Sverige
12 oktober 2020 14:28
Ridsportplus

Många vittnen kallade när tränaren och SvRF möts i rätten

SkadeståndI början av november blir det huvudförhandling i målet som handlar om att en tränare blev av med sin diplomering och därför kräver miljontals kronor i skadestånd av Svenska Ridsportförbundet. Båda sidorna har kallat en rad vittnen, och rättegången kommer att pågå i tre dagar.

Många vittnen kallade när tränaren och SvRF möts i rätten
I november möts tränaren och Svenska Ridsportförbundet i rätten. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det har gått exakt ett år sedan tränaren lämnade in sin stämningsansökan till Västmanlands tingsrätt, och krävde skadestånd för förlorade inkomster efter att Svenska Ridsportförbundet drog in hans tränardiplomering i april 2017.

  Beslutet om den indragna diplomeringen kom efter att ett antal unga kvinnor i olika forum berättat hur de hade blivit utsatta för tränaren, vilket också skildrades av SVT-programmet Dold.

  Krav på fyra miljoner

  Tränaren har hela tiden hävdat att han är oskyldig till alla anklagelser, och han har heller aldrig vare sig åtalats eller dömts för något brott. Efter att han blev av med sin diplomering blev han sjukskriven, och stämmer Svenska Ridsportförbundet på 2,7 miljoner i förlorade arbetsinkomster fram till oktober i fjol, samt ytterligare 102 000 kronor per månad fram tills dess att det finns en dom i målet.

  Han vill också att Västmanlands tingsrätt upphäver beslutet att dra in tränardiplomeringen.

  Svenska Ridsportförbundet har kallat en lång rad vittnen i syfte att försvara den indragna diplomeringen, däribland Ulrika Fåhraeus som driver bloggen Ponnymamman och har haft kontakt med ett antal flickor och unga kvinnor som berättat för henne om tränaren, Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster, verksamhetschefen för sport och tävling Andrea Barth, som själv ska ha hört tränaren kalla sitt eget beteende klandervärt i ett fall, och Kicki Ronnerberg som bland annat arbetar med funktionen Medlemsombudsman på Svenska Ridsportförbundet.

  Dessutom är en mamma till en flicka som tränat för tränaren kallad att vittna, samt även en kvinna som är kallad för att berätta hur hon som ung hade en sexuell relation med tränaren. Genom dessa vittnesmål vill Svenska Ridsportförbundet styrka att tränaren missbrukade sin ställning.

  Föredöme för etik och moral

  Tränarens advokater har kallat ett tiotal vittnen som ska styrka tränarens popularitet, och berätta hur beslutet om den indragna diplomeringen påverkat hans varumärke. Ett antal av dem ska dessutom höras angående att tränaren är ett föredöme för etik och moral.

  De inkallade vittnena kommer från ridklubbar och träningsanläggningar i olika delar av södra och mellersta Sverige.

  Båda sidorna har också en omfattande skriftlig bevisning. Tränarens advokater har bland annat lämnat in läkarintyg som ska styrka att den fråntagna diplomeringen ledde till att tränaren blev sjukskriven, liksom uppgifter om tränarens ekonomi, samt ett brev från en ridklubb där det framgår att tränaren inte är välkommen till anläggningen för att hålla träningar, och därmed i praktiken har yrkesförbud.

  201012 Skriftligt Bevis Th
  Svenska Ridsportförbundet har ett brev om tränaren från 2016 som ett av sina skriftliga bevis.

  Tre domare dömer

  Svenska Ridsportförbundet har bland sin skriftliga bevisning ett brev som en ung kvinna år 2016 skickade till en idrottslig samarbetsorganisation i den stad där tränaren då var verksam. I brevet berättar hon om vad hon sett och upplevt när hon vistats i tränarens närhet under ett antal år.

  Målet avgörs i Västmanlands tingsrätt, eftersom Svenska Ridsportförbundet har sitt säte i Västmanland. Fyra rättegångsdagar i november är avsatta, och tre domare kommer att avgöra målet.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden