Hoppning
19 december 2019 09:02
Ridsportplus

”Magkänsla går före fakta i ridsporten”

GrundridningAlla pratar om grundridning. Men talar vi om samma sak? Nej, hävdar hoppryttaren Niklas Jonsson, som vill se en djupare diskussion om begreppet grundridning – och att vi hellre kallar det grundträning. Ridsport har pratat med Niklas om vad grundträning egentligen är.

”Magkänsla går före fakta i ridsporten”
Hoppryttaren Niklas Jonsson vill se en djupare diskussion om grundträning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Niklas Jonsson är intresserad av många sporter, och har funderat över varför just ryttare inte resonerar mer konkret och naturvetenskapligt om sin träning. I stället slänger vi oss med omätbara flosker, som han säger.

    Kan du ge exempel?
    – En häst som går mellan hand och skänkel, en häst som är självbärig och lösgjord – det blir ofta bara tomma ord. Men vad betyder det egentligen? Jag tror att få verkligen kan förklara innebörden. Vi har inga instrument för att mäta saker objektivt, som man har i många andra sporter.

    A74q0002
    Niklas Jonsson Foto: Roland Thunholm

    Vad är grundridning för dig?
    – Jag hävdar att en  häst som är vältränad har bättre förutsättningar att hoppa bra än en som inte är det. Det vill säga att den är lydig, stark, bärig, gymnastiserad och liksidig. Det tror jag att de flesta skriver under på, även de som rider på starka bett och graman. För mig är det en direkt motsägelse – en häst som måste gå med graman kan aldrig vara ordentligt grundtränad. Man måste skilja på grundträning och tävlingsridning.

    Vad menar du med tävlingsridning?
    – Alla hästar har olika fysik och temperament. För att den enskilda hästen ska kunna blomstra på tävlingsbanan måste du som ryttare anpassa dig från individ till individ. Där kan det skilja ganska mycket. Grundträningen är dock väldigt lik.
    – Vi borde döpa om grundridning till grundträning. Man kan tycka att det bara är att svänga sig med ord, men det blir en viss skillnad i tänket.

    Men är det här verkligen ett problem? De flesta är nog ändå överens om vad grundridning är.
    – Inom många sporter förhåller man sig till naturvetenskapen. Det finns till exempel grafer på hur du ska kasta ett spjut, vilken vinkel det ska kastas i för att få maximal längd. Men inom ridsporten tenderar vi att använda magkänslan före fakta. Jag tror faktiskt vi att har fler hjärnceller i huvudet än i magen, så varför vi litar vi mer på magen är för mig en gåta.

    Fakta

    Kärnan i grundträning enligt Niklas Jonsson

    • Skilj på grundträning och tävlingsridning.
    • Hästarna är likadana nu som tidigare, det enda som har hänt är att de har blivit bättre. Grundträningen är densamma. Sedan är alla hästar individuella, men det är en annan sak.
    • Ett exempel: Om hästen hoppar snett hjälper det inte att lägga en bom bakom för att dölja symtomen, det är grundträningen som felar. Många tänker att ”min häst är speciell och gör si och så”, men grundträningen är densamma.
    Expandera

    Kan det bero på att vi har med djur att göra och inte med ett redskap?
    – Absolut. Vår sport är så mycket mer än vinklar och siffror, mycket går inte att mäta fram. Vi har våra mjuka värden och det är bra, dem ska vi vara rädda om. Men vi pratar aldrig om de hårda värdena. Jag tror att ju mer information vi har, desto större chans till korrekta beslut.

    Vad krävs det för att lyckas i hoppsporten?
    – Framför mig ser jag en graf med de faktorer som krävs för framgång. En bra häst, ekonomi, avståndsbedömning, mental styrka, bra sits etcetera – betygsätt komponenterna och du får ett helhetsbetyg. Det är det som ger resultatet. Jag anser att ingen ryttare i världen har full pott på allt. Vi behöver fokusera på olika områden, just därför ska du aldrig kopiera någon rakt av. Ta reda på dina svagheter och lär av de ryttare som är starka i just dessa områden.

    En del säger att ridning är en form av konst. Vad säger du?
    – Ridning kan inte jämföras med konst. Konst ligger i betraktarens öga, du kan göra och tycka som du vill. Men i ridningen vill jag hävda att det finns rätt och fel, det finns system som är bättre än andra. Man kan snarare se ridning som en bilderbok med en färdig figur som du kan -färglägga, där hästen är ramen. Du kan inte göra helt som du vill – det fungerar till exempel inte att sitta bak och fram i sadeln.

    Fakta

    Niklas Jonsson

    Ålder: 44 år.

    Bor: Törsjö gård utanför Örebro.

    Familj: Fru och dotter.

    Gör: Tävlingsryttare och tränare.

    Främsta meriter: Ett guld, tre silver och fyra SM-brons individuellt och i lag. Internationella segrar och placeringar, ridit i Nations Cup.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden