Sportnytt
22 september 2021 15:21

Lovande unga ryttare tar plats i ATG Talang

Satsning på ungaSvenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram fortsätter att plocka upp lovande talanger. Nu är det senaste gänget i hoppning, dressyr och fälttävlan uttaget. Bland annat hittar vi Malin Baryard Johnssons beridare och en färsk EM-medaljör i gruppen som ska vässas till nästa nivå.

Lovande unga ryttare tar plats i ATG Talang
Daisy Pearson är en av de unga ryttare som tar plats i nya omgången av ATG Talang. Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram på nivå 4, ATG Talang, har hjälpt närmare 60 satsande ryttare inom hoppning, dressyr, fälttävlan och pararidning att ta steget vidare mot nästa nivå. Dessutom har strax över 300 gått utvecklingsprogrammet före, nivå 3.

Bland de unga talanger som tar plats i ATG Talang återfinns den färska EM-medaljören och dressyrryttaren Elin Mattsson, som nyligen var med och tog hem U25-bronset i lag.
– Det här är en otrolig möjlighet som kommer att gynna min satsning tillsammans med hästarna. Jag hoppas att jag ska lära mig mycket som jag kan ha med mig framöver, säger Elin Mattsson till Svenska Ridsportförbundet..

Antagen till programmet är även Daisy Pearson, som är beridare hos ingen mindre än Malin Baryard Johnsson. Syftet med utvecklingsprogrammen är att ge fler unga ryttare ökad insikt i vad som krävs för att nå toppen. Och att de olika stegen i sig ger kontinuitet, vilket är nyckeln till framgång.
– Att en satsning kan slå igenom så brett, det är häftigt, menar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona, som även lyfter värdet av att glappet mellan ungdomsryttarna och landslagsledningen minskar tack vare de här programmen.

Elin-mattsson-beckham-arevarv-1-200905-rt
Målmedvetna Elin Mattsson gör sitt första år som U25-ryttare. Med Beckham har hon en säker danspartner med rutin som få. Beckham har flertalet SM-medaljer med Elins syster Marina i sadeln, som han har gått tre EM med och även startat världscupen tillsammans med. Foto: Roland Thunholm

Åtta ryttare har antagits till ATG Talang 2021/2022.

ATG Talang – antagna ryttare

Två dressyrryttare:
Elin Mattsson (Slöinge) och Evelina Söderström (Sandviken).
Två fälttävlansryttare:
Klara Lindén Kiraly (Sennan) och Amanda Staam (Moholm).
Fyra hoppryttare:
Joel Andersson (Västerås), Amanda Landeblad (Kumla), Cora Hirn (Danderyd) och Daisy Pearson (Vintrosa).

Omkring 45 ryttare och kuskar från hela landet tar samtidigt plats i ryttarutvecklingsprogrammet på nivå 3. Daniel Bergqvist på Svenska Ridsportförbundet är den som har hand om hela ryttarutvecklingen. Han är väldigt positiv.
– Vi ser ett allt större intresse bland landets unga ryttare och kuskar att söka plats i något av programmen. Dessutom är det roligt att allt fler som tar plats i ATG Talang har gått Folksams ryttarutveckling på nivå 3. Det indikerar ju att det vi gör uppskattas, säger Daniel Bergqvist.

Daisy Pearson, Evelina Söderström, Cora Hirn och Amanda Staam har alla gått nivå 3.
– Dels var det bara jättekul att få vara en del av det gänget som var med i ryttarutveckling nivå 3, framförallt utbytet mellan disciplinerna var värdefullt. Dessutom tog jag med mig en hel del kunskap om vad som krävs för att göra en elitsatsning. Och det är något jag hoppas få ännu större kunskap kring under det här kommande året med ATG Talang, säger Amanda Staam till Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram – läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden