Veterinärt
8 mars 22:11
Ridsportplus

”Lymfangit kan bli kronisk om den inte behandlas”

HästhälsaUnder vintern har sökningarna på ordet ”lymfangit” stigit i höjden på Google. Ridsport ringer upp veterinär Frida Nilsfors för att höra mer om lymfangit hos häst – en sjukdom som ibland gör benet så svullet att det inte längre går att se konturerna av skelett eller senor.

”Lymfangit kan bli kronisk om den inte behandlas”
Vid lymfangit ska man alltid ringa veterinär om hästen är halt, har feber eller är allmänpåverkad. Foto: Paula da Silva/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Har ni märkt av att det kommit in fler lymfangithästar på senare tid?

    – Nej, egentligen inte. Men andelen hästar med mugg ökar ofta under hösten och lymfangit kan uppstå sekundärt till mugg, säger veterinär Frida Nilsfors.

    Frida Nilsfors
    Frida Nilsfors är veterinär på Mälaren
    Hästklinik.

    Vad är egentligen lymfangit?

    – En inflammation i lymfkärlen. Man pratar ibland också om cellulit, som är inflammation i benets omgivande vävnader som hud och underhud. Begreppen används ibland synonymt och de ser lika ut.

    Var kan hästen drabbas?

    – Framför allt i benen, från hov upp till armbåge i fram, eller knä i bak, även om svullnaden har en tendens att ramla ner om den sitter högre upp. Men vanligast är att det drabbar nedre delen av benen.

    När ska man ringa veterinären?

    – Ring alltid veterinären om hästen är halt, har feber eller är allmänpåverkad. Ring även om svullnaden inte går ner inom någon dag. Ibland behöver hästen antibiotika och antiinflammatorisk behandling. En viktig del i behandlingen är också kortare skrittmotion, kyla samt bandagering med exempelvis alsolspritbandage. Om hästen är feberfri och svullnaden går ner kan man avvakta och ge hästen lätt skrittmotion samt kyla och eventuellt bandagera benet för att få ner svullnaden. 

    Vad beror lymfangit på?

    – Vanligast är en skada i huden. Ganska ofta handlar det om sårskador, men även mugg, som är en infektion i huden, kan orsaka lymfangit. Ibland kan såren vara jättesmå och svåra att hitta.

    Fakta

    Lymfkärl

    • Lymfkärl finns i hästens alla vävnader och deras uppgift är att transportera bort vätska från vävnaderna in i blodkärlen.
    • Vätskan, eller lymfan som den kallas, förs tillbaka till blodet efter att ha renats från bakterier och andra mikroorganismer. 
    • Lymfsystemet, som även består av mjälten och brässen, är en viktig del av immunförsvaret.
    • Vid lymfangit tar sig bakterier in och orsakar en inflammation i lymfkärlen. Lymfkärlen kan då inte transportera bort vätskan och det uppstår en samling vätska, ett ödem, i benet.
    Expandera

    Hur allvarligt är det?

    – Ofta svarar hästarna på behandling. Men det är viktigt att komma åt det primära problemet, till exempel muggen om hästen har mugg. Är det primära problemet ett sår behöver behövs adekvat sårvård för att se till att såret är rent och får möjlighet att läka. Så länge det finns en aktiv inflammationsprocess från mugg eller sår kommer lymfangiten att fortgå.

    Vad kan svåra fall bero på?

    – Lymfangit som inte svarar på vanlig behandling behöver vidare utredning av veterinär. Ibland kan det i själva verket vara något som kallas vaskulit. När vaskulit drabbar ett ben påminner det om lymfangit men har ofta en underliggande immunologisk orsak. Vid misstanke om vaskulit tar veterinären ofta en biopsi i området för att ställa diagnos och utefter biopsisvaret kunna anpassa behandlingen. 

    Varför tar man biopsier?

    – Hudbiopsier ger information om hur det ser ut på cellnivå i huden. Finns det det tecken på vaskulit och underliggande immunologisk orsak till hästens problem kan man ofta se det på en biopsi.

    Vad är det värsta som kan hända med lymfangit? Kan hästen dö?

    – Hästar brukar inte dö av lymfangit. Men det finns risk för att lymfangiten kan bli kronisk om den får fortgå obehandlad under lång tid. Då kan benet förbli svullet och tjockt även om inflammationen inte längre är aktiv.

    Hur vet man om det är lymfangit eller nattgallor?

    – ”Nattgallor” försvinner oftast snabbt när hästen rör på sig, till exempel går ut i hagen. Den typen av svullnad är lindrig, mjuk och har inga ytterligare symtom som feber och hälta. Om det är lymfangit är svullnaden ofta kraftigare, hårdare, varm, ibland öm och ofta kan du göra ett avtryck i svullnaden om du trycker med fingret.

    Blodförgiftning, är det något de kan få på grund av lymfangit?

    – Nej, inte på grund av själva lymfangiten. Kraftiga infektioner som samtidigt orsakar lymfangit och där infektionen inte svarar på behandling kan orsaka sepsis. Detta är mycket ovanligt.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden