Ridsport Play, Träningstips
20 februari 2021 09:55
Ridsportplus

Marknes hoppskola: Tid för reflektion – och nya tag

Hoppning med Markne, del 8När du är mitt i säsongen – och det har blivit både träning och förhoppningsvis tävlingar – är det dags att stanna upp, reflektera och fundera över hur träningen läggs upp bäst framöver. Pether Markne berättar hur du ska tänka och planera i den här artikeln och filmklippet.

Marknes hoppskola: Tid för reflektion – och nya tag
Dagens övning består av "klockor" med bommar och små hinder. Det blir många språng som kommer tätt, vilket gör övningen ganska tuff. Foto: Erik Rundelius

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Oberoende av vad som finns närmast i din kalender vad gäller träningar och tävlingar, tycker Ridsports hopptränare Pether Markne att det är viktigt att tänka till och planera sitt arbete på bästa sätt, oavsett om du är internationell mästerskapsryttare som några av hans elever, eller hoppar betydligt lägre hinder.

    – Om du har haft en period många tävlingar rekommenderar jag tonvikt på markarbete och ridbarhetsövningar i stället för mycket hoppning.

    – Är du inte en av dem som har varit ute och tävlat, rekommenderar jag en titt på våra tidigare övningar i den här serien och fortsatt förfining i arbetet för att förbereda en comeback.

    Positiv upplevelse viktigt

    Som alltid är Pether Markne noga med att hästen ska uppleva träningen som något positivt. Särskilt för de ekipage som har klättrat genom klasserna under en period, tipsar han om att faktiskt våga sänka nivån på träningen ett snäpp, dock utan att tumma på kvaliteten.

    – Just att ha gått upp en klass eller två med en häst kan vara ett bra skäl till att förenkla övningarna på hemmaplan. Vi vill att hästen ska komma till avspändhet och få känna att arbetet är väldigt enkelt att utföra. Förenkla ibland linjer, kombinationer och vägar hemma så får hästen både ökat självförtroende och avspänd träning. Då blir det riktigt kvalitativa träningspass även om svårighetsgraden är något lägre än annars, säger Pether Markne.

    Även om tränaren står vid rodret under träningarna tycker Pether Markne att eleverna gärna får tänka till för att träningen ska bli så givande som möjligt. Det gäller särskilt dem som inte har stämt av med sin tränare under en period.

    – Uppdatera din tränare om vad ni har haft för er, om ni har tävlat och hur det har gått. Kanske har du upplevt något problem. Har hästen blivit stark på långa linjer, har du haft svårare att svänga åt något håll eller har det bara inte fungerat? Tänk efter och prata med din tränare innan ni sätter i gång. Då kan du få guidning och stöd i hur du ska lägga upp träningen.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    Viktigt med veterinär

    Svaren på frågorna kring problem på banan finns ibland i hästens hälsa. Pether Markne tycker att alla ska ha förebyggande vård i bakhuvudet, något som han anser att många underskattar.

    – Min fasta åsikt är att du i första hand ska ha en veterinär som du har förtroende för som kollar igenom hästen med jämna mellanrum. Låt gärna din häst behandlas av duktiga massörer eller equiterapeuter, men tänk på att deras behandlingar inte får ersätta veterinärvård. Kom ihåg att alla, som tandläkare och hovslagare, är viktiga pusselbitar för att helheten ska bli så bra som möjligt.

    Pether Markne gör hellre veterinärkontroller en gång för mycket än en för lite och anser att man på så vis kan förekomma många skador. Han tipsar om att boka in besöken enligt ett system under året.

    – Passa på att se och lära när veterinären kollar hästen. Om du lär dig att se och förstå kan du exempelvis longera på mjukt och hårt underlag hemma för hålla koll på hästens rörelsemönster till vardags.

    P: 2016-16 Hoppning TräningPether Markne
    Pether Markne förklarar dagens övning som handlar om fokus. ”Hästen ska arbeta lika bra i båda varven och hela tiden ha ett öra bakåt för att lyssna på ryttarens signaler”. Foto: Erik Rundelius

    Övning.

    Skiss Del 8
    Den ena volten består av bommar på marken, den andra av låga hinder.

    ”Klockor” med -bommar respektive hinder
    Förberedelse
    Placera ut två ”klockor” enligt skissen, en på vardera volt vid ridbanans kortsidor. Den ena klockan består av bara bommar på marken medan den andra består av låga hinder.

    Syfte
    Hästen ska kunna arbeta i balans, landa runt skänkeln, lyssna vidare på innerskänkeln och behålla sin bärighet. Det här är en övning med små hinder, men den är likväl tuff eftersom hindren kommer snabbt med tre till fyra galoppsprång mellan varje. Det är samtidigt en övning i fokus – det gäller att såväl häst som ryttare orkar hålla fokus hela tiden för att övningen ska utföras rätt. Övningen är även en koll av att hästen arbetar lika bra i båda varven och hela tiden har ett öra bakåt för att lyssna på ryttarens signaler.

    P: 2016-16 Hoppning Träning
    Över bommarna på marken kan du växla mellan tre och fyra galoppsprång. Foto: Erik Rundelius

    Önskat utförande
    Målet är att ekipaget ska börja på klockan med markbommar, rida igenom den i bra balans med låg hals och därpå galoppera vidare till klockan med hinder. Där fortsätter ekipaget på samma vis med att ta hinder för hinder utan stress, med bra balans, låg hals och jämn rytm utan att hästen rätar ut sig. Ekipaget får gärna avsluta med bomklockan igen för att justera om något inte kändes riktigt bra de första varven.

    I bomklockan kan ryttaren justera mellan tre och fyra galoppsprång. I hinderklockan, där hindren kommer snabbt, är det viktigt att inte greja för mycket med galoppsprången utan i stället fokusera på rytmen.

    Våga avsluta när det känns bra, i stället för att snurra vidare tills hästen är för trött för att utföra uppgiften korrekt.

    P: 2016-16 Hoppning Träning
    Om hästen skulle stressa eller bli för hög i nacken – plocka ut en del av övningen och hoppa bara ett hinder. Foto: Erik Rundelius

    Vanliga problem
    Hästen orkar inte eller är för orutinerad:
    Som sagt, det här är en krävande övning. Tre varv i hinderklockan ger tolv språng med få galoppsprång emellan. Tänk krypa-gå-springa som många gånger förr. Ha bara två eller tre bommar i bomklockan och bara ett hinder i hinderklockan till att börja med. Känn att hästen bär sig, avsluta i tid efter några bra varv och fortsätt någon annan dag i stället för att pressa för mycket.

    Ryttaren stressar:
    Det är lätt hänt när hindren kommer så tätt. Se till att andas mellan dem och jaga inte. Känn efter i varje språng i stället för att kasta dig vidare och tänk till varför du gör övningen. Bli inte stressad om något inte känns perfekt; fortsätt att jobba på lugnt och metodiskt.

    Hästen stressar:
    Om hästen är hetsig, hög i nacken och blir för rak är det troligtvis läge att plocka ut en del av övningen och bara ha ett hinder på volten eller köra på bara bomklockan. Med hinder så tätt som i klockan är det svårt att hinna hitta den låga halsen med hästen runt skänkeln. När hästen arbetar med bra balans och bärighet på ett hinder i taget på volten kan du öka svårighetsgraden med fler hinder successivt.

    Ryttaren håller för :hårt i innerhanden
    För att hästen inte ska räta ut sig kopplar en del ryttare på innerhanden alltför mycket och låser den. Var i stället stadig på yttertygeln och få igenom hästen för den invändiga skänkeln för att undvika att hästen rätar ut sig.

    P: 2016-16 Hoppning Träning
    När du rider övningen med hinder; greja inte med galoppsprången utan fokusera på rytmen och att hästen håller formen. Foto: Erik Rundelius

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden