Hoppning
13 oktober 2014 15:22
Ridsportplus

Ludo köpte svenskfött

Världsstjärnan Ludo Philippaerts köpte två svenskfödda hästar med sig till Belgien från Svenskt Avel- och Sportchampionat på Flyinge den första veckan i oktober

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Det var Sweet Northern (sto f -07 e. Stakkato–Embassy I, uppf/äg Ingrid Ragnarsson) och Jasmin af Hagalund (sto f -08 e Corlensky G-Cardento-Calido !, uppf/äg Therese Jansson).
– Jag är väldigt nöjd, förklarade Ludo.

Philippaerts har gjort lyckat inköp i Sverige tidigare när han handlade Carisma (e Cardento) av uppfödare Gunilla Persson Berg. Med sonen Olivier blev det EM-guld för juniorer 2010.
– Jag gillar de svenska hästarna. Aveln har utvecklats mycket och det är sunda hästar som är mycket bra uppfödda, sa Philippaerts.
– Och så är det ju så att jag har en massa söner som behöver hästar.

Ludo var en aning upprörd över att han fick kalla handen av många ägare/uppfödare.
– Det verkar som att hästarna inte är till salu, suckade han.

En sådan var Jasmin af Hagalund.
– Jag hade inte tänkt sälja henne för jag anade att hon kan bli riktigt bra och gå hela vägen, säger Therese Jansson på Hagalund utanför Kristinehamn i Värmland.
– Jag såg att Ludo var där och att han tittade på Jasmin på första framhoppningen, sedan följde han med till den andra också, och upp på läktaren när hon och Charlotte Stark hoppade. Då förstod jag att det var allvar.

Efter klassen engagerades Stephanie Holmén som testryttare inför Philippaerts ögon. Jasmin skötte sig strålande och köpet blev så småningom ett faktum, trots allt.
– Det känns ganska osannolikt, men egentligen är det ju det här man vill, det är för att kunna sälja så här, till en ryttare som kan ge hästen alla chanser, man håller på, säger Therese, som har en avkomma till Jasmin (e Careme) kvar hemma i stallet, och som under åren fött upp ett 25-tal hästar.

Sweet Northern hoppades i Breeders av Nicole Holmén och såldes redan innan finalen. Hästen har grundutbildats av Sofia Lederud i Avesta. Efter 3-årstestet har Cilla Tangfelt tagit vid och fortsatt utbildningen.
Uppfödare och ägare Ingrid Ragnarsson är den skånska veterinären som flyttade till Kalix. Sedan 2006 föder hon upp hästar, med ”stallnamn” Northern Jumping. Ett 25-tal hästar har det hunnit bli, med ”Sweetys” mormor Carola som stammoder, och Sweet Northern räknar Ingrid som den hittills bästa.

Sweet Northern har skapat rubriker tidigare, som bäst i Sverige vid sitt 3-årstest, med dubbeldiplom. Varje år har hon varit i Breedersfinal, och  nyligen var hon fyra i Champion of the Youngsters på Grevagården.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-