Sverige
12 april 2019 09:48
Ridsportplus

Många plus med uppfödning av egna ridskolehästar

UppfödningEn ridskola med egen avel sparar inte bara pengar i längden. Den blir också mer attraktiv. Det hävdar Jennifer Carlegrim, som talar av egen erfarenhet.
–  Det är också lättare att förekomma skador eftersom personalen och unghästeleverna känner hästarna så väl och direkt kan se om något är fel. Du vet att hästarna är rätt omhändertagna från början, säger Jennifer.

Många plus med uppfödning av egna ridskolehästar
Det finns många fördelar för ridskolan att föda upp sina egna lektionshästar, menar Jennifer Carlegrim, och pekar bland annat på ekonomi och attraktionskraft. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den idealiska ridskolehästen kan vara  svår att hitta när prestation ofta prioriteras före temperament inom aveln. Så varför inte föda upp den själv?
    – Ofta stupar det på att man behöver en häst nu. Det finns ingen långsiktig planering, säger Jennifer Carlegrim, ridlärare och före detta ridskolechef på Norrköpings Fältrittklubb.

    Under hennes tid som chef producerade ridskolan sitt eget hästmaterial genom egen uppfödning och inköp av unghästar. Jennifer Carlegrim jobbade där i 17 år och tog initiativet till att starta aveln.

    Men det måste väl ändå vara billigare att köpa en färdig häst?
    – Inte nödvändigtvis. Det kan vara svårt att hitta lämpliga hästar och alla vill inte sälja till en ridskola – fast alla hästar kan inte vinna OS… Och är de billiga finns det ofta en anledning.

    Vad är fördelarna med att ha egen avel på ridskolan?
    – Dels ger det bättre ekonomi i längden, dels höjer det kvaliteten på hästmaterialet – och ridskolans status. Det är också lättare att förekomma skador eftersom personalen och unghästeleverna känner hästarna så väl och direkt kan se om något är fel. Du vet att hästarna är rätt omhändertagna från början med bra uppfödning, vaccination, verkning etcetera. Det är inget glapp i skötseln.

    Varför är det en bra affär på sikt?
    – En egen uppfödning är fullt verksam mellan sju och 20 år – den jobbar deltid före och efter, och som 3- och 4-åring kan den dra in pengar i andra former än genom traditionsenlig gruppridning. Om du köper en 10-årig häst har du först två års inskolning, sedan är den bara fullt verksam i åtta år, jämfört med 14 för den du födde upp. Detta är förstås generellt och gäller under förutsättning att de är friska.

    – Tänk också på all tid som personalen lägger ner på att leta, och byta, häst. Sedan finns det även andra värden, som att det kan vara kul för en förälder att berätta för sitt barn att ”jag red mamman”. Det skapar ett sammanhang. Man bör se ridskolan som ett hästkunskapcentrum.

    _dsc8527
    ”Det gör också att du får bättre ryttare på ridskolan”, säger Jennifer om arbetet med unghästarna på ridskolan. Foto: Natalie Lindholm

    Men är det inte ett stort åtagande med egen uppfödning?
    – Det förutsätter förstås att det finns kompetens och intresse hos personalen. Men ser man det som ett projekt går det att tjäna pengar – man kan skapa ett ”unghästgäng”, ordna kurser och även ta in hästar utifrån att rida in. Du kan fånga upp en ny kundgrupp som vill mer än bara rida runt en timma, och du kan ta betalt för att lära ut unghästutbildning. Det gör också att du får bättre ryttare på ridskolan.

    Finns det några nackdelar?
    – Det är klart att det kräver energi i uppstarten. Många ridskolor är bekväma och kör på sitt invanda system, det här blir en ny rutin. Men att producera eget material ökar chansen att få mer hållbara hästar, är min erfarenhet.

    Vilken typ av häst bör man sätta i avel?
    – Ledordet är lagom, det är lätt att det blir för spektakulärt i dag. Lagom taktmässig gång, vettig exteriör. Det behöver inte vara någon flashig härstamning, det kan ofta bli bra att korsa en ponny med ett halvblod. Bra huvud, bra exteriör, bra egenbalans.

    Vad gör man om uppfödningen inte fungerar i verksamheten? Är det inte svårt att sälja en ”lagom” häst?
    – Vi har aldrig behövt sälja under min tid, men jag skulle inte tro att det är några problem. Vi har fått förfrågningar på de flesta hästar genom åren, men en bra skolhäst går inte att värdera i pengar. Det finns hur många ryttare som helst som inte vill ha något spektakulärt, ryttare som vill ha en allmänbildad häst som de kan ha kul med. Sådana är inte lätta att hitta längre.

    Fördelar med egen avel

    • Ger bättre ekonomi.
    • Höjer kvaliteten på hästmaterialet och ridskolans status.
    • Lättare att förekomma skador.
    • Du vet att hästarna är rätt omhändertagna.
    • Inget glapp i skötseln.

    Faktajosefin Copy

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden