Hästliv
20 oktober 2012 09:30

Marita ser inga hinder

Tänk dig att galoppera med öronproppar och en bindel för ögonen. Så är det för Marita Rantanen-Peterson som lever med dövblindhet. Men trots att hon varken ser eller hör, njuter hon för fullt av ridningen.

– Att känna samspel med hästen. Det är enormt, säger hon.

Solen skiner från en klarblå himmel och ute på fälten betar hästar på de gröna ängarna. Men det märker inte Marita Rantanen-Peterson, som är på ridläger för funktionshindrade i Sämsholm. Hon är i full färd med att rida på fjordhästen Quick inne i ridhuset. Hon skrittar längs långsidan, sätter i gång i trav vid bokstaven H. Vid E lägger hon till en volt och placerar sig i mitten på ridbanan.

Marita Rantanen-Peterson är dövblind och förutom tekniska hjälpmedel är minnet hennes viktigaste redskap. Hon är noggrann med att memorera bokstäverna på ridbanan och räknar hästens steg för att veta när hon ska vända eller lägga en volt. Dessutom håller hon två ridspön som sticker ut på varje sida för att känna var väggen är.

Läs mer i Ridsport nummer 21/2012, som kom till våra prenumeranter i torsdags och finns i butik från och med igår, fredag.
Vill du har tidningen direkt hem i brevlådan? Läs mer HÄR.

Du kan även köpa Ridsport som digital tidning via Qiozk – HÄR hittar du senaste numret.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar