Sverige
13 februari 2020 20:54
Ridsportplus

”Marknaden växer snabbare än det tillkommer nya veterinärer”

UppmaningArbetsbelastningen på många distriktsveterinärer är idag hög, och i vissa områden är de nästan ensamma om att stå i beredskap för djurägarna utanför kontorstid. Jordbruksverket vill nu att regeringen ska utreda hur förutsättningarna för distriktsveterinärerna ska se ut. - Distriktskåren har fått andra förväntningar på sig idag, jämfört med när uppdraget formulerades för elva år sedan, menar chefsveterinär Håkan Henrikson.

”Marknaden växer snabbare än det tillkommer nya veterinärer”
Hur ska uppdraget för distriktsveterinärerna se ut? Det vill Jordbruksverket att regeringen ska utreda. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hakan_henrikson
    Håkan Henrikson Foto: Jordbruksverket

    2009 tog regeringen fram hur uppdraget för Jordbruksverket och deras distriktsveterinärer skulle se ut. Men mycket har hänt sedan dess, och Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, menar att det är dags att se över förutsättningarna.

    – Det finns ett önskemål från vår sida, att förutsättningarna för distriktsveterinärerna ska belysas. Veterinärvården har utvecklats väldigt mycket på senare år och förutsättningarna ser inte likadana ut som tidigare. Det är betydligt färre av det totala antalet veterinärer som delar på beredskapen idag, distriktskåren har fått andra förväntningar på sig – man kräver en mer specialiserad djursjukvård som vi inte har idag. Ska vi ändra inriktningen för vår verksamhet, eller ska man ändra inriktningen för andra, privat praktiserande veterinärer, så att de också har skyldighet att ta sig an en beredskap?

    Tillgänglig dygnet runt

    Med beredskap menar Håkan Henrikson att inte bara ha öppet under ”kontorstider”, utan under dygnets alla timmar, när helst djurägaren behöver hjälp.
    – När de privata veterinärerna stänger, och inte tar beredskapen, så lämnas det ju över till distriktsveterinärerna – då får vi ett utökat ansvar. Vi har ju även en områdestäckning, att vi ska täcka upp för alla de djurslagen som finns i området – hästar framförallt, men även lantbruksdjur och sällskapsdjur på vissa ställen. Men vi har inte utrustningen och den dimensioneringen för att hantera det, vi kan inte bli låsta vid ett fall under speciellt lång tid. Ringer det någon annan så måste vi åka vidare.

    Håkan Henrikson menar att det är viktigt att utvärdera verksamheten med jämna mellanrum.
    – Jag tror det är rimligt att man måste se över den typen av verksamhet som vi bedriver, i statlig regi, kontinuerligt. Har vi rätt förutsättningar, är det rätt förutsättningar totalt sett i branschen eller ska man kan ändra på något? Man kan ändra på förutsättningarna för oss, men också för de privata aktörerna, menar han.

    Ändra förutsättningarna

    På vilket sätt anser du att man bör ändra förutsättningarna?
    – När det gäller de privata aktörerna är det tämligen fri etableringsrätt idag – man har många friheter som veterinär i Sverige idag men inga direkta formella skyldigheter. Kanske ska man reglera det på något sätt, säga att de får ta ett större ansvar. I andra länder i Europa ser det väldigt annorlunda ut, där får man som privat veterinär ta sig an en beredskap som man garanterar för de kunder man har, berättar Håkan Henrikson och fortsätter:

    – Det är sällan det är statligt reglerat, men marknaden ser ut så – vill man ha en praktik i det landet så får man följa de regler som är uppsatta, till exempel av veterinärförbundet eller motsvarande. Har du en klinisk verksamhet får du också ta ett ansvar dygnet runt. Sedan behöver du inte göra allt själv, men du kan till exempel gå in i ett samarbete med andra veterinärer. Det är väldigt vanligt i andra EU-länder men i Sverige behöver du inte göra så – här kan du ha öppet när du vill, för att distriktsveterinärerna garanterar att djurägarna kan få hjälp.

    Är det den väg som Sverige också bör gå?
    – Det blir tufft när branschen växer som den gör och samtidigt växer förväntan från djurägarna. Då måste man se över förutsättningarna för oss. Det är en veterinärbrist idag, marknaden växer snabbare än det tillkommer nya veterinärer. Samtidigt så lockar nya tjänster – som veterinärer på webben – vilket suger åt sig många av de yrkesverksamma. En ny tjänst blir ingen effektivisering för branschen innan den har stabiliserat sig, utan snarare så uppstår nu ännu fler behov av veterinär kompetens, att bemanna en ny typ av veterinära tjänster. Då tar man bort ytterligare några veterinärer som kunde varit kliniskt verksamma, menar Henrikson.

    Näringsdepartementet bestämmer

    Nu är det upp till regeringen och näringsdepartementet att avgöra om de tycker att Jordbruksverkets förslag verkar rimligt, att situationen bör utredas. Om det blir en utredning så kan uppdraget som formulerades 2009 få ett annat utseende och innebörd – en modernisering som kanske vore på tiden.
    – Det har hänt mer inom branschen på dessa elva år än vad det gjort på de senaste 20, till och med 30 åren, konstaterar Håkan Henrikson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden