Sverige
16 mars 2021 19:34

Lurbo Ridklubb kammar hem segern i hållbarhetstävlingen

#welovehållbarhetIntresset för att vara med och tävla i tävlingen där Ridsport och H&M We Love Horses efterlyst Sveriges mest hållbara ridklubb har varit stort. Elva bidrag har under vårvintern sållats ner till tre och nu har juryn sagt sitt. Lurbo Ridklubb utanför Uppsala står som segrare och nu gasar vinnaren för fullt för att sprida hållbarhetsarbetet även till andra klubbar i landet.

Lurbo Ridklubb kammar hem segern i hållbarhetstävlingen
Lurbo ridklubb segrade i H&M We Love Horses och Ridsports tävling där vi sökte Sveriges mest hållbara ridklubb. Lyckan blev stor när Malin Baryard Johnsson dök upp med priset – funktionärskollektionen från inställda Sweden International Horse Show 2020. Foto: Marcus Gustafsson

I vintras efterlyste vi på Ridsport i samarbete med H&M We Love Horses ridklubbar eller föreningar som kommit riktigt långt med sitt hållbarhetsarbete.

Prispotten – funktionärskollektionen från inställda Sweden International Horse show 2020 – lockade rejält och inte mindre än 11 fullfjädrade bidrag kom in i tävlingen som delvis utspelat sig under hashtaggen #welovehållbarhet på Instagram.

Juryn, bestående av teamryttarna Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, samt H&M:s Christina Bjerkander och Ridsports webbchef Lina Nydahl har haft ett digert jobb att gå igenom ansökningarna.

– Det är fantastiskt kul att se hur klubbarna jobbar med de här frågorna i dag. Jämfört med när jag var liten och gick på ridskola ser det verkligen helt annorlunda ut. Jag är otroligt imponerad, säger Malin Baryard Johnsson.

Fem finalister

Konkurrensen om finalplatserna var knivskarp. Juryn valde därför ut fem finalistklubbar, istället för de ursprungligt tänkta tre.

– Vi valde ut fem finalister eftersom vi tyckte det fanns så väldigt många bra bidrag. Dessa klubbar har fått svara på fördjupande frågor som gett oss i juryn en bra översikt av hållbarhetsarbetet, vad som är gjort hittills och även vad som är på gång framöver, säger Christina Bjerkander.

Lurbo Ridklubb utanför Uppsala visade sig stå högst upp på samtliga jurymedlemmars lista.

– Klubben stack ut på flera sätt, framförallt därför att de på ett inspirerande sätt, utan stor plånbok men med en imponerande gemenskap och kämpaglöd lyckats vända en omodern anläggning till en som vi tror kommer inspirera många av Sveriges klubbar, föreningar men även privatpersoner, säger Lina Nydahl.

Inspirerande bidrag

På andraplats kommer Linköpings Fältrittklubb, som i nära samarbete med Linköpings kommun byggt upp en hästsportanläggning som imponerar stort, framförallt med hur de arbetar i hållbarhetsfrågorna.

Lfk
Linköpings Fältrittklubb tar hem andrapriset i tävlingen. Foto: Privat

– Linköping har kommit otroligt långt i sitt arbete och visar framförallt hur väldigt bra det kan bli när samarbetet mellan en förening och kommunen blir gynnsamt för alla parter, säger Christina Bjerkander.

Tredjepristagaren Stegsholms gård skiljer sig stort från första- och andrapristagaren. Här står det småskaliga i centrum och ridverksamheten är en del i ett naturligt kretsloppstänk som genomsyrar hela verksamheten på gården.

Stegsholm-2
På tredjeplats kommer Stegsholms gård. Foto: Privat

– Hållbarhet är ett stort begrepp, Stegsholms gård tycker vi sticker ut som en föredöme med just hållbar hästhållning. Deras lektionshästar går på lösdrift och vi gillar särskilt att hästskötseln är en central punkt i deras lektioner, säger Malin Baryard Johnsson.

Rejäl skjuts för klubben

Lurbo Ridklubbs ordförande Anna Jonson var den som fick ta emot samtalet om vinsten.

– Det är helt, helt fantastiskt att vi vinner det här priset. Bara att vi kom till final kändes som en seger, att vi faktiskt uppmärksammas för det arbete vi har gjort hittills, säger hon.

Priserna i tävlingen kommer fördelas mellan klubbens medlemmar. Men det stannar inte där, Lurbo Ridklubb vill använda uppmärksamheten vinsten ger för att inspirera andra klubbar.

– Vi har tagit ett styrelsebeslut om att arbeta för att inspirera andra hästverksamheter att jobba för hållbara verksamheter. I och med det håller vi på att ta fram material som förhoppningsvis kan stötta andra föreningar i sitt arbete. Vårt mål är att vara med och tillsammans med andra skapa en hållbar ridsport, säger Anna Jonson.

De tre finalisterna får dela på den flera hundra plagg stora funktionärskollektionen från SHIS 2020. Även de två klubbar som tog sig till final, men där inte nådde hela vägen kommer att få pris.

– Vi vill verkligen uppmuntra klubbar att fortsätta det här viktigt arbetet och visa hur mycket vi uppskattar det. H&M skänker därför en laddning med kepsar till de klubbarna i ett slags extra tröstpris, säger Malin Baryard Johnsson.

I morgon onsdag publicerar vi ett långt filmat reportage från Lurbo ridklubb här på sajten – missa inte!

Juryns motivering:

Lurbo Ridklubb utses av H&M We Love Horses och tidningen Ridsport till vinnare i tävlingen Sveriges mest hållbara ridklubb. Klubben bildade för fyra år sedan en särskild miljögrupp som med stor entusiasm och driv lyckats få hållbarhetsfrågor att bli en självklar del i verksamheten.

Klubben har under de här åren visat att det går att ställa om en omodern anläggning – dessutom nära vatten – till en hållbar sådan för såväl hästar som för personal och för den närliggande miljön. Arbetet som klubben har genomfört visar att det går att förändra mossiga attityder, att det går att få såväl unga som äldre medlemmar att gå i samma riktning och att arbetet också inspirerar andra klubbar och föreningar. Lurbo RK har också inkluderat de sociala frågorna i sitt hållbarhetsarbete genom Lurbo Fairness vilket är ett nog så viktigt initiativ när det handlar om hållbarhet.

Lurbo Ridklubbs filmbidrag

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Lurbo Ridklubb (@lurbork)

Här kan du läsa mer om hållbarhetsarbetet hos Sveriges mest hållbara ridklubb:

Fakta

Hållbarhetsarbetet på Lurbo Ridklubb

Första plats: Lurbo ridklubb

1. Beskriv de tre viktigaste sakerna ni gör på er ridklubb för att värna om en mer hållbar miljö.

1. Minska näringsläckage från hagarna
Vi söker kontinuerligt olika bidrag såsom t ex LOVA-bidrag för att förbättra vår anläggning och minska näringsläckaget genom dränering och anläggning av kalkfilterdiken. Vinterhagarna hårdgör vi för att möjliggöra mockning. Vi har en extra utmaning i att en av kommuns snötippar ligger ovanför vår anläggning och vars förorenade smältvatten delvis tar sina vägar över vår anläggning och vidare ner till Hågaån. Vi har som klubb beviljats tre egna LOVA-bidrag och kommer i framtiden att söka fler bidrag själva och i samarbete med Hågaåns vattenråd.
En mockningsmaskin har köpts in för att kunna mocka hagarna på vår stora anläggning.

2. Minska elförbrukning. Vi har gjort en energikartläggning över anläggningen med hjälp av Energi- och klimatrådgivarna Uppsala län. I denna har olika förbättringsmöjligheter utretts; alltifrån installation av solceller, byte av värmepanna till ventilation och belysning. Utifrån utredningen har vi satt upp mål som miljögruppen arbetar efter att uppfylla. Hittills har belysning bytts ut till LED-lampor och timers installerats. Det finns nu också tydliga riktlinjer till stallpersonalen och våra medlemmar att hålla dörrar stängda för att spara energi.

3. Dagvattenhantering. Eftersom det går åt mycket vatten hos oss för att underhålla våra fem ridbanor (två ridhus med fibersand och tre utebanor med sand), så har vi börjat installera vattendelare på våra stuprör, som leder regnvatten från ridhustaken ner i 1000-literstankrar, som vi sedan bevattnar våra ridunderlag med. Tankrarna hanteras med hjälp av en fyrhjuling. På sikt hoppas vi på att kunna anlägga en större tank under jord, så att dagvatten från ridhustaken kan lagras under lite längre tid och banorna kunna vattnas även under en torrare period.

2. Hur jobbar ni med foder?

Vi beställer grovfoder från en leverantör i närområdet. Balarna kommer inplastade och han tar tillbaka plasten för återvinning. Leverantören försöker också alltid kombinera resorna genom att ta returpallar eller leverera foder till annat stall under samma körning. Hästarna äter grovfoder som fördelas ut i tre större givor. Vissa av hästarna har fri tillgång i hagen. I samband med att vi mockar hagarna tar vi reda på eventuellt foderspill så att det inte ligger kvar i hagen. Vi fodrar med kraftfoder från KRAFFT som är en svensk foderleverantör med råvaror från hållbara svenska jordbruk.

3. Hur ser er hantering av gödsel ut?
Vi har en stor gödselplatta där vi förvarar gödslet, som en bonde i närområdet hämtar regelbundet och fördelar ut på sina åkrar. Gödselplattan har avrinning till en gödselbrunn som töms vid behov.
Vi planerar att förvara gödsel från hagarna i en särskild container, då olika trädgårdsaktörer i Uppsala har hört av sig angående brunnen gödsel. Gödsel direkt från hagarna är av bättre kvalitet för odling än vad gödsel från stallet är, eftersom den inte är blandad med spån. Vi har plockat upp den här idén som en möjlighet att utveckla gödslets användning från oss.

4. Hur ser er vattenförsörjning ut och hur jobbar ni med näringsläckage/vattenavrinning?

Se ovan under punkterna 1.3 resp 1.1.
Anläggningen är annars kopplat till kommunalt vatten och avlopp.

5. Hur ser ridklubbens energianvändning ut?
Vi har LED-belysning i ridhus och på ridbanor samt rörelsestyrd alternativt belysning kopplat till timer i alla lokaler inomhus och i ett av ridhusen. Vi försöker hålla nere värmen i lokalerna och har åtgärdat problem med fönster som inte varit täta för att minska elförbrukningen.
Vi har bytt ut vitvarorna i kök och tvättstuga till modernare maskiner där det t ex finns eko-program.
Energianvändningen följs upp genom att elräkningar och grafer över vår elförbrukning analyseras. Klubbens åtgärder hittills har gett resultat, men mer går att göra och energieffektivisering är alltid en aktuell fråga på agendan. På önskelistan finns naturligtvis solceller. Vi för en dialog om detta med Uppsala kommun som äger anläggningen.

6. Hur hanterar/ser avfallshanteringen ut?

Vi har nyligen tecknat ett avtal med Ragnsells som ska komma och hämta vårt sorterade avfall. Vi kommer att ha en egen sopstation på anläggningen.

7. Nämn tre saker ni gör för att utbilda era elever om miljö och hållbarhet.

1. Vi informerar regelbundet från miljögruppen på hemsidan och våra sociala medier samt lämnar en verksamhetsrapport i Lurbo Ridklubbs årsredovisning. Vi har påbörjat ett utbildningsmaterial och en ”utställning” att ha i stallet med info om hållbarhet, om miljögruppens arbete och varför hållbarhet är så viktigt för ridsporten. Vi pratar gärna med medlemmarna om vårt arbete och glädjande nog så är det också många som frågar och hejar på vårt arbete. Men det stannar inte här – föreningen har tagit ett styrelsebeslut om att arbeta för att inspirera andra hästverksamheter att jobba för hållbara verksamheter. I och med det håller vi på att ta fram material som förhoppningsvis kan stötta andra i sitt arbete. Tillsammans skapar vi en hållbar ridsport!

2. Ungdomssektionen är nu engagerad i miljöarbetet och bland annat kommer de att ha en representant som ska delta i miljögruppens möten. Även verksamhetschefen och stallchefen kommer att delta i strategimöten med miljögruppen för ett bredare arbete på ridskolan. USS kommer att ha aktiviteter för barn och ungdomar i föreningen där man pratar om, och vad vi kan göra för, hållbarhet.

3. Vi informerar tydligt i stallet om att hålla dörrar stängda och att belysning alltid ska släckas där timers ännu inte finns. På våra städdagar (höst och vår) ligger en hel del på Att göra-listan som handlar om att städa, tvätta, fixa, reparera och laga – allt för att förlänga hållbarheten på vår anläggning. Effekten blir även att medlemmarnas medvetenhet om vår anläggning och dess behov ökar.

8. Hur jobbar ni för en mer hållbar tävlingsverksamhet?

När det inte råder pandemi… Underlaget är en stolthet vid våra tävlingar, vilket kräver noggrann preparering ett par veckor innan. Beroende på väder görs det med vårt insamlade regnvatten alternativt med salt om det är för kallt. Vi mockar också kontinuerligt under tävlingarna, för att ta hand om underlaget och anläggningen på bästa sätt. Vi källsorterar avfall under tävlingarna (papper, pantflaskor, brännbart bla). Vi uppmuntrar till samåkning och till att cykla alternativt åka med kollektivtrafik till anläggningen för publik och funktionärer.

9. Hur tänker ni kring mat och fika som klubben serverar och säljer?

Vi säljer hemlagad mat och fika i kafeterian och har alltid en vegetarisk rätt. Man kan även välja en grillad vegoburgare istället för en vanlig hamburgare. De vegetariska alternativen är alltid väldigt populära. Naturligtvis källsorterar vi i kafeterian.

10. Hur ser inköp av utrustning ut på er klubb och vad gör ni med gammal utrustning som inte längre ska vara kvar i verksamheten?

När vi gör inköp beställer vi mycket åt gången och köper gärna begagnat. Vi köper bara begagnade sadlar och lagar om det går för att öka livslängden. Vi använder utrustningen tills den inte längre går att använda och då källsorterar vi det som är möjligt.
Vad gäller medlemmarnas utrustningar och kläder som man t ex vuxit ur, så har vi funderingar på att anordna kläd- och utrustningsbytardagar på våren och hösten. Men det ligger på is så länge pandemin omöjliggör ett sådant projekt.

Motivera kort varför just er ridklubb ska utses till Sveriges mest hållbara ridklubb!

Vi ville nominera oss till tävlingen lite för att tillsammans med personalen och ungdomarna få se allt som vi faktiskt har åstadkommit, men såklart få visa vårt arbete för er och lyfta den breda och innerliga viljan att göra skillnad. Den utmaning det är att vända både hur en omodern anläggning ser ut och är utrustad, och de mossiga attityder man kan få brottas med på vägen (tyvärr) – det klarar man inte utan en gemensam övertygelse och glöd för ett vinnande hållbarhetsarbete. Det är inte lätt, men det går!
För fyra år sen bildades miljögruppen på Lurbo Ridklubb med syftet att skapa en hållbar verksamhet. Fokus låg på minskat näringsläckage, energieffektivisering, dagvattenhantering och källsortering. Sedan Länsstyrelsen Uppsala utsåg LRK som en av fem lantgårdar längs Hågaån att tilldelas en vattenplan, så har vi lättare kunnat söka bidrag för flera av behoven av åtgärder för minskat näringsläckage och idag har vi faktiskt kommit en bra bit på väg mot våra mål.
En viktig och värmande insikt är att om arbetet ska lyckas så måste en gemenskap finnas och klubben vara socialt hållbar. Vi har tagit fram Lurbo Fairness som är vår värdegrund. Lurbo Fairness ska guida oss i vår omsorg om varandra och våra hästar. Vi lägger stor vikt vid en hållbar hästhantering i allt som rör hästens välmående och utbildning. Däri ligger förstås utbildningen av ryttare och sunda ledare. Välutbildad och erfaren personal ska vara stolta över sitt yrke, få lön därefter och arbeta i en god och säker arbetsmiljö. För några år sedan tog vi fram en tränarpolicy för att garantera kvalitet och utbildade tränare på vår anläggning liksom att alla tränare innehar F-skattsedel. En hållbar ridsport måste byggas professionellt för att säkerställa hästvälfärd och säkerhet.
Flera roliga och fruktbara samarbeten stöttar oss, exempelvis Life IP Rich waters, Länsstyrelsen Uppsala, Uppsala kommun, Hushållningssällskapet, Östersjöcentrum och Hågaåns Vattenråd, och som nämnts ovan hoppas vi att inom kort etablera ett samarbete med odlare i närheten som vill använda vår gödsel.
Vårt arbete presenterades kortfattat i filmen till er av vår grymma ungdomssektion – den generation som så självklart kommer att ta det här arbetet vidare. Det är en lycka att de är med på den här resan.
Det har varit så roligt att ni uppmärksammade oss. Det är faktiskt i sig en belöning, men det vore så roligt ifall hela gänget fick en sån uppmuntran, som det vore med en vinst, för sitt tuffa – och roliga! – arbete för en hållbar ridsport!

Expandera

Linköpings Fältrittklubb

Här kan du läsa mer om Linköpings Fältrittklubbs hållbarhetsarbete:

Fakta

Hållbarhetsarbetet i Linköpings Fältrittklubb

Andra plats: Linköpings Fältrittklubb

1. Beskriv de tre viktigaste sakerna ni gör på er ridklubb för att värna om en mer hållbar miljö.
1. Något som vi ständigt jobbar med är samordning av inköp på anläggningen samt att ha ett hållbarhetstänk i vad vi köper in och att jobba med att köpa stora volymer. Vi köper närproducerat, fair trade samt begagnat i den mån det går, hellre kvalité än slit och släng.
2. Vi bygger just nu silos för ströhanteringen på anläggningen. Detta för att minska plastanvändningen och komma bort ifrån strö i plastpåsar. Med detta kommer vi kunna ta emot större volymer av strö åt gången vilket minskar antalet transporter som behövs. Detta kommer också bidra till en hållbar arbetsmiljö då de anställda slipper hantera och lyfta påsarna med strö, det sparar ryggar och arbetstimmar.
3. Vi jobbar med ett datasystem som gör att vi kan arbeta med digitala fakturor och därmed minska vår pappershantering avsevärt. Digitalisering är något som vi ser ofta är eftersatt och lågt prioriterad på andra klubbar och vi strävar efter att vara en förebild här. Därför har vi arbetat mycket med att digitalisera teorimaterial genom filmer på YouTube och inspelade föreläsningar, även detta minskar användningen av papperskopior.

2. Hur jobbar ni med foder?
80% av det foder som används på klubben är producerat av oss själva på egen arrenderad mark. Denna mark gödslas i största möjligaste mån av hästarnas gödsel. De 20% som vi inte själva kan producera köps in av lokala bönder för att minska miljöpåverkan vid transporter. Allt kraftfoder som hästarna äter är svensktillverkat, det mål vi stävar efter är dock att andelen kraftfoder i hästarnas foderstaterna ska vara så låg som möjlig.

3. Hur ser er hantering av gödsel ut?
Som nämnt ovan så används gödsel från hästarna för att odla grovfoder till hästarna. Under stallet går ett transportband, vidare finns en lucka i varje box. Gödsel kastas ner i luckan och förs sen bort av bandet till ett gödselhus som finns på anläggningen. Detta sätt att hantera gödseln bidrar till en hållbar arbetsmiljö för de som arbetar på anläggningen då de slipper dra tunga skottkärror fram och tillbaka.
För att minska transporterna och som en del av Linköpings kommuns mål om en koldioxidneutral kommun fanns önskemål om att elda hästgödsel. Detta är inte tillåtet idag men om regelverket ändras i framtiden så finns en anpassad panna på anläggningen som kan användas för detta ändamål.

4. Hur ser er vattenförsörjning ut och hur jobbar ni med näringsläckage/vattenavrinning?
Det vatten som används på anläggningen är kommunalt. Vi har vattenkoppar i alla boxar och även i hagarna för att uppnå minimal vattenförlust. Sprinklersystemet som bevattnar i ridhusen säkerställer exakt dosering för att även där inte slösa vatten. Det finns två stycken infiltrationsdammar som det avrunna vattnet från anläggningen passerar igenom innan det går vidare till närliggande vattendrag. Vi har ett projekt igång just nu där vi arbetar med dränering av våra hagar för att minska näringsläckage därifrån.

5. Hur ser ridklubbens energianvändning ut?
Anläggningen är byggd med hållbara material, stommen består i huvudsak av miljövänlig trästomme. Uppvärmningen av anläggningen sker via luftvärmepumpar och solceller. Ridhusen ventileras genom självdragsventilation. På anläggningen finns energisnåla lampor och rörelsedetektorer för att minska energianvändningen. Maskiner som används i den dagliga driften för att bland annat köra foder, sopa gångar, mocka anläggningen drivs av elektricitet, bra för energianvändningen men skapar också en mer hållbar arbetsmiljö för de anställda.

6. Hur hanterar ser avfallshanteringen ut?
Allt avfall på anläggningen källsorteras och tas om hand av Tekniska Verken i Linköping. Över hela anläggningen finns kärl från Panta-Mera uppställda för att uppmana medlemmar och besökare att panta sina flaskor och burkar. I personalkök och cafeteria används gröna påsen för att sortera ut matavfall, detta blir sedan biogas och biogödsel som används att driva bland annat Linköpings bussar.

7. Nämn tre saker ni gör för att utbilda era elever om miljö och hållbarhet.
1. Vi talar om och lär ut vikten av att mocka på ridbanor och i hagar. Efter varje lektion mockas ridhus och banor för att säkerställa att näringsläckaget minskar. Eftersom anläggningen ligger i ett naturreservat så är det extra viktigt att värna om den känsliga miljön.
2. Vi har klubbens miljö- och hållbarhetsstrategi tillgänglig för alla via vår hemsida. Vi uppmanar våra medlemmar till att följa den genom enkla medel så som källsortering, pantning. Vårt mål är att bli förebilder i häst- och ridsporten lokalt i Östergötland och skapa mervärde för våra medlemmar i form av en stark känsla av gemenskap.
3. Den tredje saken som vi gör handlar om hållbar arbetsmiljö och hästhållning och detta är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Här jobbar vi genomgående med ett ergonomiskt hållbarhetstänk i stallarbetet. Stalljobb är tungt i sig och det är viktigt för oss att alla medlemmar lär sig att arbeta ergonomiskt för att minska skador och förslitningar.

8.  Hur jobbar ni för en mer hållbar tävlingsverksamhet?
Precis som i övrig verksamhet jobbar vi aktivt med källsortering och pantning under våra event. Vid tävlingar jobbar vi med priser och även belöningar för våra funktionärer som är miljövänliga. Detta kan till exempel bestå av presentkort, varor så som lokaltodlade morötter och äpplen och tjänster från lokala företag som vill sponsra. På så sätt kan de som tävlar och hjälper till möjligheten att köpa priser som faktiskt kommer till användning och vi kan minska onödig konsumtion. För att kunna ha hållbara sponsorsamarbeten jobbar vi med långsiktiga samarbeten som gynnar både oss och företagen.

9. Hur tänker ni kring mat och fika som klubben serverar och säljer?
Klubben själva har ingen mat och fika försäljning men på anläggningen finns ett Café som serverar både mat och fika. Det som serveras i caféet är ekologiskt och närodlat. Vi arbetar för målet att helt undvika engångsartiklar i plast både till vardags och tävling. Det företag som sköter caféet skänker i den mån det går bort den mat som blir över. De jobbar ständigt med att minska deras vattenförbrukning, serverar endast fisk som främjar hållbart arbete och servera kött från godkända leverantörer. Utöver detta jobbar de mycket med hållbara villkor för deras anställda och de jobbar med unga och personer med funktionsnedsättning som vill ut i arbetslivet.

10. Hur ser inköp av utrustning ut på er klubb och vad gör ni med gammal utrustning som inte längre ska vara kvar i verksamheten?
Vid inköp av material så kollar vi i första hand efter begagnade alternativ. Fokus ligger på kvalité och att materialet ska hålla länge. Vi undviker att köpa material genom att jobba för att medlemmarna ska sköta om utrustningen. Till exempel så finns regler att utrustningen ska smörjas och skötas efter varje ridlektion. Detta ger eleverna kunskap kring hur man sköter om utrustningen så att den håller, vilket är bra för våra hästar samtidigt som att det gör att utrustningen håller och vi slipper köpa nytt. Ett samarbete som är bra för alla.
Vi uppmanar våra medlemmar att köpa och sälja sina ridkläder och utrustning i andra hand genom en köp och sälj grupp på facebook. Idag har gruppen 453 medlemmar och det är ett enkelt sätt att främja försäljning i andra hand för våra medlemmar. Vi möjliggör också för evenemang så som hästloppisar och dylikt där mycket gammal utrustning säljs.

Motivera kort varför just er ridklubb ska utses till Sveriges mest hållbara ridklubb!
Vi har ett ständigt helhetstänk kring miljö och hållbarhet. Yttermiljöerna är anpassade till närliggande miljö med infiltrationsdammar, stepping-stones för insekter, uggleholkar, jordhumlebon samt anpassad belysning för att främja fladdermössens orientering. Att värna om miljön, hästarna, andra husdjur, liksom att gynna delaktighet, gemenskap och samvaro är en väsentlig del av vår ömsesidiga värdegrund. Vi utvecklar ständigt vårt hållbarhetsarbete, inte bara vad gäller ekologisk men även social och ekonomisk hållbarhet. Vi ser alla delarna som vitala i vår verksamhet och innefattar vårt arbete i det egna begreppet Fair Eco Horsemanship. Vi utvecklar och lär oss hela tiden om nya sätt att jobba med hållbarhet och ser det lite som i hästvärlden, man blir aldrig full- lärd, det är viktigt att vi som verksamhet själva söker efter den kunskap vi behöver. Vi jobbar också utefter ett åtagande som gäller alla våra medlemmar när det kommer till miljö och hållbarhet, något som främjar hela verksamheten.

 

Expandera

Stegsholms gård

Här hittar du mer information om hållbarhetsarbetet hos Stegsholms gård.

Fakta

Hållbarhetsarbetet på Stegsholms gård

Tredjeplats: Stegsholms gård

  1. Beskriv de tre viktigaste sakerna ni gör på er ridklubb för att värna om en mer hållbar miljö.

1. Klubben arbetar med att få barn och ungdomar att förstå naturens kretslopp och hur de på
olika sätt i sin vardag kan bidra till en hållbar miljö.
2. Ridskolan, där klubben bedriver sin verksamhet, är en del av ett lantbruk. Gödsel återvinns till åkrarna, alla matrester går till djuren eller till kompost. Klubben uppmuntrar medlemmarna att vara sparsamma med vatten och värme.
3. De hästar som används av klubbens medlemmar, men även lantbrukets kor och får betar tillsammans på lantbrukets mark för att hålla landskapen öppna. Det resulterar i biologisk mångfald men också minskade parasiter på djuren. Det är särskilt viktigt då lantbruket är beläget i ett naturreservat med ekhagar och sällsynta blommor, vilket klubbens medlemmar såväl njuter av som värnar om.

2. Hur jobbar ni med foder?

Alla hästar går på lösdrift och äter endast grovfoder. Grovfodret produceras av lantbruket. Fodret behöver således inte transporteras långa sträckor, utan endast någon enstaka kilometer. Det är närproducerat och framställt av lantbruket på ett hållbart och naturligt sätt.

3. Hur ser er hantering av gödsel ut?

Allt gödsel från stallet samlas ihop i skottkärror efter varje ridlektion av klubbens medlemmar och avlämnas vid gödselstacken för att sedermera föras ut till lantbrukets egna åkrar. Gödselstacken har en gjuten gödselplatta för att förhindra näringsläckage. Den gödsel som Iinns i hagarna för lösdrift samlas också upp på liknande sätt. Allt gödsel återvinns och körs sedan direkt ut på lantbrukets egna åkrar.

4. Hur ser er vattenförsörjning ut och hur jobbar ni med näringsläckage/vattenavrinning?

Det vatten som brukas av klubben kommer från lantbrukets avsaltningsanläggning. Allt vatten som Iinns på gården kommer således direkt från havet och används av både människor och djur. Det Iinns utöver gödselplattan kantzoner och betongplattor av betong med avrinning till en uppsamlare för att förhindra näringsläckage. Ridbanor vattnas inte med dricksvatten utan med vatten direkt från havet.

5. Hur ser ridklubbens energianvändning ut?

Klubben uppmuntrar sina medlemmar att vara sparsamma värme och stänga dörrar och fönster för att på så sätt få ett jämnare inomhusklimat i gemensamma utrymmen. Utöver att klubben samarbetar med gården för att minska energianvändningen är framtidsplanen att sätta upp solpaneler samt installera en värmepanna som skulle fungera för hela lantbruket. Det skulle göra att såväl klubbens som lantbrukets verksamhet skulle kunna utövas med självproducerande energi. För närvarande Iinns en luftvärmepump. Paddocken och andra faciliteter som klubben använder är belysta med ledlampor eller liknande energieffektiva alternativ.

6. Hur hanterar ser avfallshanteringen ut?

Medlemmarna hjälper till att sopsortera burkar, glas, plast, papper och annat material som går att återvinna. Lantbruket ser sedermera till att detta körs till SRV:s återvinningscentral.
Det Iinns också containers för metall, plast (balplast), oljor eller annat material, som hämtas av SRV. Klubbens medlemmar har tillgång till riktiga glas, tallrikar och bestick. Klubben använder således inga engångsartiklar.

7. Nämn tre saker ni gör för att utbilda era elever om miljö och hållbarhet.

1. Alla klubbens medlemmar har möjlighet att delta i projekt som syftar till att öka deras förståelse för hur t.ex. mat produceras från ”jord till bord”.
Alla ridklubbens lektioner sker utomhus och då särskilt uti skog, mark och ängar. Medlemmarna utbildas i vad allemansrätten innebär, dvs. att man följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor. Eftersom klubbens verksamhet sker i ett naturreservat utbildas medlemmarna hur man ska bete sig i naturen, vikten av att inte skräpa ner m.m.
All klubbens medlemmar utbildas i att tänka på att minska sin energianvändning genom att stänga dörrar och släcka lampor och inte slösa med vatten utan i möjligaste mån återanvända det.

8. Hur jobbar ni för en mer hållbar tävlingsverksamhet?

Försäljning av mat och Iika kommer till stor del av lantbrukets egen produktion. Det är således närproducerat och dessutom tillverkat med hållbara villkor. Vid tävlingar kommer dessutom närliggande producenter att bjudas in så att även de kan visa sina lokalt producerade produkter. Klubben kommer således bjuda in och synliggöra ytterligare närproducerade varor, om än i annans regi, vilket kommer att kunna ge deltagare och besökare alternativ till mindre hållbart producerade varor.

9. Hur tänker ni kring mat och Iika som klubben serverar och säljer?

Försäljning av mat och fika kommer till stor del av lantbrukets egen produktion. Det är således närproducerat och dessutom tillverkat med hållbara villkor. Klubben och gården undviker engångsmaterial. Allt kaffebröd och matbröd görs i gårdens bageri på egen producerad mjölk och ägg. All mat är svensk och så långt det går görs bara på egna råvaror. Det är viktigt för klubben och gården att de barn som kommer till klubbens eller gårdens verksamhet äter giftfria produkter, som är närproducerade.

10. Hur ser inköp av utrustning ut på er klubb och vad gör ni med gammal utrustning som inte längre ska vara kvar i verksamheten?

Den utrustning som köps in är oftast från second hand butiker. Om det görs ett köp köps också mycket in samtidigt. Medlemmarna kan låna utrustning som hjälpar, skyddsväst etc. Det som är förbrukat sopsorteras, alternativt säljs vidare.

Motivera kort varför just er ridklubb ska utses till Sveriges mest hållbara ridklubb!

Vår verksamhet bedrivs på en stor jordbruksgård. Som klubbmedlem här får du lära dig allt om hästen men också om andra djur. Du får ta hand om hästen i sin helhet – hämta den från hagen, rykta, sadla, rida och se till att den åter kommer tillbaka till hagen. Allt foder och strö produceras av lantbruket. Alla våra hästar går på lösdrift och all vår verksamhet sker utomhus.
Våra lektioner är långa, där hästskötsel är en central punkt. Alla lektioner innehåller 1 timmes hästvård innan ridning. Vi värnar om naturen och det svenska jordbruksarvet.
 
 

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden