ReproduktionMares of Macha har gjort sig kända med affärsidén att samla världens toppston för att sälja embryon. I programmet finns de svenska hoppstjärnorna Toveks Mary Lou och Flip's Little Sparrow. Svårigheterna med att producera embryon har gjort att MoM nu också satsar på kloning. Se vad Lisen Bratt Fredricson och Henrik von Eckermann säger om att klona sina hoppstjärnor.
”Mary Lou ska inte klonas”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Mares of Macha (MoM) är affärsidén som bygger på ett nytt sätt att få tillgång till blodslinjer från ston med topprestation. Företaget säljer frysta embryon med gener från de allra bästa stolinjerna – och i deras utbud finns bland annat embryon från Toveks Mary Lou, Flip’s Little Sparrow och Dalila de la Pomme. Programmet innehåller 30-tal ston med några av världens mest eftertraktade blodslinjer, som har producerat några av världens mest framgångsrika mästerskapshästar.
Vårt initiala mål var att producera embryon, men när det misslyckades vände vi oss till kloning.
Klaas de Coster på Mares of Macha
Att ta fram embryon har dock visat sig vara svårare än man hade tänkt sig, och för att driva affärerna framåt har man fått söka efter andra lösningar. Som ett resultat av detta annonserade Mares of Macha nyligen födseln av tre ston som klonats av Contara (e Contender), mor till den topprankade hingsten Chacco-Blue.
Vill bevara generna
Contara Alpha, Contara Beta och Contara Gamma, som fölen heter, mår bra och ”lever livet” i hagen på Mares of Machas anläggning utanför Milano i Italien, meddelar Mares of Macha. Även om kloning till en början var en utmaning, överskrider resultatet alla förväntningar, menar företagets vice vd Klaas de Coster. Det rapporterar avelssajten Hippomundo. Syftet är att ”bevara Contaras exceptionella gener som utgör grunden för Chacco-Blue och hingstens framgångar”.
– Vårt initiala mål var att producera embryon, men när det misslyckades vände vi oss till kloning. Att vi fick tre framgångsrika dräktigheter samtidigt var en överraskning, men det erbjuder en fantastisk möjlighet för avelsvärlden. Med tre klonade ston blir generna mer tillgängliga för uppfödare i hela världen, vilket ligger i linje med Mares of Machas vision om ”tillgänglig avel för alla”, förklarar Klaas de Coster i ett uttalande.
Den belgiske entreprenören är tillsammans med Pieter Devos, OS-bronsmedaljör i hoppning, och auktionsförrättaren och speakern Frederik de Backer, den trio som står bakom Mares of Macha.
Den brittiske landslagsryttaren James Wilson blev överlycklig när han fick chansen att köpa ett embryo efter Aganix du Seigneur Z med Toveks Mary Lou (WESTF sto f-06 e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg Toveks) som mor.
”Känns inte naturligt”
Både Mary Lou, som avtackades i efterhand i samband med GHS i år, och Flip’s Little Sparrow, som pensionerades i vintras, tillbringar dagarna i de vidsträckta hagarna på Mares of Machas gård, Borgo La Caccia, som ligger öster om Milano. Inte långt därifrån finns Avantea, en klinik som specialiserar sig på avancerad teknologi inom djurreproduktion. Det är där som själva avelsarbetet när det gäller embryon äger rum med hjälp av OPU-teknik (ovum pick-up) och efterföljande ICSI (intracytoplasmic sperm injection).
Några kloner av Mary Lou och Flip’s Little Sparrow (SWB sto f-06, e Cardento-Robin Z, uppf Kristina Larsson, äg Grevlundagården i Vitaby AB & Astrid Ohlin) är dock inget vi kommer att få se.
– Det är absolut inte aktuellt med någon kloning, säger Lisen Bratt Fredricson om Flip’s Little Sparrow som Grevlunda äger tillsammans med Astrid Ohlin.
För vår del känns det inte naturligt, det är inte det vi vill hålla på med.
Lisen Bratt Fredricson
– Jag tror att Christian Ahlmann tävlar en klon och även Niels Bruynseels, men jag vet inte vilka det är. Jag kan inte så mycket om kloning, men de jag har sett har inte varit något speciellt. För vår del känns det inte naturligt, det är inte det vi vill hålla på med, fortsätter Lisen.
Det har gjorts försök att ta embryon på Flip’s Little Sparrow, men det har inte varit så lätt att få det att ta sig.
– Hon ska få ett föl nästa år, men vi har inte fått något än så länge, berättar Lisen.
Fölet som föds nästa år är beställt av en MoM-kund och är antingen efter Comme il Faut eller Kashmir van’t Schuttershof, Lisen är lite osäker på vilken, ”men det är de hingstarna som vi använder på henne just nu”. Stona spolas på ägg tre gånger på hösten, berättar hon, och förhoppningen är att det ska ta sig nästa gång.
– Vi har inte haft så mycket tur när de spolar. Många tror kanske att nu kommer det att bli massor av embryon, men det blir mycket mindre än man tänker sig.
Med tanke på vad som kan hända i samband med fölning, känns det bättre att Sparven själv inte behöver bära sina föl, tycker Lisen.
– Vi har haft lite otur med henne, Sparvens dotter dog ju i en fölning, det är en risk och vi är såklart lite rädda om henne. Nu har hon det väldigt bra och går ute i stora hagar året runt. För oss känns det skönt att hon slipper hela den här biten med att bära föl och risken med att föla.
Bacardi är drömhingsten
Henrik von Eckermann vill inte heller göra några kloner av Mary Lou, som liksom Dalila de la Pomme ägs av familjen Tovek. Avelsarbetet hos Mares of Macha är ett samarbete med familjen och Henrik.
– Mary Lou är som sagt inte deras utan ägs fortfarande och kommer alltid att ägas av Toveks. Mary Lou kommer inte att klonas, säger han.
I kombination med att kunna ta embryon var det bara viktigt att Mary skulle ha det så bra som det gick efter hennes sportkarriär.
Henrik von Eckermann
Henrik är inte insatt i vilka embryon Mary Lou har, säger han, det viktigaste för honom har varit att ge henne det liv hon förtjänar efter allt hon har gett.
– I kombination med att kunna ta embryon var det bara viktigt att Mary skulle ha det så bra som det gick efter hennes sportkarriär. Med bra hagar och ett bra klimat där hon kan vara ute med sina hästkompisar.
Skulle du inte själv vilja ha ett embryo efter henne?
– Självklart skulle det vara roligt att ha en avkomma, men jag känner om jag börjar med det så blir det ännu mer saker att tänka på, och det vill jag inte för tillfället.
Drömmen vore kanske att få ett föl efter King Edward, men det går ju inte av naturliga skäl – så vilken hingst hade du valt i sådana fall?
– Om jag skulle välja en hingst så skulle jag ha tagit Bacardi för att jag tycker det är en otrolig fin häst med bra temperament, teknik och förmåga, men självklart också för att Janika har ridit honom, säger Henrik med ett leende.
Fotnot: Den första sporthästen som klonades var Quidam de Revel, ägd av Fleming Velin som lät göra ett par kloner varav den första föddes 2005. Leon Melchior som grundade Zangersheidestuteriet är sedan dess den hästägare som låtit göra flest kloner fram tills han avled 2015.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på