Träningstips
27 maj 2015 09:01
Ridsportplus

Lös problemen när du lastar din häst

Helena Thorell, som tillsammans med sin familj driver Thorells Morgan Ranch i Blåsmark utanför Piteå, har specialiserat sig på att hjälpa andra med lastträning. Ridsport träffade henne och här har vi samlat hennes bästa råd.

Lös problemen när du lastar din häst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På sin hemsida berättar Helena att hon byggt upp ett harmoniskt och säkert sätt att lasta häst, och hon åker ofta ut till hästägare som säger att de provat ”allt” för att få in hästen i transporten men inte lyckats.

    Problemen kan vara allt från att hästen vägrar röra sig framåt, till att den kastar sig åt sidan eller står på bakbenen. Lösningen är i princip alltid densamma och Helena arbetar oftast på samma sätt oavsett problem.
    – Tekniken handlar om att hästen skall gå in med huvudet, med insidan av huvudet. De skall inte bara bli påtvingade in.

    Hon menar att även om hästen varit med om trafikolyckor eller andra traumatiska händelser, så är de oftast inte så himla rädda egentligen.
    – De flesta lastningsproblem beror på den som håller i grimskaftet, säger Helena, som menar att många människor skulle behöva lastträna sig själva och att de bygger upp alldeles för mycket spänningar och ångest.
    – Och varför skall hästen gå in i transporten när den känner att ägaren är rädd?

    Helena vill arbeta helt ensam med hästen. Det får gärna vara folk runtomkring, men de måste stå på behörigt avstånd så hon inte behöver tänka på att de kan komma i vägen. Ibland har hon en extra person med sig som står med ägaren och ger förklaringar till arbetssättet och svarar på frågor. Har hon ingen med sig, får ägaren ställa frågorna efteråt.

    Tillvägagångssättet går förvånansvärt snabbt. Förarbetet då hon skapar kontakt med hästen brukar ta ungefär 10 minuter. Sedan tar själva lastningen ungefär 20 minuter, innan ägaren får ta över och göra om samma sak efter Helenas instruktioner.
    – Allt som allt tar det kanske två timmar från det jag börjar med hästen tills vi är klara.
    Arbetet går ut på att Helena inte skall behöva återkomma, men blir det problem efteråt går de oftast att lösa över telefonen.

    Utrustning som behövs: Grimma, långt kedjegrimskaft (skall gå att longera med), dressyrspö. Gärna handskar.

    Helenas arbetsmetod:
    1.    Testa av hästen. Ta ut den och presentera dig och se var den är någonstans. Longera den på en liten volt. Hästen skall förstå tre kommandoord: fram, back och whow – det sistnämnda används för stopp. Hästen skall förstå vem du är och vad du står för.
    2.    Se till att hästen har framåtbjudning, att den tänker framåt. Den skall svara på pisken, som bara fungerar som en förlängd arm. Pisken används med fördel vänd åt fel håll – man knackar på hästen med handtaget.
    3.    Gå fram till transporten och sätt gärna mellanväggen åt sidan. Placera dig själv bakom mellanväggen. Placera handen på mellanväggen och låt den styra hästen in. Säg bara fram, och vänta ut hästen. Låser sig hästen – se till att få den i rörelse. Gå hellre ifrån transporten än att den står still på rampen.
    4.    När hästen är inne, vänta tills den är avslappnad och be sedan hästen backa ut. Stå fortfarande vid sidan. Arbeta med händerna på mellanväggen och för dem stegvis bakåt. Hästen skall inte rusa ut utan ta ett steg i taget.
    5.    När hästen kommit ut, låt den gå in i transporten igen. Använd händerna på mellanväggen som kommunikation. När du för händerna framåt på mellanväggen skall den gå framåt, när du för händerna bakåt skall den backa.
    6.    Beröm när hästen gör rätt, se till så den inte får några dåliga upplevelser i eller kring transporten.
    7.    Fortsätt träna.

    Handfasta tips från Helena:

    – Lastträna i den transport som hästarna sedan kommer att åka i.

    – De flesta hästar vill gå upp på sidan av rampen, så låt dem göra det. Helena menar att det har att göra med hur hästar ser.

    – Håll koll på hästens huvud och bry dig inte så mycket om vad den gör med kroppen. Går hästen in med huvudet, så följer resten av hästen med.

    – Om hästen har en tendens att resa sig, lägg kedjan över nosen istället för under den. Rycker du tag i dem då kan de inte svara med att sätta upp huvudet.

    – Lägg krut på att kommunicera med hästen och lär dig att läsa av den. Kom ihåg att lastning egentligen handlar mest om tajming och att du använder kroppsspråket rätt.

    – Hästar reagerar instinktivt mot höjda händer med att stanna. Arbeta därför hela tiden med dolda eller låga händer när du vill att hästen skall gå framåt. Helena kallar det för ”döda armar”.

    – Ge mycket beröm och använd låg, bestämd röst med djupa toner.

    –  Se till så att det är ljust i transporten, öppna sidodörren så suger sig hästarna automatiskt framåt och nedåt mot den. Är det mörkt ute – se till att ha belysning i transporten.

    – Om hästen blockerar sig helt och stänger av, måste man först av allt få bort blockeringen. Helena gör det genom att flytta hästen i sidled. Går det inte att få någon kontakt alls går Helena iväg med hästen från transporten och tar diskussionen någon annanstans.

    – Det är ingen idé att hästarna springer in i transporten, då springer de lika lätt ut igen. Stoppa upp hästen och se till så den går in i transporten på ett lugnt sätt, och även mentalt.

    – Använd inte mutor som godis eller mat. Belöning kan ges när hästen är inne i transporten, allt är stängt och hästen är lugn. Helena själv använder bara rösten som belöning, men menar att vill man absolut ge godis är det okej i detta läge.

    – Stå helst inte framför hästen när den skall backa ut, eftersom man då tenderar man till att försöka trycka ut hästen. Hästen svarar då med att trycka tillbaka istället för att gå bakåt.

    Se bildspel med informativa bildtexter ovan, klicka på bilden för att få en större bild och kunna klicka fram och tillbaka.

    Hästen på bilderna: Thorells Prins Azlan, morganhingst f-13 e Lyckänge Copper Coin u Näsuddens Jolene ue Red Commander, uppf/äg Helena Thorell, Blåsmark.

    Text & foto: Jenny Staaf

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden