Avel
5 mars 2017 13:42
Ridsportplus

Lövsta satsar på unga uppfödare

I sommar ställer Sverige upp med lag på VM för unga uppfödare i Kanada. Satsningen presenterades på ett välbesökt mingel i samband med bruksprovet på söndagen.

Lövsta satsar på unga uppfödare
My Håkansson är 26 år och redan avelsnörd med fyra dräktiga ston i år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

– Medelåldern för svenska uppfödare är 65 år. Den skulle behöva sänkas, säger Agnes Mårs, Uppsala, som är engagerad i ung SWB.

Det är Lövsta stuteri som gör satsningen på VM möjlig genom sponsring. Nina Känsälä, som arbetar på stuteriet, var med på minglet och berättade om Lövstas verksamhet. 
– Vi tycker det är viktigt att Sverige får duktiga uppfödare även i framtiden, säger hon. 

Agnes Mårs berättade om sin väg in i aveln inför deltagarna på minglet.
– För mig har SWB:s ungdomsverksamhet haft stor betydelse. Där har jag kunnat träffa likasinnade och har blivit en del av ett sammanhang, säger hon. 

Agnes Mårs deltog i minglet på Flyinge och berättade om sitt engagemang i SWB:s ungdomsverksamhet

26-åriga My Håkansson, Askeröd, är också engagerad i SWB:s ungdomsverksamhet. Hon har fött upp fyra hästar och fyra ston dräktiga i år. 
– Ungdomsverksamheten har betytt jättemycket för mig. Det är så stimulerande att träffa likasinnade och det har ökat mitt intresse, säger My Håkansson som studerar till lantmästare. 

Young Breeding World Championship avgörs i Spruce Meadows i Kanada i sommar. Lövsta Stuteri är huvudsponsor för både junior- och seniorlaget. 

SWB har haft framgångar på VM för unga uppfödare tidigare, bland annat tog Fanny Markström VM-guld i exteriörbedömningen för juniorer 2015.

VM går i flera grenar, bland annat exteriör- och gångartsbedömning, löshoppningsbedömning, teori, och visning av häst vid hand. Deltagarna tävlar både individuellt och i lag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-