Hoppning
14 augusti 2021 14:49
Ridsportplus

Malin Baryards OS-häst gör comeback med ny ryttare

ComebackEtt välbekant skimmelsto gjorde i veckan comeback i mästerskapssammanhang på hopp-SM i Mantorp. Det blev ingen avelsbox för Malin Baryard Johnssons forna mästerskapshäst Cue Channa – istället ligger hon nu bland de tio bästa inför seniorfinalen med Filip Ågren i sadeln. "Vi har gett henne mycket tid", säger han.

Malin Baryards OS-häst gör comeback med ny ryttare
"Vi är väldigt färska på den här nivån tillsammans, även om hon har gått mycket stort förut", säger Filip Ågren som ligger bland de tio bästa inför söndagens seniorfinal. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Malin Baryard Johnsson och Cue Channa (SWB sto f-06 e Cardento-Robin Z, uppf Susanne Persson, äg Stuteri Arch) gjorde ett OS och ett EM tillsammans, innan ekipaget splittrades 2018. Många minns de dramatiska ögonblicken inne på EM-banan i Göteborg när Cue Channa blev som blockerad av strålkastarljusen och höll på att krascha i en oxer.

    Cue Channa var först en vända hos Malin Baryard Johnssons teamkamrat Olivier Philippaerts i Belgien, men kom tillbaka till stallet utanför Norrköping i början av 2020.
    – Jag hoppas att vi kan hitta tillbaka till det vi hade innan. Det har ju gått en tid nu så vi får väl se hur det går, sa Malin Baryard Johnsson till Ridsport då.

    Skimmelstoet fick prova vingarna i spanska Oliva, men ganska snart konstaterade den svenska landslagsryttaren att hennes och Cue Channas tid tillsammans var över för gott. Efter att ha gjort ett par starter kände Malin Baryard Johnsson att det fanns en osäkerhetskänsla.
    – Jag känner henne så himla väl och vet att hon gör allt för mig, men hon litar inte riktigt på sig själv. Då tog jag och Charlotte (Söderström, reds anm), det är vår häst, beslutet att vi släpper henne från sporten. Hon ska istället in i avel och få bebisar, sa Malin då i en intervju.

    ”Har byggt upp henne mentalt”

    Någon avelsbox blev det dock inte för Cue Channa. Istället rids och tävlas hon av Filip Ågren, huvudberidare på Stuteri Arch som ligger utanför Båstad och drivs av Charlotte Söderström och hennes mamma Pam Collett. Planen var alltså avelsboxen men den ändrades när Cue Channa landade hos Stuteri Arch.
    – Hon kändes så fräsch och fin i kroppen när hon kom hem till oss, därför kände Charlotte att det var synd att ta henne från sporten. Och att hon istället för att gå på internationell toppnivå skulle kunna gå nationellt med mig, säger Filip Ågren.

    För bara ett par veckor sedan blev ekipaget trea i en 1,45-klass på Mantorp Hästsportarena och nu gör de senior-SM tillsammans på samma ställe. Första kvalet innebar debut i 1,50 vilket resulterade i två nedslag. Och i andra kvalet gjorde duon en kanonrunda med endast ett tidsfel, vilket placerar dem på plats åtta i totalen.

    Filip Ågren är väldigt glad över att få rida det känsliga skimmelstoet, men säger också att det har tagit lite tid att bygga upp henne mentalt.
    – Hon hade tappat en del självförtroende och vi har gett henne mycket tid. Under ett års tid har vi bara ridit 1,30 till 1,35 och sedan upp till 1,40. Vi har tagit det väldigt försiktigt, berättar Filip Ågren, som först i början av sommaren har steget upp till lite högre klasser.
    – Det har känts väldigt bra.

    – Det är en väldigt fin häst att rida. Många Cardento-avkommor kanske inte har den högsta ridbarheten, men hon är väldigt trevlig att rida på marken. Och hon tycker att det är hur kul som helst att hoppa, fortsätter Filip Ågren.

    MantorpFilip Ågren Med Cue Channa. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
    Filip Ågren fick till en kanonrunda i andra SM-kvalet. Foto: Roland Thunholm
    MantorpFilip Ågren Med Sue Channa. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
    En glad häst och en glad ryttare kan aldrig bli fel. Foto: Roland Thunholm

    Ryttaren måste bli bättre

    Han är ödmjuk inför resan med Cue Channa, och menar att det finns en del att jobba på.
    – Jag har fortfarande lite kvar att lära mig för att rida henne i de lite större klasserna. Sedan har jag själv inte ridit så mycket stora klasser på ett tag nu. Jag måste komma in i det lite mer först innan vi förhoppningsvis kan få lite framgångar. Men det är väldigt kul att ha en sådan fin häst att rida på.

    Hur har ni jobbat med att bygga hennes självförtroende förutom att gå ner i klasserna?
    – Jag har hoppat mycket små hinder med henne hemma, och låtit det bli fel. Det gör ingenting om det blir fel, det är ingen panik, säger Filip Ågren.
    – Vi kunde verkligen ta tid på oss och inte stressa upp i klasserna. Hon är ganska känslig och det har fått ta den tid det tar. Det är mycket tack vare Charlotte och Pam som driver Stuteri Arch, de vet att det inte går över en natt och vi har sett det långsiktigt, säger Filip Ågren.

    Han var inte nöjd med det första kvalets två nedslag, men desto gladare över nollan i andra kvalet.
    – Jag är väldigt glad över att hon tycker det är så kul, och att det känns så pass enkelt som det gör. Det är några små saker som måste bli bättre, framför allt från min sida.

    – Tanken är att vi ska försöka etablera oss lite grann, framför allt på nationell nivå i Sverige. Så får vi se vad som händer sedan. Men jag är jätteglad över att ha kommit så här långt med henne, säger Filip Ågren.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden