Träningstips
23 augusti 2020 19:40
Ridsportplus

Lösgörande övningar för både kropp och själ

Dressyrserie, del 5 I tidigare avsnitt av dressyrserien har vi fokuserat på kommunikationen mellan ryttare och häst. Nu inriktar vi oss på att hästen ska bli lösgjord och trygg i både kropp och själ, vilket underlättar kommunikationen.

Lösgörande övningar för både kropp och själ
Skänkelvikning är en bra övning för att få en lösgjord häst. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dagens hästar har ofta spänstiga kroppar, men är inte alltid lugna och mentalt avspända.

    – Vi vill ha ett växelspel mellan avspänning och anspänning hos hästen. Kroppens muskler ändrar ständigt spänningsnivå efter behov. Därför måste en muskel som tagit i slappna av innan den kan spännas igen. Samma sak gäller för själen. Ju högre anspänning vi kräver, desto viktigare att hästen får motsvarande avspänning, förklarar Kerstin André.

    Kontrollera spänning

    När vi introducerar nya rörelser reagerar hästen ofta med spänning. Spänningen i kroppen kan ge spänning inombords och plötsligt kan hästen bli rädd för yttre saker som den inte reagerat på tidigare.

    – När hästen blir spänd vill den höja nacken och när den känner sig trygg i kroppen är det naturligt att sänka huvudet. Som ryttare är det bra att kunna lägga hästen i en lägre form för att kunna påverka spänningsnivån i kroppen och i själen.

    – Till skillnad från i hoppningen där det vanligtvis bara är fel på hinder och tiden som räknas, är resultatet och utförandet i varje steg avgörande i dressyren. Dressyren är en detaljsport som kräver kontroll av an- och avspänning i varje moment.

    – Vi måste ha kontroll över hästen redan när de sätter ner första hoven på spåret, säger Kerstin.

    Fakta

    Lär känna Kerstin André

    • Kerstin André är A-tränare, lärare på beridarutbildningen i Flyinge och supervisor för ponny- och ungdomslandslagen.
    • Kerstin har egna tävlingsmeriter i 1,50-hoppning, medelsvår fälttävlan och svår dressyr.
    • Bland hennes många namnkunniga elever finns Grand Prix-ryttarna Ebba och Mia von Essen, Mattias Jansson och Pernilla André Hokfelt.
    • Kerstin André utsågs till Årets dressyrtränare såväl 2010 som 2019 av Svenska Dressyrtränarklubben.
    • 2020 utsågs Kerstin André till Mastertränare, hon är därmed en av 16 svenska tränare med utnämningen på sitt cv.
    Expandera

    Skänkelvikning

    Den här gången är sidvärtsrörelser i fokus. En idealisk skänkelvikning ger ingen förändring av rytm, balans eller form jämfört med när du rider rakt fram. I stället för att hästen går framåt går den åt sidan, utan annan förändring.

    I sitt tävlingsutförande kräver skänkelvikningen lite mer utbildade hästar, men vi börjar leka med övningen tidigt. För den unga hästen används skänkelvikning för att lära den att vika undan för sidförande inner skänkel och gå framåt för ytter skänkel. Rörelsen lösgör musklerna i skuldror, bål och bakdel och ger både stretching och styrketräning.

    – Skänkelvikningen har ett syfte, att få hästen smidigare, starkare och lydigare. Vi rider den inte bara för att kunna starta Lätt A, skojar Kerstin. Dressyrens mål är ju faktiskt att göra hästen till en atlet.

    – Många av dagens unga hästar kan visa stora frambensrörelser. Men de måste även lära sig att röra sig i ett mindre register, med kortare och mer avspända steg för att förbättra hållbarheten. Här underlättar skänkelvikning eftersom den unga hästen gärna kortar sina steg när den går sidvärts.

    – När en äldre, utbildad häst går med längre steg rakt fram och kortar stegen när den går sidvärts, utan att det är meningen, kan det bero på bristande lösgjordhet och självbärighet.

    Ryggen är viktig

    Skänkelvikning startar uppifrån ryggens muskler och leder. Hästar med utrymme i ryggraden har ofta rörlighetsmässigt lättare för sidvärtsrörelser än de med kortare rygg. Det finns mer plats för sving i ryggen på en längre häst. Som ung är den längre hästen svagare i ryggen, medan den korta hästen är starkare men stramare.

    – Med åren har jag blivit medveten om hur viktig hästens rygg är. Både för hur bekväm den är att rida, hur stort register den har i sina rörelser och hur lätt den har för att samla sig. Den korta hästen har ofta en lite stummare rygg, säger Kerstin.

    Kerstina-ka_5 Skankelvik_lg
    Enklast är att börja skänkelvikningen med att rida längs långsidan, med hästen ställd ut mot väggen. Foto: Lottapictures

    Tips. Träna skänkelvikning så här

    1. Introducera längs långsidan
    Enklast är att börja skänkelvikningen med att rida längs långsidan. Ställ hästen ut mot väggen med lagom tvärning. Börja i skritt eller trav, beroende på hästens temperament. Du får hjälp av väggen och behöver inte bromsa med handen och kan enbart tänka på att skola hästen i att förstå skänkelns signaler. Här innebär signalen att hästen ska flytta sig undan för skänkeln.

    2. Diagonala linjer
    Nästa steg blir att flytta hästen i skänkelvikning från medellinjen ut till långsidan i samma varv.
    När detta fungerar bra kan du börja göra skänkelvikningar diagonalt, med olika tvärning. Här är det viktigt att alltid göra ett tydligt avslut genom att räta ut hästen och rida rakt mot kortsidan. Det gör hästen uppmärksam på att avsluta genom att ta den framåtdrivande yttre skänkeln.

    Kerstina-ka_5 Skankelvik_lg-4
    Nästa steg blir att flytta hästen i skänkelvikning från medellinjen ut till långsidan i samma varv. Foto: Lottapictures

    Ju yngre hästen är, desto mer får framdelen visa vägen i rörelsen. Om unghästen har svårt att klara skänkelvikning i skritt för att den inte går fram, kan det vara enklare i trav. På en het häst är det lämpligare att börja i skritt.

    Som alltid anpassar du övningen efter temperament och förutsättningar. I början räcker några steg sidvärts, beröm och rid framåt. Gör några steg skänkelvikning igen och beröm genom att låta hästen gå framåt, som skänkelvikning i trappsteg.

    3. Kombinera övningar
    Kvaliteten och bra avslut är viktigare än en lång linje. Behöver du förbättra kvaliteten kan du alternera skänkelvikningen med volter. Då kan du göra en nystart i skänkelvikningen med mer bjudning till yttertygeln.

    Du kan även kombinera skänkelvikning i trav med cavaletti, genom att avsluta med att rida rakt ut över en serie bommar. Då får du hjälp med att planera din väg, rakrikta hästen och avsluta rörelsen. Skänkelvikning i galopp kräver mer mognad, styrka och balans hos hästen än i skritt och trav.

    Vanliga problem

    Om hästen faller åt sidan med förböjd hals och går mot ytterskänkeln, så bjuder den inte tillräckligt fram till yttertygeln. Tvära mindre eller gå tillbaka till skänkelvikningen längs långsidan med fronten mot väggen, där du lättare kan reglera yttersidan. Kontrollera att du själv sitter mitt över hästen och följer med i rörelsen.

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden