Veterinärt
25 februari 2021 17:00
Ridsportplus

Magsår kan vara sekundärt till andra problem

Ökat antalNyligen kom siffror från Agria som visar att diagnosen magsår har dubblerats under 2020. Frågan är om det är många fler hästar än tidigare som drabbats eller om det är fler som undersöks?

Magsår kan vara sekundärt till andra problem
Hästar på lösdrift äter under betydligt längre tid än hästar på stall, något som kan minska risken för magsår. Men även hos hästar på bete förekommer magsår. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Magsår började upptäckas på häst när det kom utrustning som var tillräckligt lång för att nå hela vägen ner till hästens magsäck med en kamera. I studier från 1990-talet, då veterinärerna genomförde gastroskopi på hästar som sökte veterinärvård av andra orsaker, upptäcktes att många hade magsår.

    Numera vet man att många magsår av lindrig art uppkommer kvickt och kan försvinna lika snabbt. I många fall orsakar de ytliga magsåren inga uttalade besvär och anses inte ha någon större betydelse. Däremot kan de vara ett varningstecken på att något i hästens miljö är fel och bör åtgärdas.

    – Jag kan inte säga att jag tycker att antalet hästar med magsår har ökat, säger klinikveterinär Anna Bohlin, Europaspecialist i invärtes medicin och verksam vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

    – Det är nog mera så att fler ägare efterfrågar undersökningen och att fler veterinärer kan utföra gastroskopi i hemmastallet idag, tack vare portabel utrustning.

    Gastroskopi en del i utredningen

    Bland Annas arbetsuppgifter finns allt som rör invärtes organ, inklusive mag/tarmkanalen.
    – De gånger vi gör gastroskopi är det på utvalda patienter. Oftast är det en del i utredningen vid återkommande kolik, nedsatt aptit och dåligt hull, kolik i samband med utfodring eller häst med känd riskfaktor för magsår – att den är stressad, visar stereotypier eller reser och tävlar mycket.

    – De hästar vi diagnosticerar med magsår är också de med symptomen som nämns ovan, men ibland kan vi se mer otypiska fall, med hästar som lever ett bra hästliv på lösdrift med fri tillgång till hö – det är dock en minoritet.

    Det har gjorts ganska många studier kring magsår på häst och då har man funnit att även om det i första hand är hårt tränande hästar som drabbas, så kan man finna magsår hos hästar och ponnyer av alla slag. Till och med hos fullblodsston på bete har man upptäckt magsår. Bete anses annars vara det optimala och något som inte ger magsår.

    – Överlag är det svårt att veta hur ont hästar har av sina magsår, speciellt lindriga sådana. Ganska ofta är man osäker på om magsåret är den primära orsaken till symptomen eller om de uppstått sekundärt till något annat problem med tarmen som inneburit smärta, svält och stress eller annat som ger magsår, säger Anna Bohlin.

    Ökning av antalet undersökningar

    Forskaren Sara Larsdotter Davey, medicinsk chefsveterinär vid SLU i Uppsala, är inne på samma linje som Anna Bohlin:
    – Jag tänker spontant att Agrias siffror mer sannolikt representerar en ökning av antalet utförda gastroskopier än att det under de senaste åren skulle ha skett en försämring av hästhållningen, säger hon, även om det naturligtvis finns mycket man som djurägare behöver tänka på för att man inte ska öka risken för att hästen ska drabbas av magsår.

    – Det verkar som om det är individuellt hur mycket symptom en häst visar för en viss grad av magsår. Det är därför viktigt att bedöma utseendet vid en gastroskopi mot hästens övriga kliniska bild, frånvaro/närvaro av sjukdomstecken som skulle kunna överensstämma med tillståndet, svar på provbehandling och annat.

    – Om gastroskopi utförs bara-för-att, eller i brist på andra uppslag för utredning, finns kanske risken att man hittar magsår som kanske inte påverkar hästen i den utsträckning vi tror, i alla fall om magsåren är lindriga. Är såren kraftigare ska de naturligtvis behandlas oavsett om hästen visar symptom eller ej, eftersom det ur ett djurskyddsmässigt perspektiv finns möjligheten att hästen känner av dem utan att visa symptom.

    Uppkomsten av magsår

    Hästen har en mycket liten magsäck i förhållande till sin storlek, volymen är mellan åtta och 15 liter. Eftersom hästar är gjorda för att kontinuerligt förse magsäcken med foder, producerar magsäcken magsyra dygnet runt. Om hästen utfodras alltför sällan så att magsäcken blir tom, skvätter magsyran från magsäckens nedre del upp mot den känsliga slemhinnan i den övre delen och magsår kan uppstå.

    Hos hästar som är i hård träning ökar buktrycket, vilket gör att magsyran trycks högre upp i magsäcken och risken för sår ökar.

    Ett fåtal stora utfodringar per dygn predisponerar hästar för magsår, likaså foderstater som innehåller stora mängder kraftfoder. Studier visar även att stress av olika slag ökar risken att utveckla magsår.

    Enkla och bra stallrutiner är god tillgång på grovfoder med långa ättider och införande av middagsvila då det är tyst och stilla i stallet – med inte ens en radio igång.

    Fakta

    Två typer av magsår

    Forskarna har upptäckt två typer av magsår hos häst, lokaliserade på olika platser. Gastroskopi är en viktig undersökning för att säkerställa vilken form av magsår det rör sig om, i samband med utredning av en häst med symtom.

    Equine Squamous Gastric Disease (ESGD) är vanligast och innebär sår i magsäckens övre del, på slemhinnan. Symtomen är nedsatt aptit, avmagring, dålig hårrem, nedsatt prestation och introvert häst. Såren är till största delen okomplicerade och lätta att behandla.

    Equine Glandular Gastric Disease (EGGD) är en relativt ny form av magsår som man än så länge inte vet så mycket om. Dessa sår finns i den röda nedre delen av magmunnen. Symtomen liknar varandra, men EGGD är svårare att behandla och få bukt med.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden