Sverige
15 juli 2020 16:29
Ridsportplus

”Lönebidragstagare 
sätts att fylla en vanlig 
arbetstagares skor”

Sviken av systemet, del 6 av 6Att arbetstagare med lönebidrag utnyttjas som vanlig arbetskraft är inte ovanligt. Enligt fackförbundet Kommunal finns det stora problem med olika former av utnyttjande av arbetstagare.

”Lönebidragstagare 
sätts att fylla en vanlig 
arbetstagares skor”
Att arbetstagare med lönebidrag utnyttjas som vanlig arbetskraft är inte ovanligt. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att arbetstagare med lönebidrag utnyttjas som vanlig arbetskraft är inte ovanligt.
– Ofta är det personer som ska ha handledning, men de sätts att fylla en vanlig arbetstagares skor. Det är så klart orimligt, säger Peter Johansson, regionalt fackligt ombud på Kommunal i Stockholm.

Att det saknas handledning är återkommande.
– Personer hamnar ofta hos arbetsgivare som inte har en förståelse för – eller inte bryr sig om — funktionsnedsättningen hos den som fått bidraget. Arbetsgivaren ser det som att det är den som fått bidraget, men det är kopplat till arbetstagaren, säger Peter Johansson.

Han har till och med stött på en medlem som hamnat som arbetsledare — när medlemmen egentligen skulle ha en handledare vid sin sida.

Har inte tid att utföra kontroller

Det är arbetsförmedlingen som ska se till att det fungerar som det ska på de arbetsplatser där det jobbar personer med lönebidrag.
– Jag har många gånger i samtal med arbetsförmedlingen fått höra att de inte har tid att utföra kontroller, vilket de ska göra. Det är ju skattemedel som används, det är självklart att det måste ske en uppföljning så att pengarna hanteras på rätt sätt.

Peter Johansson brukar fråga arbetstagarna om de fått besök från arbetsförmedlingen.
– Det är aldrig någon som har det.

Däremot var det en arbetsgivare som fått ett samtal om hur det gått för personen som varit anställd – och svarat ”det har gått bra”.
– Det är inte arbetsgivaren som ska få den frågan, som inte vill berätta någonting. Det är personen som fått bidraget som ska tillfrågas, säger Peter Johansson.

Om det är så att arbetsförmedlingen inte har resurser så handlar det om ett systemfel, menar han.
– Möjligtvis är det så att det är brist på handläggare på arbetsförmedlingen, men det sköts i alla fall inte.

Misskötsel hamnar i Kommunals blickfång

En tröst är att de företag som missköter sig hamnar i Kommunals blickfång.
– När en person ska få anställning med lönebidrag görs ett samråd, som skickas till en central samrådsgrupp. Om vi har anteckningar om arbetsmiljöproblem eller att det saknats handledning tar vi med det. Vi kan inte säga till arbetsförmedlingen att de inte får anvisa dit, men informationen kommer i alla fall med.

Det finns inga lagar eller regler om hur många vanliga anställda det måste gå per lönebidragsanställd.

”Däremot åligger det arbetsgivaren att följa det avtal man har med arbetsförmedlingen om särskild anpassning med mera. Med det sagt, har man många på lönebidrag måste arbetsgivaren lägga mycket tid och engagemang för att göra en bra anpassning för sina anställda på lönebidrag.”, skriver Kommunal i ett mejl till Ridsport.

Fakta

Fackets rekommendationer

Kollektivavtal ska finnas på arbetsplatsen och den anställda ska ha en lön som följer branschens kollektivavtal.Ersättning utgår inte för en person som har stort inflytande i verksamheten, till exempel en person som ingår i styrelsen eller är bolagsman, firmatecknare, vd eller liknande. Undantag görs för arbetsintegrerande sociala företag.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden