundin

    Nu blev det ingen start alls då Everdale föreföll ha bitit sig i tungan på väg in. ”Lottie” avbröt redan runt banan i ytterspåret. Hon gick direkt ut för att få hingsten kontrollerad.

    53660247356_f22b7c7dc1_5k
    Charlotte Fry och Everdale toppade den inledande Grand Prixen på onsdagen. Foto: FEI/Martin Dokoupil

    18:40 ”Rafi” och hans bästa kompis på banan

    Igår intervjuade vi Raphael Netz (GER) som rider Great Escape Camelot (KWPN val 13 år e Johnson TN-Turbo Magic, uppf C C Kerssens-Rademaker, äg Sonja Kristina Krall, Theres Boss) och han berättade att han rider till musiken från filmerna ”How to train your dragon” och Camelot har en leksaksdrake i sin box sen länge. Musiken indikerar lätta aleganta steg och det har Camelot, en häst som sitter fint i piaffvändningarna men dock gapar lite trots Raphael Netz lätta handlag. Valacken har väldigt fin och spänstig trav, esensen av en lättfotad hst men takten i piaff blir lite orolig. De kommer fint ner i skritt och guldmedaljören från U25-EM sitter otroligt fint, han rör sig inte mycket i sadeln. Piruetterna blir lite hetsiga, snabba kliv och inte mycket gest och kliv runt. Musiken är vacker men saknar ridbar takt och det är lite synd för det hade kanske känns tryggt att luta sig i. Till sista linjen finns det passagespänst kvar. ”Rafi” klappar om sin häst intensivt och ser oerhört glad och nöjd ut.

    Totalt 76,482 från domarna och 77,452 från Spectator Judging-appen.

    Raphael Netz Great Escape Camelot 20231021
    Raphael Netz och Great Escape Camelot under världscupen i Herning. Foto: Kim C Lundin

    18:30 Spaniens bidrag i årets världscup

    Det svänger om Borja Carrascosa (ESP) och Sir Hubert NRW (Westf val 11 år e Sir Heinrich Old-Florestan I, uppf Hubert Brinkmann, äg Borja Carrascosa, Sportpferde Hofmann GbR) till väldigt dansanta toner. Här är ett ekipage som även de visat stark utveckling under vintern trots att de – för ett dressyrekipage – har tävlat frekvent i världscupen. Än så länge fattas en del styrka och Sir Hubert tenderar att gunga med huvudet och än så länge blir han låg och i framvikt i piruetterna. Bytesserierna är fina och jämna, vinner mark och är jämna för både ettor och tvåor. Till skillnad från många ekipage har de inte överlastat sitt program med piaff. Den sista linjen innehåller en hel piaffpiruett och passage på en hand avslutar ritten, ett nytt tillägg i hans program till finalen och musiken ”uptown Funk” är otroligt medryckande. Kontaktproblem kom in emellan med lite öppen mun men det är inte det övergripande intrycket. En av de första ryttarna att få mer från publiken än från de officiella domarna.

    Totalt 73,036 från domarna och 74,910 från Spectator Judging-appen.

    Borja Carrascosa Sir Hubert Nrw-6780
    Borja Carrascosa och Sir Hubert NRW. Foto: Pernilla Hägg

    18:20 USA:s sista ryttare på banan

    Kevin Kohmann (USA) med Dünensee (Hann val 15 år e Dancier-Davignon I, uppf Monika Fartmann, äg Diamante Farms) gjorde fint intryck i Grand prix-klassen och följer sina landsmäns musikval, poppigt modernt upptempo med sång, tydligt identifierbara hitlåtar. ”At least we stoel the show” verkar vara populärt då det ingick i Anna Mareks kür också. Kevins musikval är lite lugnare och mer harmoniskt, skrev jag och sedan öste musiken på till ökad trav. I alla händelser är det takt och rytm som passar hästen nästan, lite för snabb trav takt för att pass Dünensee. Skrritten får lite taktinslag men det här är en underbar häst och Kevin liksom Anna Marek är två mycket positiva amerikanska utropstecken på dressyrscenen. Men övergången från galopp till piaff blir lite terre-a-terre som inte ingår i modern dressyr men de återhämtar sig och gör sitt paradnummer i form av ökad trav igen. Avslutningen i piaff och passage är lite svajjig men Kevin ser riktigt lycklig ut med att ha klarat av sin första vrldscupfinal på ett bra sätt. Det är svårt att tro men han får faktiskt lägre procent än Benjamin Ebeling och kommer ut som sist än så länge.

    Totalt 72,364 från domarna och 71,587 från Spectator Judging-appen.

    Kevin Kohmann (usa) Dünensee_fei_shannon_brinkman
    Kevin Kohmann från USA rider Dünensee på hemmaplan utomhus. Foto: FEI / Shannon Brinkman

    18:10 dags för hjärte-Justina

    Justina Vanagaite (LTU) med sin ögonsten Nabab (BWP val 11 år e Sir Donovan-Krack C, uppf Frans Van Looverner, äg Jurga Girniute-Bogdaniene, Justina Vanagaite, Ramunas Bogdanas) är fena på att göra hjärtan till publiken efter sina ritter. Hennes musik är också en tydlig passning till det onda imperiet Ryssland – Justina har öppet stöttat Ukraina sedan krigsutbrottet – när Darth Vader-temat ljuder i hennes inledande passage och piaff. Men även hon gör över till toner i dur med temat från ”the Empire strikes back”. Sedan växlar musiken igen, dramaturgin är tydlig, kampen mellan det onda och det goda. Idag känns hela tempot fräschare och NAbab ser lättare ut och de gör ganska fina piaffpiruetter sedan rakt ner i bra skritt där Justina länger ut halsen ordentligt. I galoppslutorna hamna Nabab i framvikt och det krävs ökad galopp för att komma upp igen, i piruetterna dyker han framåt neråt igen utan att sitta och bära upp fronten, bättre till höger än vänster. För varje piruetteer blir det bättre och de sista är mer uppe och regelbundna. Hennes sista linje på en hand är ett uttalat stöd för Ukraina och Justina öser slängkyssar och hjärtan till publiken. Kanske var den lokala tv-produktionen lite obekväm med detta så sändningen skiftade fram och tillbaka under Justinas sista linje och ritt ut.

    Totalt 75,104 från domarna och 75,042 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    Nabab
    Nabab och Justina Vanagaite i Omaha 2023 i deras första världscupfinal. Foto: Kim C Lundin

    En rörd Justina Vanagaite blev intervjuad av FEI-TV:
    ” Jag kommer att gråta igen, jag hade inte min bästa ritt idag men atmosfären är så intensiv. Jag älskar min kür men den gör mig också väldigt emtionell. Vi gjorde inte det bästa vi gjort men jag är ändå glad att kunna visa upp oss i ännu en världscupfinal. Nabab gör alltid sitt bästa, så han kommer att få massor av morötter. Jag är tjejen från ingenstans, jag har inga pengar bakom mig, jag kör lastbilen själv, jag har knappt en tränare så jag vill skicka med till alla er där ute att inte sluta drömma. Det kan gå vägen, jag och Nabab började på riktigt låg nivå och nu är vi kvalade till OS i Paris. Sluta inte drömma och jobba på för ni kan också uppnå era mål.”

    18:00 Dags för Sofia Flodins ögonsten

    Matthias Alexander Rath (GER) med Destacado FRH (Hann hingst 11 år e Desperados-Londonderry, uppf Heinrich Giesselmann, äg Friederike Lohse, Gestüt Schafhof) har tung uppbackning på plats med styvmamma Ann-Kathrin Linsenhoff, som själv ridit mästerskap och världscup för Tyskland, pappa Klaus-Martin Rath och hästskötare från Sverige Sofia Flodin. De rider till dramatisk musik som passar den flotta hingsten kallad ”Desti” och ”the Empire strikes back” kanske är ett passande tema. Hingstarna Destacado FRH och Thiago GS är Matthias egna produkter, hans upprättelse i dressyrvärlden. De gör ett svårt galoppmönster och får ett litet misstag, hingsten kryper in och blir kort i halsen, kommer ut igen. På unghäst-VM tog de två medalj och hingsten fick en 10:a för sin skritt och den talangen finns kvar. Nu sitter bytesserien som en smäck och i den ökade galoppen är hingsten mer framme i formen men i piruetterna orkar han inte riktigt med, stångtygeln hänger nästan rakt igenom hela programmet. Det blir lite svårt att komma in i en avslutande piaffpiruett men de avslutar i passage med fint lyft. Matthias släpper tyglarna och klappar om sin hingst och de ser ganska nöjda ut båda två.

    Totalt 77,85 från domarna och 76,253 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    Matthias Rath Sa Gp Slafrentz
    Matthias Rath med Destacado i Grand Prix klassen i Neumünster. Foto: Stefan Lafrentz / VR Classics

    Matthias Rath i en intervju med FEI-tv efter sin ritt:
    ”Jag är jättenöjd med Desti, det gick bättre i küren än i GP-klassen, det känns bra att vara i temporär ledning såklart. Det är lätt att glömma att Desti är bara 11 år, det är en stor häst som behöver tid på sig för att utvecklas. Jag känner att vi har massor kvar att visa upp i framtiden.”

    17:50 Ett av vinterns inernationella genombrottsekipage

    Flore de Winne (BEL) med Flynn FRH (Hann hingst 10 år e Tannenhof’s Fahrenheit-Sir Oldenburg, uppf Anton Muhr, äg Win Horses) har verkligen gjort ett positivt avtryck med sina världscupstarter i vinter, ett riktigt fint modernt ekipage. De startr sin kür i passage och piaff till synt trummor och suggestiva markörer, mycket effektfult för det understryker hingstens talang. När sedan musiken ökar i takt med travrörelserna blir det precis vad kür ska vara – en performance happening – något mer än en ritt. Tekniskt är det verkligt njutbart, fin form på Flynn, lugn mun och kontakt, spetsade öron och fint ner i avslappnad skritt. Galoppmusiken är snarlik bara i rätt takt för galopp, byten i vartannat enkelt som en egen gångart men ett fel i ettorna kanske repareras i jokerlinjen. Det ser även ut som om den unge hingsten på bara 10 år lyckats stärka sig fint under säsongen, piruetterna är bättre nu än tidigare på säsongen. Deras avslutning i passage ch piaff är riktigt fin – ja detta är ett favoritekipage för undertecknad. Då ligger hn ändå bara runt 70-71 procent för det tekniska, resten av resultatet kommer från det artistiska.

    Totalt 76,139 från domarna och 76,429 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    Flore De Winne (bel) Flynn Frh
    Flore De Winne (BEL) Flynn FRH i ’s-Hertogenbosch Foto: Kim C Lundin

    Flore de Winne i en intervju med FEI-TV:
    ”Det är en ganska intesiv där inne för hästarna men det fungerade bra för mig idag. Jag är så glad för att ha en häst som Flynn att jobba vidare med och jag är ganska stolt över att både jag och Larissa klarade att kvala till finalen och har gjort bra ifrån oss här.”

    Paus till 17:40

    17:05 Belgiens första ekipage

    Larissa Pauluis (BEL) med First-Step Valentin (Westf hingst 12 år e Vitalis-Fidermark, uppf Hubert Waning, Vreden, äg Eddy Swennen, First Step Horses, Caroline & Emmanuel Lepage) instämde med Morgan Barbancon att bedömningen varit orättvis efter GP-klassen. Frågan är om det går bättre idag då Valentin är tydligt obekväm med kontaktenoch gapar mycket, dock något öppen i formen. Den samlade skritten har lite problematisk takt men svårt att avgöra utifrån kameravinkeln. I galoppen är Valentin lite mer tillfreds och kontakten något bättre dock går svansen i serier och piruetter. Hingsten har en väldigt kort krallig halls med låg halsansättning och med det underhals som ger ett lite kompakt intryck men det slutliga intrycket är att han släpper ryggen och kör upp sin hals obekväm i kontakten.

    Totalt 72,929 från domarna och 73,850 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    First- Step Valentin
    First- Step Valentin med Larissa Pauluis i Hagen under EM 2021. Foto: Kim C Lundin

    16:55 En av de yngsta ryttarna

    Som många amerikanska ekipage har Benjamin Ebeling (USA) med Indeed (DWB sto 16 år e Hofrat-De Niro, uppf Eva Ebbe Og Teffen Hovedskov, äg Vantage Equestrian Group Ii, LLC) väldigt modern musik med sång. Förfärligt rligt så ser Indeed ut att vara en fantastiskt trevlig häst – det är piloten som behöver mer träning, rutin och tajming för att komma till högre procent. . De rider ett program med svårighetsgrad 10 och kanske det varit bättre med en lägre nivå och mer precision. Indeed ser dock evigt positiv ut medan Benjamin jobbar hårt med överkroppen i bytesserierna. Piaffpiruetten blir en piaffvolt och blir som sådan förmodligen inte godkänd men oj vilken häst, så fint sto. Hoppas stewarderna kontrollerar skänkelläget för där har det gnagts och skavts under denna ritt. Fem stjärnor till hästen.

    Totalt 72,511 från domarna och 73,341 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    Benjamin Ebeling Usa
    Benjamin Ebeling från USA på tävling i Aachen med en annan häst. Foto: Kim C Lundin

    16:45 Finalens enda KiWi – från Nya Zealand

    Ekipaget Melissa Galloway (NZL) och Windermere J’Obei W (NZWB val 14 år e Johnson TN-Pompeii, uppf Rania Todd & David Woolley, äg Melissa Galloway, Anne Parkes, Rodney Parkes) har imponerat från start. Det är dessutom ganska häftigt med en ryttare som haft sin häst sedan den var föl, ovanligt minst sagt i dessa dagar av handel mellan kontinenter. Musikmedley med mycket 80-talshits, alltid smart sett till domarkårens åldersspann, skiftar mellan hits hela tiden. Deras program är så späckat att valacken inte riktigt får andrum och idagens ritt håller Melissa ett rejält tag i tyglarna. Windermere är dock en veritabel piaffmaskin som ser ut att vara snudd på outtröttlig ända in i sista halten. Kanske att de låg lite före i sitt program men med så mycket skiftnde musik så var det svårt att avgöra. väl genomfört om än inte lika lättsamt som i GP-klassen.

    Totalt 73,807 från domarna och 73,699 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    Windermere J'obei W With Melissa Galloway _cc7288f411_k
    Windermere J’obei W och Melissa Galloway innan allvaret började Foto: FEI/Martin Dokoupil
    Melissa Galloway (nzl) Windermere Jobèi W_d5f2c1575e_k
    Melissa Galloway och Windermere på tävling hemma i Nya Zealand Foto: FEI / Libby Law

    16:35 Finalens mest rutinerade häst

    Det var en mycket missnöjd Morgan Barbançon (FRA) som efter sin ritt i Grand Prix-klassen med Sir Donnerhall II OLD (Old hingst 18 år e Sandro Hit-Donnerhall 11, uppf Kanitzky,Maik, äg Morgan Barbançon, Marie Carmen Mestre Pons) tog till sociala medier för att uttrycka sin besvikelse över bedömningen. Nu på banan satsar hon och hingsten allt i ett program med svårighetsgrad 10. Det börjar med mycket intrikata galoppmönster med byten på volt för att sedan komma fint ner i ökad skritt. De har genomgående lite bekymmer med övergångarna in i ch utur piaffen men ”Gus” gör sin vanliga piaff – som aldrig innehållit särskilt höga lyft eller kraftfulla tramp. Piruetter är vanligtvis en stark rörelse men här blir hingsten lite i framvikt och i de sista avslutande piafferna så vandrar han framåt igen. Till tonerna av Celine Dions evergreen i’m alive så kastar Morgan tyglarna och kramar om sin Gus, kanske deras sista mästerskap då Hon har en andra häst också.

    Totalt 75,336 från domarna och 75,277 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng.

    Morgan Barbançon (fra) Sir Donnerhall Ii
    Morgan Barbançon (FRA) Sir Donnerhall II Foto: Kim C Lundin

    16:25 USA först

    Världscupfinalen inleds med Anna Marek (USA) med Fayvel (KWPN val 14 år e Zizi Top-Houston, uppf R & I Veninga V.O.F., äg Cynthia Davila) som rider på poppiga toner på temat ”at least we stole the show”. Fayvel har en fin silhuett och deras program innehåller många svåra övergångar och växlingar som galoppslutor in i piruetter och direkt över till en bytesserie. Hon gör en fräck och mycket taktmässig avslutning i passage och piaff till ”boom boom boom” – ett härligt och toppmodernt program.

    Totalt 74,518 från domarna och 74,985 från Spectator Judging-appen där publik världen runt ger sin poäng

    Anna Marek (usa) Fire Fly Fei Shannon Brinkman
    Amerikanska Anna Marek red Pan Am Games med sin andra häst Fire Fly på bilden. Foto: FEI / Shannon Brinkman

    Resultatlista
    Arrangörens hemsida
    Start- och resultatlistor

    Dressyrens världscupfinal i siffror

    • Antal ryttare: 17 till start, 15 i final
    • Antal nationer: 12
    • Antal ryttare som rider världscupfinal för första gången: 8 
    • Antal hästar som går en världscupfinal för första gången: 14
    • Yngsta ryttarna: Raphael Netz (TYS) och Benjamin Ebeling (USA), båda 25 år.
    • Äldsta ryttaren: Isabell Werth (TYS), 55 år. 
    • Ryttare som ridit flest världscupfinaler (som deltar i år): Isabell Werth (TYS), 24 starter. 
    • Patrik Kittels världscupfinaler: ’s-Hertogenbosch 2010 och Leipzig 2011 med Watermill Scandic, ’s-Hertogenbosch 2012 med Toy Story, Göteborg 2013 och 2016 med Watermill Scandic, Paris 2018 med Deja, Göteborg 2019 med Delaunay OLD, Leipzig 2022 med Blue Hors Zepter, Riyadh 2024 med Touchdown.
    • Hästar som gått flest världscupfinaler (som deltar i år):  Sir Donnerhall II OLD, som gick finalen i Paris 2018, Göteborg 2019, Leipzig 2022, Omaha 2023 och nu gör sin femte final i Riyadh.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden