Träningstips
10 december 2017 12:00
Ridsportplus

Malins bästa tips för en bra uppridning

TräningFör många är uppridningen något som ska klaras av snabbt. Men faktum är att de där första minuterna faktiskt sätter tonen för hela dressyrprogrammet. Malin Nilsson berättar varför.

Malins bästa tips för en bra uppridning
Malin Nilsson delar med sig av sina bästa tips för en snygg uppridning. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För dressyrryttaren Malin Nilsson finns det en övning som spelar extra stor roll; uppridningen. Att komma in på ett bra sätt på banan ger inte bara dig och hästen en bra känsla, det visar också för domaren att ni är ett ekipage som vet vad ni sysslar med.

    –   Det är lika mycket betyg på uppridningen som på vilken annan rörelse som helst. Dessutom är det första intrycket väldigt viktigt, förklarar Malin. Börjar du på en femma kan det nämligen vara tungt att arbete dig uppåt under programmets gång. Sätter du en åtta, eller till och med en nia, på uppridningen så har du satt tonen och det blir lättare att få högre betyg även senare.
    –  Jag tror att många lätt glömmer hur viktigt det där första intrycket är, säger Malin och tillägger:
    –  Dessutom är uppridningen faktiskt en väldigt bra lösgörande övning.

    Malin Nilsson
    Rakt och snyggt. Foto: Natalie Lindholm

    1 För att få till en rak och snygg uppridning gäller det att du förbereder dig redan innan du vänder upp. Bestäm tempot och se till att hästen varken gasar eller saknar ner i själva vändningen.

    Känn efter så att du verkligen kan reglera tempo och form och gå direkt in i halten. Här är det viktigt att du verkligen sitter rakt över hästen och har blicken riktad rakt fram. Om hästen vinglar ligger problemet oftast i att du inte fått upp den på yttertygeln ordentligt.

    För att få hästen riktigt rak måste du ha den lite på yttertygeln. Tänk dig att du rider som i en öppna, fast utan att tvära, och behåll samma tänk ända in i halten.

    Malin Nilsson
    Fokusera på halten. Foto: Natalie Lindholm

    2. Nästa steg är att fokusera på halten. Var inte rädd för att hålla om med benen även när hästen är stilla, den ska känna sig inramad.

    Dina skänklar gör att hästen samlar upp sig mer och blir rakare. Det finns så klart hästar som alltid vill ramla lite åt något håll och då får du helt enkelt stötta lite extra. När hästen vill stå snett handlar det nämligen oftast om att den är lite svag i ena sidan.

    Ta hjälp av speglarna för att kontrollera att hästen har alla fyra benen under sig. Det gäller också att hitta stillhet och en balans i halterna. Dels ger det bra betyg men balansen i stillhet påverkar också hur lätt hästen har för att trava ut ur halten.

    Malin Nilsson
    Se till att trava ur halten redan i första steget. Foto: Natalie Lindholm

    3. När du travar ur halten är det väldigt viktigt att du övar på att hästen verkligen travar redan i första steget så att det inte blir att den skrittar ett par steg först.

    Håll hästen absolut spikrak och vingla inte åt något håll. Förbered dig i god tid för svängen som kommer så att du slipper en hackig ingång i hörnet. Repetera tills hästen förstått hela övningen, men öva inte för mycket. När du känner att ni gjort bra ifrån er är det dags att berömma och gå vidare.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden