Ponny-SMArrangören Björbäcks RF hade inga egna ryttare med på helgens ponny-SM i dressyr. Men två ryttare, Nellie Aronsson och Johanna Josse från närbelägna Hallands Equestrian Ridsportförening i Laholm, visade framfötterna.
Lokala ekipage höll sig framme: ”Glad kommit så här långt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Nellie Aronsson tog sig till final i grupp 2 D-ponnyer med Rosdala Triton (ASRP val f 2011 e Top Nonstop-Veronas Bo-Gi, uppf Eva Nilsson) och Johanna Josse och New Mexico (ASRP val f 2013 e Brännornas Rigoletto-The Hale Helios, uppf Marianne Lundin) kom trea i finalen för 6-årsponnyer.
Det är en sådan ponny jag vill ha, de bästa ponnyerna är stadiga istället för att glida fram med flashiga gångarter. Nellie Aronsson om Rosdala Triton.
Båda tävlar för Hallands Equestrian Ridsportförening, som har 98 medlemmar, varav sju är ponnyekipage.
Föreningen bildades bland annat med tanke på att få ett lag till division I och elit i ponnyallsvenskan, vilket de har lyckats med.
Nellie har haft Triton i fyra år och ridit fram honom själv.
– Han har gjort betydligt bättre resultat än vi gjorde här på SM, säger Nellie. Han är inte så gammal och tyckte det var läskigt med alla högtalare och så.
– Vi var med i ungponny-SM 2017 och var med om att rida fram vår klubb till elitdivisionen i allsvenskan förra året.
Valde musik länge
Finalens kürprogram är det första gången hon rider.
– Jag satte ihop programmet för fyra veckor sedan. Efterson Triton är elegant har jag valt musik efter det: Ariel och Harry Potter och sedan Pirates of the Carribean till galoppen. Jag satt i flera dagar och valde musiken, nu får det gå som det går.
Detta sade Nellie på söndagsförmiddagen, innan hon ridit. Ekipaget kom på en nionde plats totalt.
– Det får duga, jag är glad att vi kommit så här långt, konstaterar hon.
När Nellie ska berätta om Triton säger hon att han inte har så stora rörelse, men i gengäld är han väldigt stadig.
– Det är en sådan ponny jag vill ha, de bästa ponnyerna är stadiga istället för att glida fram med flashiga gångarter.
Osäker framtid
Framtiden för ekipaget är lite osäker, eftersom Nellie är ganska lång och hade passat bäst på en stor häst.
– Nu väntar två månaders praktik i Spanien för min del, jag ska vara på ett hotell där som ett led i min utbildning inom hotell och turism. Så antingen får vi sälja honom innan eller också får mamma hålla igång honom under tiden, så att vi säljer honom senare.
Nellies klubbkamrat Johanna Josse rider flera ponnyer åt uppfödaren Marianne Lundin, bland dem New Mexico, som placerade sig trea i 6-års Ungponny.
– Planen är att han ska gå ungponnychampionatet i Vetlanda i höst och sedan klättra uppåt i klasserna.
Skyndar långsamt
– Det är mycket gång i honom och vi skyndar långsamt. Men han har jättefin mentalitet och är bra att jobba med.
Johanna är nöjd med New Mexicos insats, till skillnad från SM-deltagarna behövde han inte stå uppstallad på plats flera dagar.
– Han går ute mycket hemma så det hade blivit konstigt för honom att behöva stå här.
Johanna och hennes storasyster hjälps åt med ungponnyerna, storasystern hoppar gärna och det ger ponnyerna omväxling. Mamma Anna-Karin har ett förflutet som ryttare och kan också stötta.
Gemensam tränare
Både Nellie och Johanna har Johanna Due Boje som tränare och hon är en populär sådan, båda flickorna anger henne som förebild näst efter sin allra största inspiratör – Patrik Kittel.
– Jag ser väldigt mycket upp till honom, han verkar älska det han gör, säger Nellie.
– Jag vill kunna rida som han gör, menar Johanna.
Det är inte bara Nellie och Johanna som har Patrik som sin stora förebild, det var svaret från i princip alla tillfrågade ryttare på årets ponny-SM i dressyr.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på