Dressyr
9 mars 14:04
Ridsportplus

”Die Queen” segrade i Brabanthallen

VärldscupI den nederländska bastionen Brabanthallen i 's-Hertogenbosch har det sista världscupkvalet innan finalen avgjorts. Tysklands Isabell Werth vann och fick stå överst på prispallen denna lördag.

”Die Queen”  segrade i Brabanthallen
Isabell Werth och DSP Quantaz Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På plats i ”Den Bosch” som det svåruttalade ortsnamnet ofta förkortas till fanns nurunt 5000 åskådare för att se på den sista deltävlingen i vinterns världscupsäsong. Show director Anky van Grunsven meddelade stolt att det var utsålt. Under dagens klass dömde vid E: Janine Van Twist, vid H: vår egen Lars Andersson, huvuddomare vid C:  är Mariette Sanders-van Gansewinkel och vid M: satt Raphael Saleh, Ground Jury president för OS i Paris och vid B: Ulrike Nivelle.

    Rätt ordning på podiet

    Det blev en klar och mycket rättvis eger för Isabell Werth i dagens världscupklass. Tillsammans med DSP Quantaz visade de upp en kür med otrolig svårighetsgrad och exekverade den på ett magiskt sätt. Med 85,25 procent var hon både domarnas och publikens vinnare.

    Isabell Werth var glad att vara på plats i Brabanthallen, hon bor inte långt härifrån.
    – Jag måste säga att stämningen var riktigt entusiastisk och, naturligtvis, elektrisk. Jag tycker att det för alla hästar är riktigt bra att komma in och få känna på det här och de växer direkt. Det är kul att se så många människor här, publiken är verkligen positiv och stöttar alla ryttare. Sen är det en speciell tävling med framridningen inne i hallen, du har en känsla av att du är i Tyskland på en trädgårdsutställning med så fina blommor och dekorationer, så många fina detaljer här.
    – Sen är det speciellt att vi kan komma hit och rida flera klasser samtidigt med en stor hopptävling.

    Isabell Werth (ger) Dsp Quantaz
    Isabell Werth och DSP Quantaz, faktiskt var Die Queen lite rörd under prisutdelningen trots alla segrar i karriären Foto: Kim C Lundin

    Det måste ha varit med viss bävan som Charlotte Fry och Everdale startade här i Brabanthallen runt fem veckor sedan deras skrällseger i Amsterdam som blev till vinäger på sociala medier och i pressen. I dagens ritt var det mer avspänt och även om poängen var lägre, det fanns några tekniska missar, var dagens procent på 82,25 procent fullt rimligt.

    ”Lottie” berättade om deras spännande start på sin ritt.
    – Naturligtvis blir det mer spänning när du går in i arenan, och särskilt som speakern meddelade Emmelies Scholtens fina poäng, och publiken älskade det. Så när Everdale och jag väl var över den biten blev jag riktigt glad. Everdale kom till ro och slappnade av mycket snabbare än de senaste starterna. Jag kände verkligen att vi kunde visa att han kan slappna av på banan. Och jag försökte få det att se enkelt ut. Vi hade några misstag idag, men jag var överlag riktigt, riktigt nöjd. Och det är en så fantastisk atmosfär att rida där inne. Jag kände mycket stöd från publiken, vilket var riktigt trevligt, det värmde.

    Charlotte Fry (gbr) Everdale
    Charlotte Fry (GBR) Everdale Foto: Kim C Lundin

    Tredje plats gick till hemmaryttaren Emmelie Scholtens och Indian Rock som fick 82,095 procent till publikens stora jubel.

    Emmelie missade förra årets tävling ppå grund av ett olycksfall i arbetet och var riktigt glad över att vara på plats.
    – Indian Rock älskar verkligen att tävla och speciellt positiv har han varit här. Han är så begåvad och också en sådan gentleman. Jag bara älskar honom och jag tycker att han gjorde sin start här riktigt, riktigt bra. Han är fortfarande en ung häst i Grand Prix men för mig kändes det fantastiskt.

    Emmelie Scholtens (ned) Indian Rock
    Emmelie Scholtens och Indian Rock tar emot publikens jubel. Foto: Kim C Lundin

    Riyadh-final eller inte

    Den stora frågan om vem som åker eller inte åker till världscupfinalen 16-20 april sparades till slutet.

    Isabell Werth har bestämt sig men håller en liten dör på glänt kring vilken häst hon tar med sig.
    – Ja, det är en bra fråga vilken av mina två kvalade hästar jag ska ta, men i slutändan är min lilla dröm att åka med Emilio för att han ska göra sin sista show där. Jag tycker att han förtjänar det, så det här är lite i mina tankar. Men jag gjorde också det andra kvalet med Qantaz här för att ha honom som andrahandsval.

    ”Lottie” Fry är mer vag, hon är kvalad och klar med hela 74 poäng i tabellen.
    – Vi har fortfarande inte tagit något beslut än. Jag måste nog bestämma det ganska snart, så vi får se. Jag har bara kvalificerat Everdale, så om vi åker är det med honom.

    Emmelie Scholtens är lite i samma sits, kvalificerad med Indian Rock.
    – Det är likadant för mig. Vi har inte bestämt oss än, så vi måste fundera rejält nu vad vi ska göra bäst.

    Det som alla planerar för är OS i Paris och till slut blir det hänsynen till eventuella laguttagningar som kommer att avgöra om ryttarna satsar eller inte.

    I Brabanthallen fick årets världscupsäsong en värdig avslutning med fulla läktare och verklig partystämning i hallen.

    Klassreferat, liverapportering

    Klassen live-rapporterades och skrevs med den senaste uppdateringen överst märkt med klockslag för uppdateringstiden.

    17:00 Sist ut Frankrikes stora hopp

    Att säga att Pauline Basquin (FRA) och Sertorius de Rima Z Ifce  (ZANG Valack född 2010 e Sandro Hit u Siolita e Voltaire Pref uppf Marine Ferte 30100 Ales (fra) äg Institut Francais du Cheval Et de l’Equitation) rider till dramatisk musik täcker inte riktigt upp hur mycket dynamik det är i deras mäktiga kuliss. Under deras första starter så fyllde de inte riktigt ut kostymen eller snarare uniformen men allt eftersom säsongen gått framstår de som några av vinterns favoriter. Sertorius har otroligt fin piaff och Pauline rider otroligt samspelt och fint, här pratar vi bra sits och osynliga hjälper. Hennes häst är dessutom lugnet själv, hur mycket musiken än dånar och markeringarna dundrar till klipper han inte med öronen. De gör otroligt fina bytesserier och den ökade galoppen vinner mycket mark, i piruetterna sitter han fint. Det är mycket njutbart att se, inte det största uttrycket men kanske bland de bästa sett till harmonin i hela uppvisningen.
    Totalt 80,55 procent från domarna.

    Pauline Basquin (fra) Sertorius De Rima Z Ifce
    Pauline Basquin (FRA) Sertorius De Rima Z Ifce Foto: Kim C Lundin

    16:50 Hjärta och smärta till Bonnie Tyler

    Det är fortfarande ”Die Queen” som äntrar banan på alla sätt – Isabell Werth och DSP Quantaz  (DSP Valack född 2010 e Quaterback u Piroschka e Hohenstein 4 uppf Dr. Kathrin Damm äg Madeleine Winter-Schulze  Victoria Max-Theurer) är de enda som suveränt utfört kan exekvera piaffpiruett övergång till galopppiruett och vice versa, jag tröttnar aldrig på att se denna fullständigt hjärnskrynklande övning. Hur hinner hon och hästen ens med, det är inget mindre än magiskt att se. Quantaz utveckling går också framåt i raketfart, piaffen är som en egen gångart, en extra växel bara att lägga i. Taket lyfter i Brabanthallen för Isabell Werth och publiken sjunger Bella Ciao för henne hela vägen ut och Quantaz lägger i passageväxeln och spelar med öronen medan Isabell vinkar som en drottning till publiken.
    Totalt 85,25 procent från domarna och 81,527 procent i Spectator judging från publiken

    Isabell Werth (ger) Dsp Quantaz
    Isabell Werth (GER) DSP Quantaz Foto: Kim C Lundin

    16:40 ”Lottie” och den beryktade Everdale

    Hallen håller andan när Charlotte Fry och Everdale  (KWPN Hingst född 2009 e Lord Leatherdale u Aliska K e Negro uppf P. Kluytmans  Tilburg äg Charlotte Fry  van Olst Horses) äntrar banan, alla minns efterspelet till Amsterdam. Det är delvis samma domare som då så nu får alla se. ”Lottie” jobbar på hans form men inget kan ändra Everdales exteriör med en naturlig rörelseriktning uppåt i hals och nacke samt en lite vek lång ländrygg. Han är en hingst som ser tillfreds ut med sitt jobb på banan, skrittar avspänt med halsen ute och blir omedelbart kort i halsen i piruetterna som är jämna och väl centrerade. men utan det största lyftet. Den ökade galoppen är mäktig och upptagningen ner i en piruett mjuk, svårighetsgraden i Lotties program är hög – det ger mycket poäng om det är väl utfört. Non sitter oerhört still, rör knappt hingsten med sporren, flyttar bara benet lite, det är så hhjälper och ser ut att ske utan ansträngning. Det är så mycket som är otroligt bra – men halsen på hingsten är kort, han är delvis född sådan. Poängen blir inte som i Amsterdam och Lars Andersson är enda domare att ge under 80 procent. Publiken ger sitt stöd till dem på vägen ut liksom Isabell Werth.
    Totalt 82,25 procent från domarna och 81,11 procent i Spectator judging från publiken

    Charlotte Fry (gbr) Everdale
    Charlotte Fry (GBR) Everdale Foto: Kim C Lundin

    16:30 Emmelie och ännu en svart hingst

    Hon har en hel kollektion med svarta hingstar Emmelie Scholtens (NED). I världscupen är det Indian Rock  (KWPN Hingst född 2013 e Apache u Crisjena e Vivaldi uppf J. de Bruijn äg Black Horses BV  Ad VALK) som visar upp sig och i CDI3-klassen på förmiddagen blev det Desperado. Hon rider till en svepande ljudkuliss på sonen till sin förra nu avlidna mästerskapshäst men sonen är en betydligt mer avslappnad individ. Indian Rock har otrolig galopp och kliver härligt i piruetterna och gör vackra sidvärtsrörelser i både trav- och galopp. Han har ett mycket litet huvud parat med en kraftig ganska kort hals och intrycket är ofta att formen blir kort men stångtygeln är för det meste slak och Emmelie arbeter mycket för att få ut halsen men det lyckas inte rakt igenom. Begåvingen för piaff och passage är makalös och de avlsutar på topp till publikens stora jubel. Och hingsten skrittar ut allt medan den holländska publiken stampar takten, helt obrydd av atmosfären.
    Totalt 82,095 procent från domarna och 82,081 procent i Spectator judging från publiken – total enighet mellan domare och publik nästan ner till tiondelarna, otroligt.

    Emmelie Scholtens (ned) Indian Rock
    Emmelie Scholtens (NED) Indian Rock Foto: Kim C Lundin

    16:20 Raraste stoet i stada – Florine OLD

    Det är omöjligt att inte bli kär i Bianca Nowag-Aulenbrocks sto Florine OLD  (OLDBG Sto född 2012 e Foundation 2 u Lola e Lauries Crusador XX uppf Gustenberg  Klaus äg Elisabeth von Wulffen). Stoet har fått sin pappas exteriör rakt av och är rätt rejäl, mycket funktionell men lite omodern modell idag. Men, evigt positiv uppsyn, ständigt med på noterna och tycks göra allt för sin ryttare. Som – jag har skrivit det förut men det känns obegripligt – sticker sporrarna i Florines sidor på ett både otyskt och onödigt vis, stoet bjuder fint framåt, varför hackehackspett-ben i en övrigt fin sits och silhuett? Nog om detta, de gör ett verkligt fint kürprogram men serierna kanske inte blev enligt programmet till antal och spår. Jo en till om skänkeln , har dem mitt framför mig från läktaren, om stoet skulle lyda sporren hade piaffen blivit tre gånger så snabb, som tur är trampar hon i egen bra takt. Vacker uppvisning på otroligt söt häst med fina gångarter.
    Totalt 80,14 procent från domarna, nytt personbästa och första gången över drömgränsen på 80 procent, och 76,734 procent i Spectator judging från publiken

    Bianca Nowag-aulenbrock (ger) Florine Old
    Bianca Nowag-Aulenbrock (GER) Florine OLD Foto: Kim C Lundin

    16:15 ”Du och jag” – belgiskt radarpar med oflyt

    Det här är ett av de mest sympatiska nya ekipagen som världscupsäsongen bjudit på Flore de Winne från Belgien med vackre svarte och godkände Flynn FRH  (HANN Hingst född 2014 e Tannenhof’s Fahrenheit u Sun On Me e Sir Oldenburg uppf Anton Muhr äg WinHorses). En ung ryttare som rider till modern och suggestiv musik med mycket takt, som passar hästens hela uppenbarelse – the black night crusador och Batman kommer i tankarna. Flore rider oerhört mjukt och hennes partnerskap med Flynn är synligt men idag händer något speciellt på banan, hingsten får mitt i en diagonal syn på något och vänder i en oplanerad piruett. Han tycker inte om långsidan med VIP-sektionen, där finns även en blinkande sarg. Så synd men Flore hanterar det varsamt och musiken dämpas något. Piruetterna har lite gått i kras men till serierna är de tillbaka i sitt program och den avslutande passagen – piaff – passage är de åter samspelta. Så synd men atmosfären här inne är elektrisk och Flore skrittar ut längs med långsidan på lång tygel och klappar sin hingst hela vägen, mycket väl hanterat och publiken visar sin klara uppskattning för denna hästkvinna.
    Totalt 70,435 procent från domarna och 73,308 procent i Spectator judging från publiken

    Flore De Winne (bel) Flynn Frh
    Flore De Winne (BEL) Flynn FRH Foto: Kim C Lundin
    Flore De Winne (bel) Flynn Frh
    Flore De Winne (BEL) Flynn FRH Foto: Kim C Lundin

    16:05 ”Sören” och Morgan till en fransk chanson

    Nu tävlar Morgan Barbançon och ”Sören” aka Sir Donnerhall II OLD  (OLDBG Hingst född 2006 e Sandro Hit u Contenance D e Donnerhall 11 uppf Kanitzky  Maik äg Morgan Barbançon  Marie Carmen Mestre Pons) för Frankrike men tidigare var det spansk flagg och amazonen bor i Schweiz. Det är fantastiskt att se hur hingsten som skadades så svårt som 7-åring i Falsterbo fått en så lång och fin karriär tillsammans med sin ryttare. Inte många hade vågat satsa på rehab men Morgan gav honom år för att komma tillbaka, det har gett både mästerskap och världscupstarter för dem. De glänser allra mest i piruetter och galoppserier men piaffen har blivit bättre för varje år. De har idag och för det mesta en fördelaktig form, om något blir hingsten ibland väl öppen i formen, så 18 år gammal är han idag ultramodern. Morgan överöser sin gosse med kyssar och numera är han stadigare på väg ut från banan.
    Totalt 77,410 procent från domarna och 75,023 procent i Spectator judging från publiken

    Morgan Barbançon (fra) Sir Donnerhall Ii
    Morgan Barbançon (FRA) Sir Donnerhall II Foto: Kim C Lundin

    15:55 Sötaste köttbullen på banan

    Det kan inte hjälpas, det första som kommer i huvudet när holländska Marieke van der Putten äntrar banan med illsöte köttbullen Tørveslettens Titanium RS2 N.O.P.  (DWB Valack född 2012 e Totilas u Tørveslettens Stamina e Stedinger uppf Helgstrand Dressage u. Paul Schockemöhle äg Jacques Lemmens  Saskia Lemmens-Reijnen) är Karlsson på taket – ”en lagom tjock man i sina bästa år”. Titanium har fått sitt fina goda lugna temperament efter pappa och exteriör efter mamma Stamina som var het som en kamin men ack så elastisk och vacker. De var i final i Omaha 2023 där valacken drabbades av kolik och fick stanna på klinik. Tillsammans är de ett av ekipagen utpekade att kunna representera Nederländerna på OS. Det stiftelsen Stichting Nederlands Olympiade Paard (N.O.P.) som har säkrat hästen genom ett avtal med ägarna och det markeras med N.O.P. Nederlands Olympiade Paard. De rider till den så populära – i Holland i alla fall – dramatiska ljudkulissen av specialskriven musik med mycket tydliga markörer när olika rörelser ska börja. De öppnar starkt med mycket piaff och slutor i passage. De går från piaff ner i fin ökad skritt hur enkelt som helst, fin avslappning och bra takt. Bytesserierna blir lite korta och studsiga men ökad galopp och piruetter tillhör de bättre momenten av galoppprogrammet. Det är i trav och piaff som köttbullens rätta elasticitet kommer till sin rätt. När Mareike klappar om sin sötnos spelas David Guettas Titanium med Sia och det hade varit roligare med en kür till den musiken.
    Totalt 77,405 procent från domarna och 75,095 procent i Spectator judging från publiken

    Marieke Van Der Putten (ned) Torveslettens Titanium Rs2 N.o.p.
    Marieke Van Der Putten (NED) med den elastiske köttbullen Tørveslettens Titanium RS2 N.O.P. Foto: Kim C Lundin

    15:05 Belgiska ”Botti” och ”Lottie”

    De är ett sådant rart ekipage Charlotte Defalque och hennes ständige partner Botticelli  (KWPN Hingst född 2006 e Vivaldi u Valinja e Koss uppf A.J. van Straalen  Leerdam (ned) äg Defalque – Scohier Mf ), de har följts år sedan han var unghäst och gör resan till Grand Prix tillsammans. Botticelli är en häst med ett ganska långt mittparti men en kort hals och ganska upprest sådan i sig själv, det ger en helt annan slags silhuett än till exempel Dahoud. Han ser inte det minsta spänd ut men tungan syns lite mellan läpparna då och då, och han nickar mycket i galoppen, blir kort i formen och har en bättre silhuett i travarbetet. De har ett ganska svårt program och är samspelta men det tekniska håller en begränsad kvalitetsnivå. Men, vilken resa att göra från ungdomsåren till en plats i världscupen och mästerskap med landslaget. En faktor som ofta underskattas är att de är ett samspelt ekipage, tillsammans ser de ut att gilla sin stund på banan även om de inte når 100 procent.
    Totalt 74,795 procent från domarna och 73,383 procent i Spectator judging från publiken

    Charlotte Defalque (bel) Botticelli
    Charlotte Defalque (BEL) och Botticelli, ett radarpar. Foto: Kim C Lundin

    14:55 Dags för OS-hästen Flambeau

    Från Lövsta Stuteri som hopphäst till Belgien som kastrerad och mästerskapshäst för Belgien – Larissa Pauluis rider Flambeau  (KWPN Valack född 2010 e Ampere u Lakarla e Zeoliet uppf J. van Eijkelenburg äg Caroline Lepage  Emmanuel Lepage) som verkligen gjort en speciell resa. De har gjort ett antal starter i världscupen och är på väg mot final, musiken de rider till är en mix av ljudkuliss och ridbar takt i galoppdelen. I Belgien kallas Flambeau för piaff- och passage-maskinen för sin otroliga fallenhet för dressyrens mest utmanande rörelser, något för svenska uppfödare att glädjas åt. Dagens ritt andas en ny säkerhet och Larissa har en lite slak stångtygel och rider valacken i en föredömlig form. Piruetterna är väl centrerade men kanske lite svepande och inte så mycket lyft. Avslutningen går i piaffens tecken med en piaffpiruett vid X, väl exekverad. Brabanthallen utbrister i den största applåden hittills.
    Totalt 75,155 procent från domarna och 75,041 procent i Spectator judging från publiken

    Larissa Pauluis (bel) Flambeau
    Larissa Pauluis (BEL) och Sverige-bekante Flambeau. Foto: Kim C Lundin

    14:50 En riktig Porche, svår växellåda och lätt på gaspedalen

    Österikiska Diana Porsche med sin unga Dahoud 3  (HANN Valack född 2014 e Desiderio u Hauptstutbuch e Balou Du Rouet uppf  äg Diana Porsche) tävlar här med båda sina hästar, Douglas har gått i CDI3*-klassen. I torsdagens Grand Prix var Dahoud spänd och tagen av hallen. HAn har en del vitt som ofta syns i ögonvrån men Diana lotsar honom lugnt och fint. Dahoud är kanske den som blir hennes Paris-hopp, långbent, lättfotad och otroligt elegant men ännu lite omusklad och framför allt med lång och lite vek hals och nacke. Parat med spänning blir det ibland för kort i formen men Diana jobbar synligt på att få ut halsen i varje rörelse, till exempel spänner hon inte båågen i den ökade traven utan låter honom gå lite mer än vad han kan. Piaffen är lugnare idag, talangen som finns är otrolig men allt ska hänga ihop, ett arbete och en process som tar år. De har väldigt fin takt i sin musik och galoppombyten går som på ett snöre fint i takt. I piruetten klarar Dahoud inte ännu att bära upp huvud och hals och dippar men de är regelbundna i sprången med fint lyft. Diana är på gränsen att ta sig till sin första världscupfinal och slåss med Larissa Pauluis om platsen.
    Totalt 73,735 procent från domarna och 71,713 procent i Spectator judging från publiken

    Diana Porsche (aut) Dahoud 3
    Diana Porsche (AUT) med sin begåvade och unge Dahoud 3. Foto: Kim C Lundin
    Diana Porsche (aut) Dahoud 3
    Diana Porsche (AUT) med Dahoud 3 Foto: Kim C Lundin

    14:40 En kiwi i Tulipanaland

    Kanske inte så långväga gäst som nationstillhörigheten indikerar, Melissa Galloway från Nya Zealand och Windermere J’obei W  (NZWB Valack född 2010 e Johnson TN u Miss Pompeii XX e Pompeii XX uppf Rania Todd  David Woolley äg Melissa Galloway  Anne Parkes  Rodney Parkes) har sin bas i Europa åtminstone del av året enligt uppgift. De rider en stark uppstart till Tears for Fears och Van Halen musik i ett travprogram som har mycket bättre fräschör i denna kür än i Grand Prix programmet. Den 14-årige Windermere utstrålar mer positiv kraft och elasticitet i dagens piaff och passage. Det är inte en häst med stora expressiva gångarter men de har en väldigt prydlig silhuett även om valacken ärhetare och ligger på mer idag. Till Tina Turner evergreens gör de riktigt fina jämna piruetter och Windermere ser ut att digga sin rockiga musik och de gör en fin avslutande medellinje i passage. Melissa är överlycklig, känslan i sadeln var nog lite Van Halen JUMP! också.
    Totalt 75,97 procent från domarna och 73,613 procent i Spectator judging från publiken

    Melissa Galloway (nzl) Windermere J'obei W
    Melissa Galloway (NZL) och Windermere J’obei W drömmer om en OS-start i PAris efter att ha startat på VM i Herning 2022. Foto: Kim C Lundin

    14:30 En riktig hjälte

    Holländska ekipaget Devenda Dijkstra (NED) och Hero  (KWPN Valack född 2012 e Johnson TN u Alanda e Oo-Seven uppf J.L.van de Moosdijk äg Jan Pieter Dalsem  Laurens van Lieren) är ett strävsamt par, de har följts åt sedan young rider åren och mer än så. För varje ritt jag ser ekipaget uppskattar jag deras strävan att bli bättre, även om de har en del att arbeta med är utvecklingen imponerande. Sedan Riesenbeck i september har kontakten blivit bättre och halsen lite längre, hjältehästen Hero är bara på sitt tolfte år, inte mycket för en Grand Prix häst med en orutinerad pilot. Här i Brabanthallen gör de sin, i mina ögon, bästa ritt hittills till den vackra fiolmusiken med franska sång. Travarbetet är säkert och piaffen riktigt bra med bra takt och fint lyft, i galopparbetet saknas ännu styrka som gör att det blir lite mer gunghäst. De har hög svårighetsgrad och en imponerande kombination för bytesserierna, sannolikt var någon av dem en jokerlinje. Piaff och passage till franska ”danse danse danse sans importance” – dansa utan att tänka på något viktigt, ett ganska tilltalande budskap.
    Totalt 74,55 procent från domarna, personbästa för Devenda, och 74,902 procent i Spectator judging från publiken

    Devenda Dijkstra (ned) Hero
    Devenda Dijkstra (NED med Hero som idag satte sin bästa ritt för säsongen. Foto: Kim C Lundin

    14:20 Country på holländska

    Nyss såg vi alla Dirk-Jan van de Water (NED) på mäktige Hexagon’s Grandville  (NRPS Valack född 2011 e Hexagon’s Louisville u Rubicanstar e Rubiquil uppf Jacobs äg Jazmin Yom Tov) i Göteborg. Han rider till bland annat Shania Twain och Dolly Parton låtar, känns som ett ovanligt val för en ung holländsk ryttare men musiken har bra grundtakt och Dirk-Jan har bett om hög volym och Grandville ångar fram i ökad galopp. Det är en stor valack med ett mycket litet och näpet huvud som gör sitt program till synes utan ansträngning men kanske inte med den där yttersta finessen och elegansen, deras sidvärtsarbete i trav imponerar trots Shania Twains ord ”That don’t impress me much”. Grandville sitter också fint i piaffen som är väldigt taktmässig och elastisk, fint på stället. Dirk-Jan klappar om sin gosse och får välförtjänta applåder från den stora publiken som kommer nära här.
    Totalt 71,28 procent från domarna och 71,948 procent i Spectator judging från publiken

    Dirk-jan Van De Water (ned) Hexagon's Grandville
    Dirk-Jan Van De Water (NED) med sin Hexagon’s Grandville som tar stora språng och täcker mycket mark. Foto: Kim C Lundin

    14:10 Godkänd svart hingst för Marocko

    Först ut är Yessin Rahmouni (MAR) som rider All At Once  (KWPN Hingst född 2010 e Ampere u Wynona RB e I.P.S. Gribaldi uppf Stal 104 B.V. äg Yessin Rahmouni  Stal 104 BV). All at Once har faktiskt ett antal fina avkommor och han kommer att än en gång representera Marocko på mästerskap med Yessin i sommar. De rider till oerhört vacker musik, med arabiska undertoner och i küren flyter hingsten fram även om takten stundtals är lite för hektisk för att understödja rörelserna. Hingsten leker lite med sin tunga, utan att gapa men lipar lite då och då, på plats här ser det ut som om ett koncentrationstics, inte ett tecken på obehag, det finns grader på alla skalor. De kan sina saker men när svårighetsgraden pressas upp blir All at Once lite kort i halsen men Yessin är glad och klappar om sin vackra svarta gosse.
    Totalt 72,29 procent från domarna och 71,182 procent i Spectator judging från publiken

    Yessin Rahmouni (mar) All At Once
    Yessin Rahmouni (MAR) och All At Once var först ut. Foto: Kim C Lundin

    Bakgrund och ställning

    Det är i ’s-Hertogenbosch, Nederländerna, som dressyrryttarna gör den sista deltävlingen innan världscupfinalen i april.
    I torsdagens Grand Prix var det Isabell Werth som slog till med seger med DSP Quantaz på 75,782 procent och Charlotte Fry kom tvåa med Everdale och sina 74,152 procent. Lördagens kür bjuder på 15 startande ekipage.

    Inga svenskar kommer till start i denna deltävling. Patrik Kittel leder den västeuropeiska ligan i nuläget och är redan kvalad till världscupfinalen som kommer att avgöras i Riyadh den 16 – 20 april. Till finalen går de nio bästa ekipagen från den västeuropeiska ligan.

    Lördagens världscupkür startar klockan 14.00 och sänds via ClipMyHorse. Ridsport finns på plats och liverapporterar från klassen.

    Resultat

    Resultat torsdagens Grand Prix
    Start- och resultatlistor
    Aktuell ställning i den västeuropeiska ligan

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym