Nyheter
29 juli 2020 14:58
Ridsportplus

”Man behandlar för att tävla – inte för att hästen ska läka”

Oaktsamhet"För att få ersättning ska hästen få tillräcklig vila mellan tävlingar", står det i Agrias aktsamhetsvillkor för hältor och ryggsjukdomar som införts i år. Orsaken är att det finns ryttare som systematiskt varvar upprepade behandlingar med tävlande. "Spontant skulle jag säga att det förekommer på alla nivåer", säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

”Man behandlar för att tävla – inte för att hästen ska läka”
Att tävla nära inpå behandling är inte acceptabelt. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Från och med 2020 har Agria infört ett specifikt ”aktsamhetskrav” gällande hältor och ryggsjukdomar vid förnyelse eller nyteckning av försäkring hos bolaget. Aktsamhetskravet lyder: ”För att få ersättning för behandling av hälta eller ryggsjukdom ska hästen få tillräcklig vila mellan tävlingar. Annars kan ersättning sättas ned helt eller delvis.”

    – Vi har sett att det förekommer oftare än vad man tror att en häst behandlas och sedan tävlas direkt när karenstiden har gått ut. Sedan behandlas hästen igen efter några veckor för samma skada och tävlas på nytt när karenstiden är slut. Vissa ryttare gör detta upprepade gånger och det tycker inte vi är okej, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

    Agrias skadereglerare stämmer rutinmässigt av skador med tävlingsdatabasen.
    – Det ingår i vår skadereglering och skadeuppföljning. När vi upptäcker att hästar återkommande behandlas och tävlas direkt tar vi kontakt med ryttaren och påpekar att detta inte är i enlighet med försäkringsvillkoren, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Det har alltid funnits ett allmänt skrivet aktsamhetskrav som handlar om att hästägaren är skyldig att förebygga och begränsa skador på hästen, men detta är ett förtydligande som också gör det enklare för Agria att vidta åtgärder när det behövs, menar Karl-Henrik Heimdahl.
    – I grunden handlar det om att det finns någon typ av skada som man döljer genom behandlingar istället för att låta den läka fullt ut. Sedan blir man tvungen att behandla på samma ställe igen efter kort tid, eftersom hästen inte fått tillräcklig vila mellan tävling – och även träning – och behandling. Den har inte fått chansen att tillgodogöra sig behandlingen som den har fått och som Agria betalat det mesta av. Ur vår synpunkt är det en ren djurskyddsfråga.

    Hur vanligt förekommande är detta?
    – Jag har ingen statistik, men det är inte en gång om året utan något vi ser med jämna mellanrum – när våra skadereglerare går in i tävlingsdatabasen och jämför med olika behandlingsperioder.

    Vad är ”tillräcklig vila”?
    – Det går inte att säga något generellt eftersom det beror på typen av skada och hur den har uppstått. Men om en häst behandlas och tävlar igen efter två till tre veckor för att sedan behandlas för samma skada igen och det upprepas flertalet gånger, då är det något som inte stämmer. Då behandlar man för att tävla, inte för att hästen ska läka.

    – Det är den behandlande veterinären som ger råd och föreskrifter efter en behandling, men vi ser ju också att ryttaren inte alltid följer de föreskrifter som står i journalerna. Det här är något som vi ser med jämna mellanrum, säger Karl-Henrik Heimdahl.

    Har det hänt att Agria har vidtagit åtgärder?
    – Det har hänt att vi inte har betalat ut ersättning, om det gäller hela eller delar av har jag ingen statistik på, men sådana åtgärder har vidtagits. I andra fall handlar det mer om ett påpekande där vi påtalar att det här inte är acceptabelt, och att det är något som vi inte kommer att ersätta framöver.

    Gäller detta alla ryttare?
    – Vi har inte gjort någon detaljstudie på ryttarkategorier, men vi ser det framför allt bland tävlingsryttare där tävling är en viktig del av det man håller på med. Den här typen av problem ser vi inte hos fritidsryttarna, utan det är bland dem som är ute och tävlar och som tycker att tävling är väldigt viktigt. Spontant skulle jag säga att det förekommer på alla nivåer.

    – I första hand handlar detta om de mest tydliga fallen med upprepade behandlingar mellan tävlingar där vi ser att hästen tävlas så fort karenstiden gått ut. Hästen tävlar sedan en eller två tävlingar och sedan upprepas det mönstret. Det är väl det klassiska. Då har man ju oftast inte följt de råd och föreskrifter som veterinären har gett om vila och att inte hoppa. Tävlar man tre veckor efter behandling så har man ju sannolikt även tränat innan karenstiden gått ut.

    Kan detta få ryttare att tänka till?
    – Vi hoppas det. Det här förtydligandet av villkoren ligger även i linje med Agrias stoppa hältan-koncept, som bygger på att agera förebyggande. Det viktiga är ju att hästar behandlas på ett sådant sätt att de håller på lång sikt. Att hålla på och upprepa samma behandling utan att hästen får återhämta sig gagnar ingen på lång sikt – och framför allt inte hästen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden