Krönika
16 november 2019 08:44

Louise Lindström: ”Det är alltid ditt ansvar som ryttare att lösa problem”

UtvecklingRidsports gästkrönikör Louise "Loi" Lindström, beridare på Gestüt Bonhomme i Berlin, Tyskland, reflekterar över ridsportens tjusning. Även ödesmättade dagar då planer grusas av de mest otänkbara skäl.

Louise Lindström: ”Det är alltid ditt ansvar som ryttare att lösa problem”
Loi Lindström ser fram mot ett långt ryttarliv, fullt med möjlighet till ny kunskap. Foto: Istock och Jenny Lindström

Om jag som åttaåring hade valt konståkningen före hästarna hade min karriär sannolikt varit över vid det här laget.

När veckans dagar inte längre räckte till, åkte skridskorna upp på hyllan. Tack vare att hästarna drog det längsta strået kan jag hoppas på många år med ridsporten som yrke.

Jämför det med en fotboll som är precis lika rund varje dag.

Inom ridsporten är vi lyckligt lottade som kan hålla på med det vi älskar under så mycket längre tid än många andra idrottare. Det innebär helt otroliga möjligheter till utveckling, till nya erfarenheter och insikter.

För oss finns alltid en ny utmaning som ger chansen att leta efter, och förhoppningsvis hitta, en ny lösning. Dessutom ändras förutsättningarna ständigt, eftersom vi tränar och tävlar tillsammans med en annan individ.

Jämför det med en fotboll som är precis lika rund varje dag.

Och när det uppstår problem är det alltid ditt ansvar som ryttare att lösa det. En häst som är stark i ena sidan, en som är stark i den andra. En häst som har lätt för att länga steget, en som hellre vill korta sig.

Kan det vara frustrerande? Absolut. Är det en stor del av tjusningen med sporten? Definitivt.

Det gäller inte bara ridningen.

När man tror att man har sett allt i skadeväg, från benbrott till foder-strupsförstoppning och buköppning, står man helt blodig och hjälper till att bandagera en häst som har hoppat genom ridhusspegeln.

Vilken form som ska accepteras?

En annan gång har precis alla parametrar stämt och din häst står i tävlingsstallet och laddar för SM-finalen – men får ett getingstick i ögonlocket.

Dressyren är dessutom en sport i förändring, dels för den enskilda utövaren, dels som sport i sig.

Särskilt de senaste åren har många genomgripande förändringar skett.

Jag tänker på frågor som betsling, hjälmtvång, öppna framridningar, nosgrimmor. Vilken form som ska accepteras och vilken sorts ridning som ska premieras.

Under ett långt ryttarliv har vi fantastiska möjligheter till utveckling. Den erfarenhet vi samlar på oss från olika hästar, tränare och förebilder har vi chansen att bära med oss.

Låt oss alla ta vara på det, vara öppna för förändring, för vidareutveckling och för att ständigt lära.

Vi kan alltid göra det ännu lite bättre.

Hiss↑

Det tyska kvalificeringssystemet för tävlingsryttare

Diss↓

Räkningar för höet…resträkningen på fjolårets nödårshö

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nr 21/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden