Dressyr
2 december 2017 14:38

Målfoto mellan Werth och Dufour, Therese trea

Top 10 Dressage har haft premiär med kval i Grand Prix och vilken rysare det blev resultatmässigt. Tysk-dansk toppstrid och Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD i härlig form.

Målfoto mellan Werth och Dufour, Therese trea
Segraren är: Isabell Werth och Emilio Foto: Mikael Persson MiP Media

Saab Top 10 Dressage är en mycket efterlängtad final och arrangörer har stått upp för löftet att ta tio toppekipage till SIHS 25-årsjubileum och Friends Arena. De tio ekipagen inleder med en Grand Prix för att under söndag förmiddag rida final till kür, bättre söndagsunderhållning går inte att hitta för dressyrentusiaster.

De fem domarna Christopher Umbach, Gustav Svalling, Annette Fransén Iacobaeus, Dietrich Plewa och Susanne Baarup dömde Grand Prix klassen med Baarup som huvuddomare.

I denna klass hade speaker Mats Eriksson en side-kick i form av Pether Markne och tillsammans kommenterade de ekipagen i Top 10 Dressage kvalet.

 

Sammanfattning

Det blev målfoto mellan Cathrine Dufour och Isabell Werth med fördel till Die Queen med 0,4 procent. Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD tog en härlig tredje plats i härlig form på 77,98 procent precis före Helen LangehanenbergDamsey FRH med 77,76 procent. Patrik Kittel och Deja tog hem femte platsen. Det blir en härlig kürfinal på söndagförmiddag.

Emilio Rt
Isabell Werth och Emilio tog hem segern Foto: Roland Thunholm
Atterupgaards Cassidy Rt
Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy Foto: Roland Thunholm
Dante Weltino Old Rt
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD Foto: Roland Thunholm

Klassreferat Grand Prix

Först ut var ekipaget som fattades i Ridsports Bildextra från fredagens morgonträning. Det berodde inte på något problem utan för att ekipaget valt annan träningstid. Helen Langehanenberg och godkände hingsten Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal- Ritual, uppf Hengsthaltung Kothe, äg BG Leatherdale Farms) var fjärde ekipage i det tyska laget vid EM, en fantastisk prestation att komma med. I Göteborg gick det inte tip-top men idag hade de samspelet på plats och var i sin absolut bästa form någonsin. Damsey var villig, piafferade och arbetade framåt, härligt att se. Totalt 77,76 procent.
– Det blev så tyst I början för Helen är det optimala med sin effektiva ridning, det är så här man vill att det ska se ut. Hingsten gör allt utan ansträngning, jag bara säger Wow, sa Pether Markne.

Damsey Frh Mip
Helen Langehanenberg och Damsey FRH Foto: Mikael Persson MiP Media

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy (DWB f – 03 e Caprimond- Donnerhall, uppf  Atterupgaard, Jystrup Midtsjaelland, äg/ Dufour Family V/peter Dufour) är glödheta utmanare till tätplatsen i top 10 finalen. De hade en liten malör i saxen som endast sidodomarna såg men för övrigt har Cathrine och Cassidy bara vässat sig sedan världscupsegern i Herning i oktober. De fick 10 för sin andra piruett och de är verkligen i en egen division. Total 79,3 procent.
– Hon har varit en härlig ryttare ända sedan young rider tiden. Idag blev det några små fel men det spelar mindre roll. Hästen blir bara bättre och bättre i sin självbärighet, härligt att se.

Atterupgaards Cassidy Mip
Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy Foto: Mikael Persson MiP Media

Die Queen äntrade banan och det är naturligtvis Isabell Werth det handlar om. Om man har tre hästar på FEI:s topp10 rankning så är nog drottning en lämplig titel. Här är det världstrean Emilio 107 (Westf f -06 e Ehrenpreis- Cacir x, uppf   ZG Strunk,Heinrich u.Wilhelm, äg Winter-Schulze, Madeleine & IW Pferde GmbH, IW Pferde GmbH) som är mest bekant för svensk publik för sin seger i Göteborg i februari. Dressyr är svårt, de fick ett taktfel i övergången från skritt till passage som gav en tillfällig glitch i silhuetten. Emilio var dock inte helt överens med Isabell i ettorna men redan till piruetterna var de tillbaka i fin form och fick flera nior för härligt sittande piruetter. Den sista passagen fick en 10:a av Annette Fransén Iacobeaus. Totalt 79,7 procent och hårfint före Cathrine Dufour.
– Det är en fröjd att se Isabell, hon höll ut hans hals och är väldigt oberoende av sina händer, det är härligt att se. Det är en stor häst och det är en fantastisk passage hon visar upp, sa Pether Markne.

Emilio Mip
Isabell Werth och Emilio Foto: Mikael Persson MiP Media
Monica Madeleine Rt
Tyske landslagstränaren Monica Theodorescu och hästagare extraordinaire Madeleine Winter Schulze Foto: Roland Thunholm

Det är ingen lätt match att vara efter Die Queen i arenan men vår EM-medaljör Rose Mathisen och hennes godkände hingst Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven- Jazz , äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud) räds inte konkurrensen, det har hon aldrig gjort. De började med ett väldigt bra travprogram med ryggning som enda lite plump i protokollet jämfört med all annan fin samarbetsvilja som de visar upp. Zuidenwind börjar få många begåvade ättlingar upp i klasserna som alla ärvt hans arbetsmoral och fina gångarter. I piruetterna såg det lite motigt ut men serierna satt liksom saxen. Totalt 73,76 procent och det är nytt internationellt personbästa för Rose.
– Det här är en häst med massor av energi och Rose har fått den att vänta, nu behöver den bli lite mer avslappnad i kontakten, det är en sån härlig energi i den här hästen så det är ett lyxproblem, sa Pether Markne.

171202__zuidenwind_mip
Rose Mathisen och Zuidenwind 1387 Foto: Mikael Persson MiP Media

Från Moskva kommer Inessa Merkulova med härlige Mister X (Trak f -04 e Egeus, äg Merkulov, Anatoly & Merkulova, Victoria) och det är en lång resa för dem att göra men Inessa älskar att visa upp sig och sin häst. Mister X är en härligt samarbetsvillig individ, och hans päls är sammetslen, som en riktig rysk nallebjörn. De visar utmärkt piaff men får en del småmissar i byten längs vägen. Piruetterna är riktigt fina och piaff-passage-touren är väldigt fin. Inessa kastar sig om halsen på Mister X, nöjd med 74,76 procent.
– En helt otroligt fin piaff och passage, den har så bra inställning, sen är den inte så byggd att den får världens front men den gör det den kan. Sen efterlyser jag mer självbärighet och en bättre kontakt, lite lättare sådan, kommenterade Pether Markne.

171202__mister_x
Inessa Merkulova med Mister X Foto: Mikael Persson MiP Media

Severo Jurado Lopez red OS på Lorenzo som sedan såldes till amerikanska Charlotte Jorst. På kort tid red han sedan så framgångsrikt med nya partnern Deep Impact 3 (Hann f -03 e De Niro- Rubinstein, äg Robert Acs & Aniko Losonczy) att han tog en plats i Spaniens landslag på verkligt fina resultat. De lyckades nå kürfinal på EM och nu fortsätter de i världscupen. Det ovanliga är att att Severo med sin ridskicklighet förbättrar en så pass mogen häst på det sätt han gjort. Utvecklingen från EM är synbar och programmet har bättre flyt rakt igenom om än med något misstag här och där. Totalt 73,72 procent.
– En fantastisk ryttare, hästen är väldigt spännande. När det gäller ökad trav finns det inte mer att önska, lite on-off blir det men det är en verkligt spännande häst.

171202__deep_impact1
Severo Jurado Lopez och Deep Impact Foto: Mikael Persson MiP Media

Tinne Vilhelmson Silfvén rider Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero- Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri AB) i deras sista start innan planet till Florida lyfter runt jul. Där borta väntar förhoppningsvis tävling med Don Auriello. Här och nu är det ”Magi” som han kallas hemma och de jobbar på. Allt eftersom programmet går jobbar de upp sig med noggrannhet, precision och så fina piruetter. Den sista medellinjen lyfter hela ritten med fin passage och piaff, så mjukt, så fint. Totalt
– Det är så säkert. Fantastisk ridning. När det kom till galoppen blev det riktigt fint, i traven så safeade hon lite för mycket men Tinne, sa Pether Markne.

Paridon Magi Mip
Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi Foto: Mikael Persson MiP Media

Mr Top 10 dressage i egen hög person är Patrik Kittel som är omslagsgosse för hela evenemanget som blivit verklighet tack vare Ulf Rosengrens visioner,  Han äntrade banan på vackra Deja (SWB f -04 e Silvano- Don Schufro, uppf/äg Marie Harward) och fick en 10 för sin första ökade trav av Christoph Umbach. Däremot blev det för få piaffsteg i första piaffen och där drog Susanne Baarup ner men i den andra så satte de tillräckligt många steg. I galoppdelen så glänser de med härliga luftiga serier och bra sax. Piruetterna har fin rytm och luft så är det den sista avslutande linjen men piaffen är inte helt på plats. Publiken stöttar honom med applåder och Deja ser nästan ut att le. Totalt 75,5 procent från domarna medan publikebedömning drog iväg till 78,83 procent.
– Hästen är fantastisk, byggd så bra, den är så trygg och fokuserad inne på banan. Sen måste Patrik lära sig räkna i piaffen för att det ska gå, sa Pether Markne.

Deja Mip
Patrik Kittel och Deja Foto: Mikael Persson MiP Media
Deja Mip
Mr Top 10 Patrik Kittel med Deja Foto: Mikael Persson MiP Media

Dressyringen utsåg henne till Årets komet och I år samlade föeningn SWART in pengar så hon kunde köpa sitt första egna häst genom et tföl på elitfölauktionen. Det handlar såklart om Therese Nilshagen med Gestüt Lodbergens fina hingst Dante Weltino OLD (Old f -07 e Danone 4- Welt Hit II, uppf Bahls, Olaf, äg Dressurpferde Leistungsz + T. Nilshagen). De såg ut som om tiden efter EM spenderats väl. Dante är en veritabel ”traumpferde”, en riktig drömhäst, och nu har Therese fått ta över tyglarna på en annan sådan, hingsten For Romance I. De börjar sitt travprogram otroligt starkt och Dante verkligen glänser i ökad trav, skolor och passage. Galoppökningen är mäktig och piruetterna verkligt fina. Sista medellinjen ger bättre piaff och publiken klappar dem i mål. Totalt 77,94 procent, en nätt liten höjning av hennes personbästa men nästan 3,5 procent, nu är de över 75-procentsbarriären härligt.
– Det här kunde jag sett länge på, en sådan fantastisk häst, en sådan energi i påskjut i bakbenen. Therese rider så mjukt och fint även om första piaffen inte var med så mycket tryck, sa Pether Markne.

Dante Weltino Old Mip
Dante Weltino OLD och Therese Nilshagen. Foto: Mikael Persson MiP Media

Danska Anna Zibrandtsen gjorde rekordkarriär från U25-ryttare till en plats i det danska landslaget inför EM. Hästen som gjorde det möjligt är hingsten Arlando (KWPN f -05 e Paddox- Mytens XX, uppf  A.J. van ’T Klooster, äg Bregnerödgaard APS), tidigare mästerskapshäst åt Diederik van Silfhout. De har hittat ett härligt samarbete och Anna får Arlando att se mer avslappnad ut, en hingst med nästan oändlig energi. De fick en lite väl hastig ryggning i ett annars fint travprogram. Galoppen flöt fint men saxen, GP-programmets otacksammaste rörelse oändligt lång med mycket plats att göra fel på, gick inte väl. Anna repade upp det med fina piruetter. Sista medellinjen avslutades med härlig passage och fin sista piaff. Totalt 70,7 procent.
– Anna har utvecklats så mycket i sin ridning, det blev en liten snubbling i saxen. Hästen är fantastisk i sin piaff och passage, talang för samling men den är lite för snabb i sin  aktion den behöver bli lite långsammare, sa Pether Markne.

171202__arlando_mip
Anna Zibrandtsen och Arlando Foto: Mikael Persson MiP Media

Starttid för finalen är söndag förmiddag, lottning och strtlistor skapas efter kl 15 lördag-

Resultat

 

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden