HovarFelaktig benställning hos föl kan leda till skador i vuxen ålder om det inte åtgärdas, varnar två erfarna hovslagare.
Många föl har sneda ben i år
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
De båda hovslagarna Rose-Marie Clark, svensk guru inom korrigering av fölben, och Marcus Johansson, Silvåkra stuteri, är överens:
– Stoägare bör ha koll på fölens benställning från början och inte tro att allt ”rättar sig självmant.”
Marcus Johansson har över 100 föl på sin kundlista. I år har han sett ett stort antal som varit windswepta – benen är krökta så att det ser ut som om fölet varit utsatt för en kraftig sidovind. Det är vanligast på bakbenen, men kan även förekomma fram.
– Hittills är det 20 procent av fölen som haft denna avvikelse, säger Marcus Johansson.
Problemen byggs på varandra
En windswept fölunge kan ha tre problem: den skruvar på hovarna, är vek och går på utsidan av hoven. Ett föl som ser ut på detta sätt bak, behöver ta spjärn med frambenen för att kunna balansera upp sig, och då kommer ofta ett annat problem: att den blir utåtroterad fram.
– Ofta bygger en felaktig benställning på med flera nya problem, förklarar Rose-Marie Clark. Det händer saker med fölens ben, det ena påverkar det andra. Som hovslagare har du ett öga för detta innan det händer.
En windswept benställning rättas genom verkning och speciella fölskor eller plast som ger stöd, skydd och korrigerar. Flera av hovarna kan behöva korrigeras, det blir individuella lösningar.
Även när fölen har fötts korrekta måste stoägaren ha koll på hovarna hela sommaren. Rose-Marie Clark får just nu många telefonsamtal om föl som börjat räta upp kotorna och ”går på tå”, så kallade ballerinaföl.
– Det var likadant den torra sommaren 2018. Fölen klarar inte att ständigt gå på hård mark. Var uppmärksamma på detta och se till att fölen blir behandlade. Annars befarar jag att vi ser ett stort antal föl med bockhov i augusti.
Självläkning kan straffa längre fram
Det som kan inträffa om en felaktig benställning får självläka, är att det kan straffa sig på den vuxna hästen.
– Vi måste inse vilka konsekvenser det får om felaktiga benställningar på föl inte korrigeras, säger Rose-Marie Clark. När till exempel en 8-10-årig häst kommer till klinik för att den är halt i ett bakknä, kan vi som hovslagare ofta se tecken på avvikelser i hoven. De visar att hästen haft en felaktig benställning som föl, som inte åtgärdades.
Det bästa är om stallets hovslagare gör en bedömning av det nyfödda fölets benställning.
– Om fölet kan stå, gå och dia utan problem räcker det med en kontroll vid tio till 14 dagars ålder. Undantaget är om fölungen står på tå, kotar över framåt eller är mycket vek bak, då är det bra att hovslagaren kommer direkt och åtgärdar detta.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på