Sportnytt
22 maj 2024 20:00

Lotta Björe: ”Lika bra att vänja sig vid att rida utan spö och sporrar”

HästvälfärdBehövs sporrar och spö? Det tycker Lotta Björe att vi ska reflektera över – för i framtiden kanske de förbjuds.

Lotta Björe: ”Lika bra att vänja sig vid att rida utan spö och sporrar”
Foto: Roland Thunholm

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Den som tränar för Lotta Björe har på senare tid fått extra mycket snack om spö och sporrar. Kanske behövs de inte alltid, har varit Björes mantra. Ridsport ringer upp för en intervju.

Vad är ditt budskap om sporrar och spö?

– Vi kanske inte reflekterar över vår utrustning. Känn efter; i dag kanske jag inte behöver spöet, en annan gång behövs inte sporrar. Det har jag varit noga med till alla mina elever, både yngre och äldre. I dag var jag i Västerås och frågade ryttaren till en pigg ponny om hon verkligen behövde spöet. Hon sa att ponnyn kunde vara tittig, men det var den inte den här dagen, så hon kunde lägga bort spöet efter en liten stund. Det är likadant med sporrar, de behövs inte alltid. Jag har sagt att det är lika bra att vänja sig vid att rida utan spö och sporrar, för om tio år kan de vara förbjudna. 

Lotta Björe
Lotta Björe är A-tränare i hoppning och expert-kommentator i SVT. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hur kommer det sig att du börjat prata mer om det här?

– Allting som hänt i hästvärlden gör att man tänker till. Det gäller att tänka sig för hur man tränar och rider. De som är erfarna laborerar med utrustningen varje dag, kanske behövs en annan nosgrimma eller rundare sporrar, men det är viktigt att vi lär även de som inte kommit så långt att tänka efter och känna efter. Vi måste skicka budskapet att det är viktigt att man pratar med hästen med små bokstäver.

Borde vi förbjuda spö och sporrar?

– Ibland är det bättre att lägga till spöet som en förstärkning till skänkeln i stället för att sitta som en tjatig morsa och gnida och gnida. Vi tror att vi kommunicerar bra och rätt men ändå förstår inte hästen budskapet. 

– Jag kan tycka att det hade varit skönt att man inte har spö inne på banan, hästarna ska vara så bra tränade att det inte ska behövas.

Kajsa Björe-ballyshan Copa Cabana 1 230923 Rt
Kajsa Björe har tagit till sig tanke­sättet att alltid fundera över och laborera med utrustningen, för att få den så optimal som möjligt. ”Hon rider sällan med spö och inte alltid med sporrar”, säger Lotta Björe om sin dotter. Foto: Roland Thunholm

Får ni mycket frågor om spö och sporrar när ni sänder i TV?

– När vi sänder från världscupen kan jag se redan i startlistorna att det kan bli rödflagg på vissa ryttare som man vet inte är blyga med att använda hjälperna för starkt. Man vet att tittare kommer att bli upprörda. Men det är många som ser våra sändningar som inte kan häst, så det är viktigt att kommunicera ut att hästar är stora och har starka krafter.

– Vi har själva en häst som vi alltid leder med kedja över nosen, för om hon känner att någon inte orkar hålla och linan släpps ut så vänder hon och sparkar. Jag har blivit sparkad ordentligt. Det är otroligt viktigt att man har ett tydligt ledarskap, då går hon snällt och lydigt. Det kan se illa ut i andras ögon men det finns risk för att det blir farligt.

Fakta

Lotta Björe

Gör: A-tränare i hoppning, expertkommentator i SVT.

Familj: Min man Jan och två döttrar, Amanda och Kajsa. 

Bor: Utanför Eskilstuna på en gård. 

Rider: Nej. Jag har haft jättedålig rygg de senaste åren.  

På min bucket list: Jag är så nöjd med livet med allt som jag fått uppleva, och upplever nu med Kajsas tävlande. Jag vill att den resan ska fortsätta, så länge hon vill och behöver min hjälp.

Dold talang: Många tycker att jag lagar god mat, så det kanske inte är någon oanad talang. Jag gillar att laga mat, är inte så bra på fisk så mer åt kötthållet. 

Expandera

Och om någon på TV tar i för mycket, vad händer då?

– Du ska bara veta vad mycket skäll vi får! Som när en ryttare använde spöet, då undrade man ”varför säger Lotta ingenting”.  Men jag kan säga i sändningen att ”det här inte ser snyggt ut”, sedan tycker jag att det räcker, vi ska också lyfta fram det som är bra. De flesta rider väldigt bra. 

– Hade det internationella regelverket varit tuffare, som det är i Sverige, hade vi aldrig behövt vara så oroliga inför sändning. 

Har du märkt något när det gäller hur många i eliten som tävlar med spö och sporrar?

– Man ser att de flesta tänker sig för. Det är inte som för 10-20 år sedan, inte ens som det var för fem år sedan. Man ser att trenden fortsätter, och det är absolut rätt.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym