Nyheter
21 mars 2020 14:08
Ridsportplus

”Många gärningsmän hotar 
att slå benen av hästen”

Utsatta kvinnor och hästarNär kvinnor utsätts för våld i sina relationer är också deras djur i riskzonen. Gärningsmän hotar att slå benen av hästen eller att skicka den till slakt för att utöva sin makt. Ridsport har pratat om våld mot kvinnor och hästar med 
Carin Holmberg, forskare, författare och doktor i sociologi.

”Många gärningsmän hotar 
att slå benen av hästen”
Många våldsutsatta kvinnor känner oro för sina djur. 66 kvinnor av 87 som utsatts för hot och våld uppgav att deras djur också blivit drabbade (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att våldsamma män använder familjens djur för att ytterligare terrorisera och utöva makt över kvinnan är inget unikt. Våld mot djur och våld i nära relationer hänger ihop. När kvinnan utsätts för våld är även hennes häst, katt, hund eller andra husdjur utsatta. Djuren skräms, skadas, hotas och dödas. Även i de fall där djuren inte misshandlas fysiskt kan de fara illa av att se sin matte misshandlas.

Hur vanligt är det att även djuren utsätts för våld när kvinnan är utsatt?
– I min studie som jag presenterar i skriften ”Med husbondens röst – om våld mot djur i misshandelsrelationer” svarade 66 av 87 tillfrågade kvinnojourer att kvinnor hade berättat att deras män hotat eller använt våld även mot djuren. Lika många jourer hade erfarenhet av att kvinnor inte lämnat en man därför att hon känt sig orolig för djurets säkerhet. Våld mot djur finns inte i någon officiell statistik, men finns det våld i familjer med djur är även djuren utsatta. Så det går att anta att det är ett stort problem.

Carinh
Carin Holmberg är doktor i sociologi, forskare, författare och en av grundarna till Se sambandet – ett kunskapscentrum som vill visa på sambandet mellan våld mot djur och våld mot människor.

Vad kan gärningsmannen utsätta hästen för?
– Många gärningsmän hotar att slå benen av hästen, skära hästen på kroppen eller att skicka den till slakt. Gärningsmannen kan också hindra kvinnan från att åka till stallet för att utfodra och sköta om sin häst eller köpa det hon anser att hästen behöver för att ha ett fullgott liv. Hästen är kanske inte det djur som är allra mest utsatt. Hunden som följer med till stallet kan visa tydliga tecken på utsatthet om man kan läsa den. Och får stallkatten den omsorg den behöver?

Vad kan det här få för konsekvenser?
– Det finns flera exempel där både kvinnan och hennes djur har dödats. Det har också hänt att kvinnan riskerat att få djurförbud efter att hon lyckats fly och lämnat hästen tillfälligt. Gärningsmannen hade då anmält henne till Länsstyrelsen för att hästen inte fått den omsorg den behövde. I fall där kvinnan lyckats fly med sina djur har det hänt att gärningsmannen efterlyst djuren på sociala medier. Var därför uppmärksam på efterlysningar av djur på exempelvis Facebook. Det kan vara en gärningsman som letar efter djurens matte.

Finns det någon hjälp att få för djuren?
– Tyvärr har många som arbetar med utsatta kvinnor svårt att se vikten av att inkludera djuren. De riskerar att ses som ett hinder som gör det svårare att hjälpa de utsatta människorna. Trots att djuren blivit offer för våld och vanvård har samhället inget skyddsnät för dem och tyvärr tar många kvinnojourer inte emot husdjur.
– Den ideella organisationen Voov – Veterinär omtanke om våldsutsatta, kan förmedla jourhem åt djur så att våldsutsatta ska kunna fly. Ibland kan Svenska Hästars Värn hjälpa till. Jag önskar också att Svenska Ridsportförbundet kunde hjälpa till på något sätt. Bland annat genom att skriva om frågan och anordna föreläsningar.

Fakta

Här kan hästen få hjälp

  • Ring polisen på 112 om situationen är akut.
  • I annat fall kontaktar du Länsstyrelsen i ditt län, sök djurskyddshandläggare på lst.se.
  • Voov – Veterinär omtanke om våldsutsatta – är en ideell organisation som förmedlar jourhem åt djur så att våldsutsatta ska kunna fly (voov.nu). Kvinnojouren, polisen eller socialtjänsten förmedlar kontakten. Samarbetar med Se sambandet (sesambandet.wordpress.com).
  • Kvinnofridslinjen har viss information om vilka kvinnojourer som ger möjlighet att bo med djur på det skyddadeboendet och vilka kvinnojourer som samarbetar med Voov. Kvinnofridslinjen.se, tel 020-50 50 50.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden