Dressyr
7 september 2023 09:39
Ridsportplus

Storbritannien rider hem guldet – ännu en fjärdeplats för Sverige

EM i dressyrTrots att världsettan Jessica von Bredow-Werndl toppade individuellt blev det britterna som bärgade lagguldet på EM, före Tyskland. Danmark gick segrande ur striden om bronset och Sverige blir återigen fyra - här kan du läsa Ridsports rapportering från klassen, med bilder, resultat och kommentarer.

Storbritannien rider hem guldet – ännu en fjärdeplats för Sverige
Regerande världsmästaren Charlotte Fry på Glamourdale såg till att Storbritannien bärgade lagguldet. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrens lagtävling rids i Grand Prix över två dagar, där den första delen av startfältet red på onsdagen. Idag avgörs det vilka nationer som tar hem lagmedaljerna – vid 16.50 beräknas klassen vara klar.

    Grand Prix-klassen är också individuellt kval till Grand Prix Special och Grand Prix Kür – 30 ekipage fortsätter till specialen och därefter går de 15 bästa till küren. I halvtid ligger Storbritannien i topp, följt av Tyskland och Danmark. Sverige ligger på en niondeplats av totalt tävlande 16 nationer efter att två ryttare – Johanna Due-Boje och Malin Wahlkamp-Nilsson som tävlat färdigt i årets EM – har ridit.

    Resultat lag
    Resultat individuellt

    Liverapportering med de mest intressanta ritterna för dagen:

    16.50 Nederländerna hade inget med toppstriden att göra men Emmelie Scholtens, klassens sista startande, fick till en fin ritt med Indian Rock (KWPN 10 år mbr hingst, e Apache-Vivaldi, äg Black Horses BV, Ad Valk). 74,45 procent gjorde att de orangea ryttarna slutade femma, en bit bakom Sverige.

    16.40 Han gjorde vad han kunde – Patrik Kittel inledde fint med Touchdown (SWB 11 år brun val, e Quaterback-Sack, äg Sommarkvarn AB) men för att gå om danskarna på bronsplatsen krävdes ett resultat över 82 procent. När valacken flög fram efter ryggningen dalade poängen något och trots flera höjdpunkter på banan – som bytesserierna och ökningarna – räckte det inte hela vägen. Ekipaget slutade på 75,15 procent, vilket gör att Sverige blir fyra på totalt 221,52 och har två ekipage vidare till specialen.

    – Han kändes jättebra, även om vi hade en del mindre missar. Överlag var han i väldigt fin form. Han saknar fortfarande lite styrka för att kunna vara med där uppe, han är fortfarande väldigt ung. I Paris nästa år hoppas jag att han har styrkan att vara med och fajtas, sa Patrik Kittel direkt efter sitt program.

    Patrik Kittel Touchdown-2
    Patrik Kittel och Touchdown. Foto: Kim C Lundin

    16.25 Regerande världsmästaren Charlotte Fry äntrade banan med sagohingsten Glamourdale (KWPN 12 år svart hingst, e Lord Leatherdale-Negro, äg Van Olst Horses, Charlotte Fry) och gjorde till en början ingen besviken. Men i den avslutande piaffen på medellinjen blev det en fnurra på tråden, något som drog ned poängen. Även om ekipaget inte lyckades ta sig förbi världsettan von Bredow-Werndl, och inte heller Dujardin, med sina 81,25 procent så står det klart att Storbritannien tar hem lagguldet före Tyskland. Vinstmarginalen blir drygt 2,5 procentenheter.

    Charlotte Fry Gbr Glamourdale-7
    Glamourdale sträcker ut i en mäktig galoppökning. Foto: Kim C Lundin

    Nanna Skodborg Merrald fick en del problem med Blue Hors Zepter (OLDBG 15 år fux val, e Blue Hors Zack-Wolkentanz II, äg Blue Hors Aps) men lyckades rida ihop 78,55 procent, vilket ger Danmark en slutprocent på 228,72.

    Nanna Zepter-4
    Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Zepter. Foto: Kim C Lundin

    16.05 Världsettan Jessica von Bredow-Werndl visade upp en harmonisk TSF Dalera BB (TRAK 16 år mbr sto, e Easy Game-Handryk, äg Béatrice A. Buerchler-Keller), som satte fina luftiga bytesserier, centrerade piruetter och imponerande längningar. Stoet avslutade med att visa att hon har mycket kvar att ge – när publiken brast ut i jubel efter avslutningen satte Dalera av i galopp med en leende Jessica i sadeln. Ny ledare i klassen och med 84,612 procent sätter tyskan inte bara ett nytt personbästa, utan även rejäl press på Storbritanniens sista ryttare. Tyskland slutar på 239,67.

    Jessie Dalera-10
    Dalera satte av i galopp efter den avslutande halten – hemmapublikens jubel trissade igång stoet. Foto: Kim C Lundin

    15.55 För Belgien avslutar Larissa Pauluis med numera kastrerade Flambeau (KWPN 13 år brun val, e Ampere-Zeoliet, äg Caroline Lepage, Emmanuel Lepage), tidigare godkänd hingst som såldes från Lövsta 2018. Deras 73,10 procent placerar Belgien på en tillfällig tredjeplats med totalen 214,58.

    Laurissa Paulis Bel Flambeau-10
    Laurissa Pauluis och Flambeau. Foto: Kim C Lundin

    Maria Caetano är sist ut i Portugals lag, och med 68,43 procent slutar laget på 210,24 – en femteplats i nuläget och ett missat OS-kval.

    15.40 Så är det då dags – nu ska det avgöras vilka nationer som tar hand om lagmedaljerna när de nio sista ryttarna startar. Först ut i sista startgrupp var Morgan Barbançon med debuterande Habana Libre (KWPN 11 år fux val, e Zizi Top-United, äg Morgan Barbançon), som fick avsluta för Frankrike med 72,99 procent. De stannar på totalt 216,77, precis före Österrike.

    Morgan Barbancon Fra Habana Libre-3
    Morgan Barbançon och Habana Libre, som gjorde mästerskapsdebut. Foto: Kim C Lundin

    15.10 Nu väntar en kort paus för domarna, innan den sista startgruppen drar igång 15.30. Österrike stannar på 216,119 och Spanien på 213,727, när deras sista ekipage varit inne på banan.

    14.55 Isabel Freese avslutar för Norge med Sverige-bekante Total Hope OLD (OLDBG 11 år svart hingst, e Totilas-BH Don Schufro, äg Lone Boegh-Henriksen, Paul Schockemöhle Hengsthaltung GmbH) och med 74,08 procent blir hon klart bäst i laget. Norge, som bara har tre ekipage, slutar på 207,45 vilket innebär en andraplats när tio lag återstår.

    – I andra piaffen litade jag lite för mycket på min häst och red inte tillräckligt in i piaffen, så det var helt och hållet mitt fel. Sedan hade jag inte honom helt framför mig, men jag är glad att han fortsatte kämpa på, sa Freese direkt efter sin runda.

    Isabell Freese Nor Total Hope Old -3
    Isabell Freese fick problem i en av piafferna med Total Hope OLD. Foto: Kim C Lundin

    14.30 Irland har endast tre lagekipage och efter att Anna Merveldt gjort sitt med Esporim (LUS 14 år brun hingst, e Pagao-Quiaz, äg Giovanna Mazza, Mario Greco) och kammat hem 67,99 procent stannar laget på totalt 195,43 – sist av de lag som haft alla sina ryttare inne.

    För Ungern genomför endast tre av de fyra lagekipagen tävlingen, då deras sista ryttare Benedek Pachl blev stoppad av huvuddomaren. Hans Donna Friderika bedömdes vara ojämn och ekipaget fick lämna banan. Ungern slutar därmed på 202,04.

    Benedek Pachl-5
    Benedek Pachl i samtal med domaren, som just stoppat ritten. Foto: Kim C Lundin

    14.20 Emma Kanerva hade ingen bra dag på jobbet – hennes Greek Air (ZfDP 12 år fux hingst, e I.P.S. Gribaldi-Florestan, äg Emma Kanerva, Gert Saborowski) var inte med på noterna och ekipaget fick flera dyrbara missar. Med 71,04 procent var de ändå bäst i det finska laget, som slutar på 206,24 bakom Luxemburg.

    – Jag var nöjd i början av programmet men i galoppdelen la han i bromsen och vi fick flera dyra missar i seriebytena i varje och piruetterna. På den sista linjen var han tillbaka med mig igen, så det fanns både höjdpunkter och misstag, sa Emma Kanerva om sin ritt.

    Emma Kanerva Fin Greek Air-3
    Emma Kanerva och Greek Air lär få svårt att ta sig till specialen. Foto: Kim C Lundin

    14.10 Nicolas Wagner Ehlinger var först ut efter lunchpausen och hade svårt att få Quater Back Junior FRH (HANN 14 år fux val, e Quaterback-Bonheur, äg Soc. Hippique et d’Elevage S.A./N Wagner) att stå still i den avslutande halten. Luxemburgs sista ekipage lyckades trots det få ihop 72,43 procent och laget, som bara har tre ryttare, stannar på totalt 208,40.

    Nicholas Wagner Lux Quater Back Jr-2 (1)
    Nicholas Wagner Ehlinger och Quater Back Junior FRH. Foto: Kim C Lundin

    12.55 – Det var varmt och skönt där inne, jag tyckte att Dante på det stora hela var med mig bra. Vi fick till en väldigt fin ryggning, men så fick vi ett litet omslag innan första piruetten. Men annars så tycker jag att vi fick en fin start och ändå hyggligt bra poäng, så att vi ska inte klaga, sammanfattar Therese Nilshagen sin insats.

    12.50 Nu väntar lunchpaus i Riesenbeck, när samtliga 16 lag haft sina tredjeryttare inne. Britterna är fortsatt i ledning men har fått ett rejält försprång till tyskarna på silverplats. Danmark sitter på tredjeplatsen före Sverige som fyra.

    Individuellt är det dubbelt brittiskt i toppen genom Dujardin och Hester, före Wandres och Werth för Tyskland. Therese Nilshagen är kvar som sexa.

    12.40 Therese Nilshagen satte alla svårigheter med vackre Dante Weltino OLD (OLDBG 16 år svart hingst, e Danone-Welt Hit II, äg Dressurpferde Leistungsz, Therese Nilshagen), även om det var lite tveksam piaff emellanåt och ett omslag i galoppen innan en piruett. Som vanligt visade ekipaget bländande ökningar i trav och galopp, och belönades med 75,62 procent – sjätte plats individuellt och Sverige ligger just nu fyra när ett lag har sin tredjeryttare kvar.

    Tessan Dante-11
    Dante Weltino visade sin styrka i galoppökningen. Foto: Kim C Lundin
    Tessan Dante-17
    Svenskt supportteam för Nilshagen och Dante. Foto: Kim C Lundin

    12.33 Britterna är i storform, något som tidigare dressyrdrottningen Charlotte Dujardin cementerade genom en oerhört harmonisk ritt med Imhotep (KWPN 10 år fux val, e Everdale-Vivaldi, äg Carl Hester, Coral Ingham) – Dujardin vill absolut vara med och fajtas om de individuella medaljerna på den lille fuxvalacken som utvecklats till en riktigt stabil mästerskapshäst. Med 82,42 procent tog de över ledningen från kollegan, mentorn och delägaren Carl Hester.

    Charlotte Pete -1
    Charlotte Dujardin och Imhotep imponerade. Foto: Kim C Lundin

    12.25 Danmark har en bit upp till guldfajten, när Carina Cassøe Krüth la sig på 75,76 procent med Heiline’s Danciera (DWB 12 år svart sto, e Fürstenball OLD-De Niro, äg Poul Thøgersen) – en bit ifrån deras personbästa. Stoet var stundtals orolig med fladdrande läppar, något som syntes tydligt i bland annat piaffen. De tre danska ryttarna som ridit är jämna, det skiljer inte mer än drygt 1,5 procentenheter mellan dem, där Cassøe Krüth hittills är bäst.

    Carina Danciera-1
    Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera. Foto: Kim C Lundin

    12.05 Efter att Portugals João Pedro Moreira satt ett nytt personbästa på 72,22 procent var det så dags för Tysklands tredjeryttare. Frederic Wandres startade imponerande med Bluetooth OLD (OLDBG 13 år mbr val, e Bordeaux-Riccione, äg   Hof Kasselmann) och låg länge över 77 procent och matchade ledande Carl Hesters resultat. Ett stabilt program utan några större missar gav till slut 77,88 procent och en andraplats individuellt – fortsatt fördel för britterna i guldstriden.

    – Jag är väldigt, väldigt, väldigt glad över vår ritt, jag tycker att hela programmet flöt på bra, han var i en bra form från början till slut. Vi kunde visa domarna en harmonisk ritt med en väldigt jämn och stadig häst, något som aldrig blir omodernt, sa Wandres efter ritten.

    Fredric Wandres Ger Bluetooth Old-7
    Fredric Wandres och Bluetooth OLD var Tysklands tredje lagryttare. Foto: Kim C Lundin

    11.40 Klassen är nu igång igen, med individuellt startande Justina Vanagaite, tävlande för Litauen, först ut. Med Nabab (BWP brun val 10 år, e Sir Donovan-Krack C, äg Justina Vanagaite) blev det 68,63 procent och en 26:e plats med 25 ryttare kvar – ekipaget har nu tävlat färdigt i EM.

    Justina Vanagaite Nabab-4
    Justina Vanagaite och Nabab. Foto: Kim C Lundin

    10.50 Nu har dagens första grupp gjort sitt i Grand Prix och domarna tar en paus innan nästa start klockan 11.30. Pauline Basquin var sista ryttare ut i första gruppen, och fransyskan red ihop 72,18 procent med sin Sertorius de Rima Z Ifce (ZANG 13 år mbr val, e Sandro Hit-Voltaire, äg Institut Francais du Cheval et de L’Equitation) – dagens hittills andra bästa resultat.

    Pauline Basquin Fra Sartorius-3
    Pauline Basquin och Sertorius de Rima Z Ifce. Foto: Kim C Lundin
    Mathilde Merete Klaesson Nor Sandbaeks Rio-8
    Norska Mathilde Merete Klaesson backas upp av ett stort team, med Pether Markne i spetsen. Foto: Kim C Lundin
    Ville Vaurio Fin G-star-4
    Finlands Ville Vaurio fick 67,98 procent med G-Star. Foto: Kim C Lundin

    10.30 Österrikes rutinerade Victoria Max-Theurer var uppe på finfina procent med Abegglen FH NRW (WESTF 13 år brun val, e Ampere-Carabas, äg Elisabeth Max-Theurer, Gestüt Vorwerk) efter travdelen, men sedan blev det en del missar, bland annat i en piruett. De lyckades dock hålla ihop det i slutet och fick med sig 73,23 procent.

    – Jag försökte få honom att känna sig trygg inne på banan, och jag tycker att han var med mig fint – det var ett harmoniskt program. Jag är jätteglad att vi kunde leverera ett bra resultat för laget, även om vi definitivt kan göra en del saker bättre än vi visade idag, säger Max-Theurer i intervjun efter ritten.

    Victoria Max-theurer Aut-4
    Victoria Max-Theurer och Abegglen FH NRW i en mäktig galoppökning, där valacken dock blev kort i nacken. Foto: Kim C Lundin

    10.00 Irland har endast tre lagryttare till start och fick en tuff start idag, när Judy Reynolds fick problem med sin Rockman Royal NG (WESTF val brun 13 år, e Rock Forever-Show Star, äg BG J. Hinnemann & Next Generation Dressurpferde). Valacken kröp längre och längre ner med nosen och i den avslutande piaffen slog han sig fri och la i backen. 63,401 procent läggs nu till Irlands lagresultat.

    Judy Reynolds Irl Rockman-2
    Judy Reynolds och Rockman Royal NG fick problem i piaffen. Foto: Kim C Lundin

    09.38 Fie Christine Skarsoe från Luxemburg fick inleda torsdagen på EM-banan i Riesenbeck. Med sin lusitanohingst Imperador Dos Cedros (LUSIT hingst skm 10 år, e Rubi-Hostil, äg Manon Ackermann) gjorde hon ett stabilt program där hingsten dock gick en del bakom hand, men ryttaren jublade efter sin ritt som gav 71,273 procent.

    Fie Christine Skarsoe Lux-3
    Fie Christine Skarsoe och Imperador Dos Cedros var först ut. Foto: Kim C Lundin

    Startlistor och resultat
    Arrangörens hemsida
    FEI:s sida om EM i dressyr
    Master list dressyr

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden