Dressyr
28 februari 11:10
Ridsportplus

Magnus Ringmark: ”Jag tänker mer på hästvälfärd nu”

DressyrbedömningI Scandinavium var han åter huvuddomare för världscupen, men vårens och sommarens planer leder alla fram till OS i Paris. Längst fram i pannbenet på Magnus Ringmark ligger alltid hästens bästa. Läs vad GHS-domaren tycker krävs för ett förbättrat klimat på dressyrbanorna.

Magnus Ringmark: ”Jag tänker mer på hästvälfärd nu”
”Vi domare måste hjälpa till och förklara hur vi ser på olika saker”, säger Magnus Ringmark, här i Scandinavium 2023. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är en annorlunda världscupsäsong där kvalet i Neumünster drabbade GHS, som fick ett mindre startfält. Men domaren Magnus Ringmark beskriver ändå tävlingarna i Göteborg som en hästfest av rang.  

    – Det är verkligen hemmaplan och på så vis väldigt speciellt, en hästfest. Jag vet att ryttarna tycker det är roligt att rida i Göteborg för att det är en bra publik, de får bra service och det är en etablerad tävling. 

    Magnus Ringmark sticker inte under stol med att vinterns skandaler, framförallt inom dressyrsporten, har påverkat honom.

    Magnus Ringmark
    Magnus Ringmark har bland annat dömt OS i Tokyo, världscupfinalen 2018 och EM 2017. Foto: privat

    –Jag tänker mer på hästvälfärd i alla sammanhang nu.  Jag har alltid haft det som en prioritet men nu söker vi verkligen efter harmonin i varje ritt. Vi bedömer fortfarande samma saker men tittar aktivt efter konfliktbeteenden som gapande munnar, irriterad svans och liknande saker, och gör avdrag för det.

    Efter världscupkvalet i Amsterdam utbröt stora diskussioner i sociala medier om segraren Charlotte Frys ritt på Everdale i både Grand Prix och kür. 

    Påverkar det här dig och dina kollegor?

    – Jag tycker rektionerna är lite konstiga, men sociala medier är väldigt på tårna nu. Vi har själva inom gruppen för 5*-iga domare tittat på videon från Grand Prix-klassen och skuggdömt ritterna. När du läste kritiken så kunde du få intrycket att det sett förskräckligt ut, men det håller vi inte med om. Det finns naturligtvis förbättringspotential, det är bättre om hästen inte är så kort i formen till exempel. Jag tyckte inte att det var en stor hästvälfärdsfråga här. 

    Fakta

    Magnus Ringmark

    Ålder: 60 år.

    Bor: Hus i Ljungskile, söder om Uddevalla och norr om Kungälv.

    Familj: Har nyligen flyttat tillbaka till Ljungskile där många i släkten bor.

    Aktuell: Ground Jury president under GHS samt aktuell med domaruppdrag på OS i Paris i sommar. ”Jag dömer inga andra finaler, världscup eller kontinentala mästerskap. I stället samlas många av OS-domarna till Nations Cup-tävlingarna. Jag kommer att döma i Compiègne, Rotterdam och Aachen.”

    Civilt yrke: Anestesiläkare, för närvarande i Kungälv.

    Profession i hästvärlden: 5*-ig domare och unghästdomare, på internationell nivå sedan 2012.

    Hästar: Äger två hästar tillsammans med ryttaren Stefan Jansson.

    Expandera

    – Rangordningen blev rätt, de andra var inte bättre. Sedan går det att diskutera om 88 procent var rätt, det var ju mycket förstås. Här spelar musik, program och svårighetsgrad in och drar upp procenten.

    – Jag tycker synd om ryttaren, så ung och hon fick oförtjänt väldigt mycket spott och spe på nätet. Jag menar, hon har ju inte själv dömt så det är ju inte hennes fel att hon har fått de procenten. Sånt här påverkar oss inte så att vi dömer annorlunda. Vi drar alltid av för de saker som är oönskade, som kontaktproblem och form, men det avdraget påverkar bara ett av de artistiska betygen i küren. 

    Hur tycker du att dressyrdomarna ska agera i dagens debatt om hästvälfärd?

    – Det vi domare har föreslagit är att våra kommentarer på protokollen skulle kunna publiceras – för då syns det vad vi anmärkt på. Men omdömena tillhör ryttarna och vi har inte fått gehör för det.

    – Vi måste hjälpa till och förklara hur vi ser på olika saker. Ryttarna behöver vara transparenta och vi måste alla våga visa upp hur vi tränar och rider. Vi behöver träna oss att se vad andra ser, inte bli hemmablinda utan förstå vad det är som stör. 

    – Om jag ställts för samma situation igen som med Marc-Peter Spahn och hans frieser som inte mådde bra förra året, så hade jag tänkt annorlunda. Jag hade inte fokuserat på att regelverket säger att det krävs 20 sekunder av olydnad, utan bara på att jag kan ringa ut ett ekipage av hänsyn till hästvälfärden. Jag har också lärt mig mer, vi måste alla bli bättre. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 3/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden