Dressyr
6 september 2023 09:51
Ridsportplus

Striden hårdnar i lagklassen – britterna tar ledningen

EM i dressyrStriden om medaljerna hårdnar på EM i dressyr. Efter att den första halvan ridit lagtävlingen under onsdagen har det kastats om en hel del i toppen. Ledningen just nu har Storbritannien, som med andreryttaren Carl Hesters ritt, förpassade Tyskland till andraplatsen. Sveriges ekipage var inte helt nöjda med sina insatser. Här kan du läsa Ridsports liverapportering från dagen.

Striden hårdnar i lagklassen – britterna tar ledningen
Isabell Werth visar upp en Quantaz som blivit enormt mycket starkare de senaste månaderna. Piaff och passage reds på hängande stångtygel. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrens lagtävling rids i Grand Prix och är uppdelad på två dagar med den första dagen på onsdagen. Ritterna är utöver del i lagtävling också individuella kval till Grand Prix Special och Grand Prix Kür.

    Ställningen efter att första delen av startfältet har ridit är Storbritannien i topp, följt av Tyskland och Danmark. Sverige ligger efter att två ryttare har ridit på en niondeplats av totalt tävlande 16 nationer.

    I morgon torsdag fortsätter lagtävlingen med start klockan 9.30. Ridsport liverapporterar även då från klassen.

    Resultatlista

    Liverapportering med de mest intressanta ritterna för dagen:

    16.46 Det andra svenska ekipaget, Malin Wahlkamp-Nilsson och Bergsjöholms Valbonne (SWB brun 10 år hingst  e. Blue Hors Zack–Epson äg Masahiro Kosaka, PK Agency GmbH) mästerskapsdebuterar också i detta EM. Ekipaget passar oerhört bra ihop och det ser både mjukt, harmoniskt och lovande ut för framtiden. Fortfarande saknar dock Valbonne styrka och erfarenhet och kanske blev arenan aningen stark intrycksmässigt. I piaff och passage tappade de en smula energi vilket drar ner. Procenten landar på 70.730 vilket sätter en hel del press på de två återstående svenska lagekipagen inför morgondagen.

    Malin Valbonne-1
    – Han kändes het där inne, säger Malin Wahlkamp-Nilsson efter EM-debuten med Bergsjöholms Valbonne. Foto: Kim C Lundin

    -Han var ganska het och spänd, och han har ju inte gjort sådana här arenor innan, Vi hade två kostsamma missar, men vi är också här för att skaffa erfarenhet. Valbonne är ung och gör sin första säsong, och därför känns ändå bra att stanna på drygt 70 procent. Det är bara att träna vidare, säger Malin Wahlkamp-Nilsson.

    Malinvalbonne6
    Malin Wahlkamp-Nilsson och Bergsjöholms Valbonne. Foto: Kim C Lundin

    16.33 Carl Hester och svenskutbildade – av Christinelunds Sofie LexnerFame (KWPN brun 13 år valack  e. Bordeaux–Rhodium äg   Fiona Bigwood, Penny Bigwood, Anders Dahl, Mette Bigwood) gjorde som lagkamraten Gareth Hughes förväntade sig, en leverans son heter duga. Säker ritt med mjuk ridning och där han förtjänstfullt tog tillvara på valackens styrkor. Storbritannien tar ledningen och Hesters procent landade på 78.540.

    Carl Hester Gbr Fame-7
    Carl Hester med Fame levererade och gick upp i ledning. Foto: Kim C Lundin

    16.26 Danmarks andreryttare är Andreas Helgstrand med hingsten som vunnit det mesta ända sedan unghästålder, Jovian (KWPN mbrun 9 år hingst  e. Apache–Tango äg Helgstrand Dressage A/s).

    Hingsten saknar ännu styrka och bärighet och stundtals brister det i kommunikationen i övergångarna som i vissa rörelser blev lite väl bryska. Piaff och passage ser ut att vara inbyggt i hingstens rörelseschema och även om dagen i dag bjöd på en del missar, är detta ett starkt medaljhopp till kommande års mästerskap. Procenten stannade på 74.410.

    Andreas Helgstrand Den Jovian-3
    Andreas Helgstrand och Jovian. Foto: Kim C Lundin

    16.07 Tysklands Isabell Werth med DSP Quantaz (BRAND) brun 13 år valack  e. Quaterback–Hohenstein äg  Madeleine Winter-Schulze, Victoria Max-Theurer) rider in på en arena där det blir knäpptyst när första medellinjen påbörjas. Den första travökningen solkas en smula av en taktmiss, men förtjänsterna haglar. Inte minst med en noggrannhet på en annan nivå än tidigare ekipage i allt från hörnpasseringar till halvhalter. Drottningen av dressyr levererade enligt plan och går upp i ledningen med 77.174 procent.

    Isabellwerthgerdspquantaz2

    15.56 Belgiska ekipaget Charlotte Defalque och Botticelli (KWPN fux 17 år hingst  e. Vivaldi–Koss äg Defalque – Scohier Mf) har tagit klivit upp till senior efter många framgångsrika år i ungdomsklasser. Ritten var mycket behaglig att se, mjuk och harmoniskt med straka övergångar och en samling som imponerade. Domarna var inte helt ense om poängen, men den sammanslagna procenten resulterade i 71.072.

    Charlottedefalquebelbotticelli4
    Foto: Kim C Lundin
    Charlottedefalquebelbotticelli3
    Foto: Kim C Lundin

    15.46 Franske mästerskapsdebutanten Arnaud Serre är nästa ryttare in på banan. Blott 9-årige James Bond de Massa (PSH brun 9 år hingst  e. Bravour B–Xaquiro Cip äg Francoise Niclaus) imponerade stort, det blev en avspänd uppvisning med flera höjdpunkter, inte minst i de mer samlande rörelserna piaff och passage. Domarna svarade med att leverera personbästa i procentväg, 71.444 stannade ritten på.

    15.41 Först ut efter pausen är Spaniens försteryttare Alejandro Sánchez del Barco på ståtlige PRE-hingsten Quincallo de Indalo (skm 12 år hingst e. Esbelto VII–Bandolero LXII äg Martín Lorca, José Luis). Hingstens styrkor lyser igenom i de svåraste momenten där de verkligen glänste och kom till sin rätt. Ritten belönades med 71.584 procent.

    Alejandrosanchezespquincallo5
    Alejandro Sánchez del Barco på ståtlige PRE-hingsten Quincallo de Indalo. Foto: Kim C Lundin

    15.12 Österrikes Florian Bacher och Fidertraum OLD (OLDBG brun 14 år valack  e. Fidertanz 2–Rubinstein I äg Verena Bacher) är sista ekipage ut före nästa paus. En stabil ritt, men många mjuka övergångar och fina piruetter gav resultat i procentväg, 71.724.

    Florianbacherautfidertraumold2
    Florian Bacher red rakt in på en fjärdeplats efter sin ritt.

    15.02 Norges Trude Hestengen tränas av svenske Pether Markne som också fanns på plats vid arenan när ryttarinnan och Christianslund Furstino levererade sin ritt. Ekipaget var inte helt i harmoni vilket ledde till en del kommunikationsutmaningar. Ritten slutade på 65.994 procent.

    Trude Hestengen Nor-4
    Trude Hestengen tävlar för Norge. Foto: Kim C Lundin

    14.43 Ungerns andreryttare Máté Garai rider Galleria’s Vincent Maranello, en tidigare UVM-finalist och före detta avelshingst som har samma ägare som Bohemian. Ekipaget får 68.633 procent.

    Mategaraihungalleriavincentmaranello6
    Foto: Kim C Lundin

    14.33 Finlands andreryttare heter Anna Tallberg. I sadelns på pampige Grevens Zorro (DWB svart 13 år valack  e. Blue Hors Zack–Blue Hors Hertug äg Nissala Oy & Ritva vähäkylä & Tero Vähäkylä) bjöds på en ritt med flera höjdpunkter även om det saknas en hel del samling och styrka för att nå de högre poängen. Ritten belönades med 67.220 procent.

    Ett av de irländska ekipagen har lämnat återbud och domarkollegiet passar på att ta en liten bensträckare. Temperaturen har stadigt tickat uppåt under dagen och det är VARMT i arenan.

    Domarkonferenskcl09799
    Foto: Kim C Lundin
    Annatallbergfingrevenszorro5
    Anna Tallberg och Grevens Zorro i en piruett. Foto: Kim C Lundin

    14.12 Nederländernas Devenda Dijkstra med Hero (KWPN fux 11 år valack  e. Johnson TN–Oo-Seven äg  Jan Pieter Dalsem, Laurens van Lieren) är ett ekipage som gemensamt klivit upp från U25 till senior och det gör mästerskapsdebut med bravur. Procenten slutar på 71.211 och en femteplats i klassen så här långt.

    Devenda Dijkstra Ned Hero-4
    27-årige Devenda Dijkstra med sin Hero tävlar för Nederländerna. Foto: Kim C Lundin

    12.50 Sveriges första ekipage är Johanna Due-Boje som fick kliva in som reserv när Juliette Ramels Buriel skadades. Ritten började med både energi och harmoni och bjöd på väldigt fina övergångar, framförallt till passage och direkt på det stensäkra seriebyten i vartannat. Lite hastiga slutor i saxen följde och därefter en kostsam kommunikationsmiss i ettorna. Den första piruetten blev fin, men i den andra försvann rytmen helt vilket också kostar på rejält. Procenten slutar på 65.978 och det är en besviken svensk ryttare som klappar om stoet och skrittar ut från banan.

    -Mina mål inför EM har varit att ha en bra känsla och det lyckades jag inte med i dag vilket är synd. I vanliga fall är Mazys styrka att hon verkligen är framåt och tar stöd på bettet. I dag kändes det inte alls så, snarare som att betten blev snurrade eller att tungan hamnade fel. Jag fick ingen kontakt överhuvudtaget och hon hamnade därför i fel form och det var en väldigt konstig känsla, säger Johanna Due-Boje.

    Finns det någonting i ritten du är nöjd med?

    -Känslan återspeglade sig tyvärr genom hela ritten så nej, detta behöver jag titta noga på i efterhand och analysera. Vi är nog färdigridna här känns det som, även om det finns fler tävlingar under året, säger Johanna Due-Boje.

    Johanna Due Boje Swe Mazy Klövenhøj-7
    Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhøj gick ut först i det svenska laget. Foto: Kim C Lundin
    Johanna Due Boje Swe Mazy Klövenhøj-3
    Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhøj i en travsluta. Foto: Kim C Lundin

    12.41 Storbritanniens Gareth Hughes med Classic Briolinca (KWPN brun 17 år sto  e. Trento B–Royal Dance äg   Gareth Hughes, Julia Hornig, Rebecca Hughes, Ruby Hughes) äntrade banan med harmoniskt självförtroende. Ritten var stabil och nationen tänker på alla sätt vara med i medaljstriden. Procenten 74.565 förpassar danskarna till tredjeplatsen.

    Britten red i silverlaget på VM i Herning i fjol och förväntningarna är höga även i år.

    -Vi har två starka Charlottes i laget, men vi är fyra som ska göra vårt jobb och gör vi det har vi chans på guld tror jag. Men det är alltid öppet om medaljerna i ett mästerskap och nu är det upp till de andra tre att leverera.

    Garethhughesgbrclassicbriolinca3

    12.34 Det såg under ritten ut som om den danska dynamiten skulle gå om Tyskland i striden mellan försteryttarna. Daniel Bachmann Andersen med Vayron (WESTF brun 12 år hingst e. Vitalis–Gloster äg Rudolf Spiekermann) är ännu gröna i mästerskapssammanhang, men visade väl vart skåpet ska stå – trots att en av hingstens skor föll av under pågående ritt. Marginalerna var dock inte på danskens sida och ritten stannade på 74.146 procent. Två av de fem domarna hade dansken före Rath.

    -Jag märkte att någonting hände, men jag lyckades fokusera och stanna i bubblan och det märktes ju heller inte förrän jag kom ut, säger dansken i mixade zonen.

    Daniel Bachmann Andersen Den Vayron-2
    Daniel Bachmann Andersen och Vayron i en piruett. I bakgrunden syns danska prinsessan Nathalie zu Sayn-Wittgenstein filma ritten. Foto: Kim C Lundin
    Daniel Bachmann Andersen Den Vayron-8
    Daniel Bachmann Andersen och Vayron. Foto: Kim C Lundin

    12.24 Tysklans reservekipage går ut först i det tyska laget, Matthias Alexander Rath (GER) med Thiago GS (OLDBG fux 10 år hingst e. Totilas–Warkant äg Gestüt Schafhof). Ekipaget har även det koppling till Sverige genom hästskötare Sofia Flodin. Ritten lämnade inte något åt slumpen, tvärtom steg procenten i takt med programpunkterna. Publik och domare bjöds på många highlights, med bland annat härlig piaff med fina övergångar in i passage. Procenten slutar på 74.845 och reserven skrittar mycket nöjd ut från banan med sin häst.

    -Jag är väldigt nöjd med min häst som bara är i början av sin karriär. Han känns fantastiskt fin just nu, säger Rath till media i den mixade zonen.

    Matthias Rath Ger Thiago Gs-1
    Matthias Alexander Rath. Foto: Kim C Lundin
    Matthias Rath Ger Thiago Gs-12
    En nöjd tysk reservryttare. Foto: Kim C Lundin

    12.03 Belgiens Domien Michiels och Intermezzo van het Meerdaalhof (BWP svart 15 år valack  e. I.P.S. Gribaldi–Balzflug äg Marc Steeno) visade ett harmoniskt och säkert program där valacken med sina långa vippiga öron såg både avspänd och glad ut. Skritten var fenomenal, trots att spänningshalten vid arenan nu stiger allt mer takt med att publik strömmar till. Procenten stannade på 69.068.

    Domien Michaels Bel Intermezzo-3
    Domien Michiels och Intermezzo van het Meerdaalhof. Foto: Kim C Lundin

    11.51 Alexandre Ayache och Jolene (DWB brun 11 år sto  e. Johnson TN–Continue äg   Abdulkarim Barake) tävlar för Frankrike. Ekipaget var mycket samspelta och levererade en mjuk ritt i fin stabil form och få missar. Återigen ny ledare i klassen på procenten 71.584.

    Alexandreayachefrajolene6
    Foto: Kim C Lundin

    11.36 Severo Jurado Lopez och Fuerstenglory (OLDBG mbrun 12 år hingst  e. Fuerstenball OLD–Rohdiamant äg   German Dressage International) är första ekipage efter pausen. Ekipaget debuterade på tävlingsbanorna så sent som i mars i år och bland hästägarna syns bland andra svenska landslagsryttaren Juliette Ramel. Resultaten för ekipaget har varit stabila runt 70 procent och ritten i lagklassen gav även den ett stadigt formbesked med särskilt fina övergångar mellan paff och passage. Procenten slutar på 70.947 procent och klassen har därmed en ny ledare.

    Severo Jurado Lopez Esp Fürstenglory-8
    Severo Jurado Lopez tar ledningen i klassen efter första pausen. Foto: Kim C Lundin
    Severo Jurado Lopez Esp Fürstenglory-9
    Severo Jurado Lopez skrittar nöjd ut från banan. Foto: Kim C Lundin

    10.40 Polens Beata Stremler och Fairplay (RHEIN brun 10 år valack  e. Feedback–Rubin Royal OLD äg   Fiona Heister Blokesch, Stefan Heister) har faktiskt även de en svenskanknytning, detta genom sin norrländska hästskötare Ellen Borgeryd Dahlstedt. Väl förberedda för uppgiften visade de sig också vara, en stabil och säker runda som resulterade i 69.643 procent och en andraplacering när klassen nu gör en rejäl paus och återupptas klockan 11.30 då det är dags för Severo Jurado Lopez med Fuerstenglory.

    Beata Stremler Pol Fairplay-4
    Beata Stremler med Fairplay var sista ekipage ut före förmiddagens paus. Foto: Kim C Lundin

    10.33 Österrikes Christian Schumach med Totilas-sonen Te Quiero SF (HOLST brun 12 år valack e. Totilas–Loutano äg Franziska Fries) möblerade om i resultatlistan med en stabil ritt med bra samling och klockrena seriebyten. Domarna gillade vad de såg om belönade ekipaget med mästerskapets första procent över 70-procentsgränsen, 70.217 närmare bestämt.

    Christian Schumacher Aut Te Queiro-1
    Österrikes Christian Schumach och Te Quiero SF. Foto: Kim C Lundin
    Christianschumacherauttequeiro6
    Foto: Kim C Lundin

    10.23 Schweiziska Charlotta Rogerson och Famora (KWPN brun 13 år sto e. Blue Hors Zack–Ips Krack C äg James Rogerson) levererade fina byten i både vartannat och i varje, uttrycksfulla och stadiga. Ekipaget har gått hela vägen från Young Rider-nivå upp i seniora sammanhang och gick efter ritten upp i ledning för dagen med 68.898 procent.

    Carlotta Rogersson Sui Famora-5
    Charlotta Rogersson och Famora. Foto: Kim C Lundin
    Carlotta Rogersson Sui Famora-9
    Charlotta Rogersson från Schweiz debuterar i seniora mästerskapssammanhang under EM 2023. Foto: Kim C Lundin

    9.56 Finlands Yvonne Österholm och blott 10-årige Ironman H (KWPN svart e. Bordeaux–Harmony’s Rousseau äg Ucas AB) levererar en ritt med framtidspotential. Fortfarande saknas en del bärighet och balans hos hingsten och orutinen resulterar i en del vinglighet och obalans i seriebytena. Ritten bjuder på flera höjdpunkter och det är en glad ryttare som avslutar i den allt mer värmande solen i Riesenbeck. Domarna belönar den svenskbaserade ryttaren med 66.972 procent.

    Yvonneosterholmfinironmanh4-1
    Yvonne Österholm med pampige Ironman H.

    09.39 Först ut på 2023 års EM i dressyr är mästerskapsdebutant och från Cypern. Gabriele H.-Kiefer och Cyprus Ophelia (DWB brun 13 år sto  e. Blue Hors Rosoff–Ragazzo äg Gabriele H.-Kiefer) har kamperat ihop sedan 2021. Ekipaget hade en hel del kostsamma kommunikationsmissar och blev stundtals alltför låg i sin form för högre poäng. Procenten slutade på 60.000 procent.

    Cypernkcl08038
    Gabriele H.-Kiefer och Cyprus Ophelia var först ut på EM-banan.

    Startlistor och resultat
    Arrangörens hemsida
    FEI:s sida om EM i dressyr
    Master list dressyr

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden