Distansritt
18 augusti 2019 21:37

Svenska distansryttare tävlade i England – häst från UAE dog vid målgång

InternationelltDet var 15 svenska ekipage i distansritt som åkt till Euston Park i England för att starta i två internationella klasser dagen efter EM. De svenska ekipagen gjorde vad de kunde i de båda loppen, men tyvärr avslutades tävlingsdagen i sorg då en häst från Förenade Arabemiraten dog efter målgång på CEI** 120 km.

Svenska distansryttare tävlade i England – häst från UAE dog vid målgång
Top Spin deltog vid CEI** 120 km i Euston Park med Maria Hagman Eriksson. På bilden, som är tagen vid ett annat tillfälle, rids han dock av Pia Eriksson. Foto: Ulf Lonäs

De penningstinna internationella seniorklasserna på söndagen dagen efter EM, samlade 233 starter från stora delar av världen och kunde med fog kallas Lilla VM i distansritt 2019.

I CEI** 120 km var det 100 starter varav 8 svenska ekipage och dessutom med en lagtävling, och i CEI* 80 km var 132 starter varav 7 svenska. Prissumman i 120 km var £15.000 (cirka 170.000 kr) och i lagtävlingen 100.000 pund (cirka 1.174.000 kr). Ett genomfört och veterinärt godkänt lopp gav en villkorad trestegsbonus (läs transportbidrag) på 1.500 pund. Sponsor var vicepresidenten i UAE H.H. Sh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. För de 15 svenskarna var transportbidraget en förutsättning för att kunna starta, eftersom resekostnaderna (färjor, drivmedel boende) till England kostar mellan 20.000 till 30.000 kr t.o.r. med bil och släp.

I loppet på 120 km var tempot i tätgruppen högt på den tekniska banan och över halva startfältet blev uteslutna. Meriterade svenska ekipaget Nite Flyte/Annelie Eriksson försökte hänga med täten och red på drygt 20 km/tim. Det fanns ju en lagtävling att tänka på och förutom Nite Flyte ingick Nael/Madelene Bergman, Top Spin/Maria Hagman Eriksson och Deres/Hanna Martinsson i de svenska laget som togs ut innan start. Efter cirka halva sträckan låg Nite Flyte på plats 14, men det blev stopp i vetgate 3 för gait.

Tre svenska hästar uteslöts

Tre svenska hästar uteslöts i loppet, men av de 47 ekipage som genomförde loppet var Deres bästa svenska ekipage på plats 34 med tiden 7.00,08 tim/17,14 km/tim. Top Spin var några sekunder bakom Deres och Nael såg till att laget fanns kvar 9 minuter senare. Det svenska laget tog sig in på en sjätteplats cirka 1 timme från de sista pengarna och Frankrike vann. Top Spin var reservhäst till EM, och kanske någon mer tog ett steg närmare en plats i utmanargruppen eftersom landslagsledaren veterinär Mia Svensson var på plats.

As Banderazo, en 9-årig valack uppfödd i Uruguay, ägd och tränad av F7 stables i UAE tog sin tredje raka seger på 120 km i år. Han vann med några sekunders marginal till tvåan i mål också från UAE. Snittempot full distans blev 25,85 km/tim, men det är ändå obegripligt att efter 10 mil rida sista 20 km på 29,73 km/tim. Det är inte distansens längd som är kritisk i distansritt, utan ryttarens förmåga att bedöma tempot och höga farter speciellt i slutet av ett lopp när häst och ryttare är trötta, som är kritiskt farligt. Plats två till fem också till Förenade Arabemiraten, UAE, som har många hästar i en egen bas i England.

Häst dog efter målgång

Bara en liten stund efter att jag skrivit stycket ovan, så kommer den mest bedrövliga nyheten – ytterligare en häst från UAE har förolyckats i samma lopp som As Banderazo vann. Det var sekundslagna tvåan i mål, arabhästen Ulla de Luc, f. -08 och riden av Ghanim Said Salim Al Qwaisi, UAE. Han har inte tävlat hästen tidigare internationellt. Hon ägs av F3 Stable i UAE och tränas av Ali Ghanim al Marri.

Hästen har en medioker resultatrad och bara gjort 7 starter sedan 2016 och genomfört två lopp på 80 och ett på 120 km. Det senaste i Euston Park den 14 juli. Enligt uppgift i sociala medier har tävlingsledningen i Euston Park bekräftat att hästen dog två minuter efter målgång. Ryttaren red på över 24 km/tim på de tre första sträckorna. Sista sträckans 20 km gick på 27,97 km/tim och det finns osäkra rapporter från England att någon som såg hästen kort före mål tyckte att hästen verkade mycket trött och drevs hårt. Det är nog många som hoppas att FEI kunde dra åt tumskruvarna rejält mot distansritten i FEI:s grupp VII, men tyvärr är det som med mycket annat i vår värld – Det är pengarna som styr.

Stefan Hammar bästa svensk

Det gick undan i tätgruppen som red på 20 till 26 km/tim på 80 km redan från start. De svenska ekipagen, där två av hästarna har toppplaceringar på 160 km, ville genomföra och var nog medvetna om konkurrensen med 132 ekipage från 25 nationer. Flera av de svenska hästarna snittade på runt 15 km/tim men hamnade tidigt i den nedre halvan av startfältet.

Bästa svenska ekipage blev RM al Sheik som ägs av Elin Joelsson och reds av Stefan Hammar till plats 60 på 4.49,12 tim/16,6 km/tim. (Elin red 120 km) Av 41 uteslutna var bara tre svenskar, och för den svenska gruppen på 80 km i England är det ändå ett godkänt resultat och en erfarenhet rikare. Lauralyn Kasey/ Khalaf Ahmed Saeed al Ghaait; UAE, vann loppet efter sekundstrid med Marshdale Cheeky Lad/Amy Louise McAulay, Irland, på 3.07,15 tim/25,63 km/tim. Ny sekundstrid 20 minuter senare där Yourmystar/Meike Fickenscher, Tyskland, blev trea.

Estländsk femteplats

Det blev en oväntad femteplats i det stora internationella startfältet för det estniska ekipaget Mustafo Malabah och Kairit Järv. Kairit är ingen nykomling i distansritt utan har tävlat internationellt sedan 2009, och hennes unga valack f.-11 har redan en imponerande resultatrad. På nio starter mellan 2017 och 2019 har han sex segrar på 80 och 120 km hemma i Estland. Femteplatsen var värd 1.500 pund. Säkert välkommet eftersom de flesta distansritter runtom i Europa inte har prispengar och om det förekommer kan det vara i storleksordningen att en seger ger tillbaka startavgiften i loppet.

Meetinget i Euston Park avslutas med nationella klasser på måndagen. Årets sista mästerskap i svensk distansritt är lag-SM i Småland den 14 september.

Uppdatering från lördagens EM i distansritt

Det italienska EM-ekipaget Sequinte/Carolina Tavassoliasli, som ledde EM från start till sista sträckans 20 km och först noterades som bronsmedaljör, blev kort därefter diskvalficerad av Ground Jury. Det finns fortfarande ingen officiellt publicerad orsak till diskvalifikationen, men rapporter från Euston Park säger att ryktet går att det berodde på att hon vid kontrollvägningen efter loppet tappat för mycket vikt. EM-ryttarna (och VM-ryttarna) måste tävlingsklädda och med komplett sadel väga minst 75 kg.

Dagen efter EM kom de officiella lagresultaten. Lite märkligt att man inte kunde prestera dessa samma dag på ett internationellt mästerskap. Generellt i mästerskap och när det gäller internationella startlistor och resultat i distansritt, har FEI lite jobb att snabbt skapa en gemensam internationell och digital standard i världens cirka 53 nationer som arrangerar distansritt.

Lagresultat EM 160 km 17/8 2019

  1. Euston Park, England
  2. Spanien, 22.19,25 tim.
  3. Frankrike, 23.38,11 tim.
  4. Tyskland, 28.08,12 tim.
  5. Bulgarien, 29.01,03 tim.
  6. Storbritannien, 29.11,34tim.

Kommentar: Det var Tysklands första lagmedalj sedan 2001. I det tyska laget red distansrittsveteranen Bernhard Dornsiepen som med en 13:de plats också genomförde WEG 160 km i Stockholm 1990. För Bulgarien var det den första EM-medaljen i distansritt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden