Ponny
19 juni 2017 14:10
Ridsportplus

Många ponnyhingstar vid årets SM

Det är många hingstar i startfältet vid årets SM i dressyr för ponny. Förbundskapten Pytt Hamberg tycker det är roligt att det finns så många hingstar som kan prestera på tävling och ger en extra eloge till deras ryttare.

Många ponnyhingstar vid årets SM
Jenny Målar på Verona´s Gerswin RP 136, som är helgens rekordhingst - förutom att han själv deltog i A-finalen på SM hade han åtta avkommor och minst tre barnbarn som deltog vid tävlingarna. Pernilla Hagg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Startfältet vid årets SM i dressyr för ponny och SvRF’s ungponnyfinaler består av många hingstar, och de finns i alla kategorier – från B till D. Totalt är mer än 20 av de deltagande hästarna anmälda som hingstar och de åtefinns i alla åldrar från fyra år upp till 20-plussare. Det finns godkända hingstar, licencierade hingstar och även hingstar som inte verkar i avel.


    Hannah Regosa tävlade welshhingsten Moelgarnedd Montana RW 114 och gick till A-final i kategori C. Foto: Pernilla Hägg.

    Klart mest representerad som ras bland hingstarna är ridponnyer. Hela sju ridponnyhingstar stambokförda i ASRP finns med under SM-tävlingarna. Det har även startat några stambokförda new foresthingstar och två hingstar från welsharnas kvalitetsbok. Ovanpå det finns ett gäng hingstar som verkar i aveln genom att de är licensierade i SWF.
    – Det är väldigt roligt att så många hingstar är med som kan prestera på tävling, säger Pytt Hamberg, landslagsledare för ponnydressyren och även uppfödare av ridponnyer.


    Cecilia Bergåkra Berglund på Inspi(red) Justice RP 185 – en av sju godkända ridponnyhingstar i startfältet. Foto: Pernilla Hägg.

    Pytt vill ge en extra eloge till ryttarna som rider hingstar.
    – Det är många gånger lite mer komplicerat eftersom det blir lite mer nerv på tävlingsbanan.
    – Hingstarna har ett hormonpåslag som inte valackerna har, och man ska tänka på att det bara är barn som sitter på ryggen.

    Ridponnyhingsten Verona’s Gerswin RP 136 är en av de godkända ridponnyhingstarna som finns med i startfälet. Förutom att han själv gick A-finalen och tog en sjundeplacering i kategori C, grupp 1, fanns Gerswin också representerad som far till åtta ponnyer och som morfar/farfar till minst tre ponnyer.
    – Det är helt fantastiskt att han vid 20 års ålder fortfarande tävlar, tar sig till A-final och har så många tävlande avkommor, säger Pytt och lovordar Gerswin som helgens rekordhingst.


    Mai Stensson red Very Fair till seger i ungponnyfinalen för 6-åringar. Very Fair är själv licensierad welsh partbredhingst och var dessutom en av Vermonts många avkommor. Foto: Pernilla Hägg.

    En annan ridponnyhingst som tidigare haft en strålande tävlingskarriär men som lämnat de svenska dressyrbanorna bakom sig är Vermont RP 133. Även om han inte själv fanns på plats var han liksom Gerswin välrepresenterad i härstamningarna under tävlingarna. Sex avkommor och minst åtta barnbarn till Vermont startade under SM-tävlingarna.

    Alla deltagande hästar vid årets SM i ponnydressyr

    (Den uppmärksamme läsaren hittar hela tio ponnyer med RP-nummer i startlistorna. Men tre av de tio ASRP-godkända herrarna är numera valacker).

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden