Sport
6 augusti 2012 18:40

Guld till britterna

(Uppdaterad 18.00) Läktarna fullkomligt exploderade när Peter Charles satte sista nollan för britterna i omhoppningen om guldet. Därmed var guldet Storbritanniens, medan Holland fick nöja sig med silvret. Saudiarabien tog lagbronset, Sverige slutade delad sexa.

Guld till britterna
Britterna höll undan i omhoppningen och fixade guldet på hemmaplan.

Start- och resultatlistor
SVT Play
sänder klassen, samt EBU (live feed 03).

17.55: Äntligen fick de sitt guld, värdnationen Storbritannien. Tre av de fyra ryttarna nollade i omhoppningen, och det fanns ingen anledning för Holland att ta in sitt sista ekipage på banan efter tidigare nedslag.

17.35: – Det började bra, men vi kom in lite trångt i kombinationen och sen blev han spänd. Jag fick honom inte att slappna av. Nu känns det bara tomt, sa Henrik efter sin ritt.

17.30: Sverige slutade som delad sexa, tillsammans med USA. Saudiarabien tog bronset, Schweiz blev fyra, Kanada femma, Brasilien åtta. Nu väntar omhoppning och guldet för Storbritannien och Holland.

17.23: Nä, det var inte Sveriges lagtävling idag. Rolf fick åtta fel med Casall och Sverige slutar på 28 fel. Istället får vi glädjas åt att vi har tre svenskar i onsdagens individuella final, där resultaten nollställs.

17.13: Sverige kan som bäst sluta på 20 fel, om Rolf-Göran nollar. Men det räcker inte, som bäst kan vi bli fyra.

17.10: USA slutar på 28 fel efter omgång I och II.

17.08: Brasilien, med tre ryttare, slutar på 67 fel efter omgång I och II.

17.04: Nu återstår en ryttare för samtliga åtta lag.

Ställning inför sista lagryttaren i omgång II
1. Storbritannien 8 fel
2. Holland 12 fel
3. Saudiarabien 14 fel
4. Schweiz 28 fel
5. USA 32 fel
6. Sverige 36 fel
7. USA 16 fel
Kanada och Brasilien har endast tre ryttare.

16.58: Henrik och Allerdings började bra men sedan föll hinder efter hinder. 16 fel blev det till slut, men ekipaget är ändå klara för individuell final på onsdag.

16.50: Det står nu klart att Jens tar sig till den individuella finalen på onsdag, dit de 35 bästa går!
Britterna ser stensäkra ut, nu fick de ännu en nolla genom Scott Brash.

16.38: Lisen och Matrix kunde tyvärr inte upprepa gårdagens fina runda, utan fick med sig tre bommar. Det började bra men in i tvåkombinationen kom de lite kort och då räckte inte Matrix över b-hindret. Även räcket efter kombinationen föll och sedan sista oxern.

16.35: – Det var en extremt svår bana, med extremt svåra avstånd. Men jag är jättenöjd med mitt resultat, kommenterade Jens efter sin ritt.

16.22: Nu har samtliga åtta lag haft en ryttare inne på banan.

Ställning efter första lagryttaren i omgång II
1. Storbritannien 4 fel
2. Saudiarabien 5 fel
3. Sverige 8 fel
3. Schweiz 8 fel
5. Holland 12 fel
6. Kanada 14 fel
7. USA 16 fel
7. Brasilien 16 fel

16.20: Jens Fredricson hade lite flax under sin runda med Lunatic, då flera bommar rullade i sina skållor. Ett nedslag blev det, på åttans oxer. Men en bra start för Sverige!

16.13: Nick Skelton fick publiken att explodera efter en felfri ritt på Big Star. Spänningen stiger.

15.53: Nu har de 21 första ryttarna, de som endast startar individuellt, ridit. Nu är det dags för de åtta lagen att rida om lagmedaljer. Kort paus för sladdning av banan innan lagryttarna startar.
Ehning blev enda nollan bland de individuella ryttarna.

15.38: Tysklands Marcus Ehning såg till att få revansch efter den missade lagfinalen. Första nollan på både hinder och tid, i sadeln på Plot Blue.

15.30: De 21 första ryttarna i startfältet är de som endast rider individuellt. Därefter startar de åtta lagen. Efter tolv ekipage har ingen klarat sig undan helt utan fel. Tyska Meredith Michaels Beerbaum klarade visserligen hindren felfritt, men fick ett tidsfel.

I nationshoppningens omgång II, som även är individuellt kval III, rider de åtta bästa lagen efter söndagens omgång I. Även de 45 bäst placerade ryttarna individuellt efter individuellt kval I och II får starta.

Klassen rids inte mot klockan, utan lagryttarnas fel läggs ihop och de tre bästa i laget räknas. Banan ska innehålla samma typ av hinder som i omgång I, men vara annorlunda byggd.
Lagens resultat i omgång I och II läggs ihop, vid lika antal fel blir det omhoppning om medaljerna. Om det krävs flera omhoppningar rids omhoppningen om guldet sist. Alla lagryttarna kan delta i omhoppningen. De tre bästa resultaten läggs samman och om lagen uppnår samma antal fel på hinder blir tiden avgörande.

Efter måndagens lagfinal går de 35 bästa ryttarna, med sammanlagt bäst resultat efter de tre individuella kvalen, till individuell final omgång A på onsdag 8 augusti. Max tre ryttare/nation går till den individuella finalen, där ryttarna börjar om från noll.

Läs mer om hur det gick i gårdagens klass.

Tidsprogram hoppning
Måndag 6 augusti 15:00-18:30 Nationshoppning omg II för de åtta bästa lagen, individuellt kval III, medaljutdelning lag
Onsdag 8 augusti 10:30-11:15 Hästbesiktning
Onsdag 8 augusti 13:00-14:30 Individuell final omg A, 35 startande
Onsdag 8 augusti 15:45-17:05 Individuell final omg B, medaljutdelning

Samtliga tider är svensk tid.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar