Ridsport Play, Träningstips
26 januari 2021 10:15
Ridsportplus

Marknes träningstips ger din hoppteknik ett lyft

Hoppning med Markne, del 1Nu ska Pether Markne hjälpa Ridsports läsare att bli bättre i sadeln. Se till att få ut så mycket som möjligt av vinterträningen genom att stämma av hästen dagen innan du ska rida för en tränare – särskilt om din häst far fram som en kanonkula efter några veckors återhämtning.

Marknes träningstips ger din hoppteknik ett lyft
För att få ut det mesta av hoppträningen är det klokt att stämma av hästen dagen innan, så att den är avslappnad och lyssnar. Skänkeln ska kunna läggas till utan att hästen exploderar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vintersäsongen 2020-2021 har varit allt annat än normal. Vid den här tiden brukar tävlingshästarna ha en kortare vintervila och det brukar krävas god tajmning för att låta dem trappa ner och trappa upp igen. Nu har de flesta hästar haft ett längre upphåll från tävling, men i stället kanske tränat mer än vanligt. När tävlandet kan komma i gång igen är fortfarande osäkert.

    – Jag tror att all återhämtning som är två veckor eller längre är riktigt hälsosamt. Hästen ska få rensa hjärnan, gå ute i skogen, bli kollad av veterinär och ladda batterierna, säger Pether Markne.

    Undvik komplicerad start

    När det är dags att börja hoppa igen efter en vila, är hästar med överskottsenergi en vanlig syn, även på Pethers träningar, där han uppskattar att runt hälften ofta är för pigga och spända så här års. Alltför komplicerade övningar undviks därför noga de första träningarna.

    – Vi vill absolut inte att hästarna ska göra massa misstag för att de är spända. Det är viktigt att vara smart i upplägget.

    Om hästen är för spänd saknas den ärliga kontakten och det önskade resultatet av hoppträningen uteblir.

    – När hästen är spänd vet den inte vad den gör och allt sker väldigt snabbt. Av tio språng med en spänd häst blir kanske ett par likvärdiga, medan en avslappnad häst kanske sätter åtta likvärdiga språng, säger Pether Markne.

    En viss spänning behöver inte vara något problem och är något som de flesta råkar ut för, inte minst i tävlingssammanhang där allt från publik till vattenhinder kan skruva upp spänningsgraden.

    Stäm av före träning

    Träningen till vardags ska vara så avslappnad som möjligt, och för att grunda för en bra hoppträning gör ryttaren bäst i att stämma av läget dagen innan. Hästen ska kunna galopperas avslappnad med stora språng och lång hals. Ryttaren ska kunna lägga till skänkeln utan att hästen exploderar; om det inte fungerar kan ett pass till behövas.

    – Se till att hästen får komma ut en gång till samma dag. Då undviker man att det blir för hårt under ett och samma pass. Våra hästar går två pass per dag, och särskilt om man har en pigg häst kan det löna sig att exempelvis longera en stund på morgonen före jobbet, säger Pether Markne.

    En mindre hoppsession dagen före den riktiga träningen kan ta udden av de piggaste hästarna. Två låga hinder på rad räcker för att checka av om hästen kan hoppa utan att fara fram i raketfart.

    – Vi har som regel att göra halt så mjukt som möjligt med glada ögon om hästen sticker efter hindret för att fly. Om den däremot bara är pigg landar vi och rider oss igenom piggheten. Om vi bromsar genom piggheten blir det lätt en katt och råtta-lek i vem som hinner först och då lär sig hästen att undvika handen genom att höja huvudet redan i landningen.

    Är den mindre energiska hästen, trots återhämtning, inte på hugget dagen före träningen behöver den vässas till. Tempoväxlingar är ett beprövat knep.

    – Som ryttare gäller det att inte bli mer fysisk bara för att hästen inte är det. Precis som att det är lätt att inte våga lägga till skänkeln på en het häst är det lätt att bli överenergisk om man sitter på en häst med lägre varvtal. Normalisera i stället båda typerna av häst för att komma till bra ridning.

    Tre övningar som hjälper dig att öka hästens lydnad och få bättre kontroll.

    Ridsport,hoppning
    Wilma Hellström och Bill Breaker visar hur bommar kan användas för att få mer kontroll och lydnad. Foto: Roland Thunholm

    Lydnad. Fyra markbommar på rad

    Förberedelse
    Placera ut fyra bommar på marken med 7–6–5–4 meters mellanrum. Korta avståndet med 30–50 centimeter mellan de två första bommarna för D-ponny och med 50 centimeter mellan alla bommar för C-ponny. Pether Markne rekommenderar vanligen inte övningen för B-ponnyer eftersom dessa generellt lättare kortar sig och trampar om naturligt, samtidigt som han föredrar att inte ge unga B-ponnyryttare för komplicerade uppgifter.

    Syfte med övningen
    Lydnad, få hästen att vänta och få kontroll i alla växlar. Hästen ska veta att när du sätter dig ner och rätar upp dig betyder det orange ljus, alltså vänta på nästa signal. Alla väntövningar är till för att du på tävling ska kunna lägga till skänkeln och galoppera på, samtidigt som hästen hela tiden har ett öra mot dig och lyssnar på vad du har att säga.

    Så ska övningen utföras
    Rid in i bra galopp. Hästen ska kunna gå ner i varvtal och kännas ungefär som en dimmer som går att släcka ner. Skänkeln ska vara intill och handen ska användas så lite som möjligt. Hästen ska bära sig själv och känslan i händerna ska vara att du håller i två ömtåliga ägg

    Vanliga problem
    En häst som drar iväg. Vägra att gå in i dragkampen. Bryt mjukt av till skritt om hästen drar, skritta över bommarna i lugn och ro. Gör om det gång på gång, med glada ögon, tills det fungerar.

    Rakriktning och landning.Tre cavaletti på rad

    Förberedelse
    Placera ut tre cavalettihinder med 13 meters mellanrum. För D-ponny är det lagom med 12 meter mellan varje cavaletti, medan det passar med runt 11 respektive 10 meters mellanrum för kategori C och B.

    Syfte  med övningen
    Rakriktning och att hästen ska landa i den galopp som ryttaren vill.

    Så ska övningen utföras
    Variera mellan tre och fyra jämna galoppsprång. När du gör fyra är det viktigt att det fjärde inte blir ett kort språng. Hästen ska gå kvar i samma galopp, vilket kan vara nog utmaning. I den här övningen ska ryttaren tänka extra mycket på hästens rakriktning. Prova i det andra varvet om inte det första fungerar, för att undvika att fastna i en ond cirkel. Mindre erfarna hästar och ryttare kan börja med bara ett cavalettihinder i taget.

    Vanliga problem
    1. Hästen hoppar av för tidigt och landar i fel galopp på grund av obalans, alternativt gör sig sned och ändrar sin kroppsposition. Tänk som om du rider på en volt med tyngd i den yttre stigbygeln och kontakt på den yttre tygeln.
    2. Ryttaren lutar sig inåt i ambition att landa i rätt galopp, vilket öppnar upp för yttersidan och gör att hästen i stället lätt landar i fel galopp. Undvik att luta dig inåt och ha hellre tyngd i den yttre stigbygeln.
    3. Återkommande landningar i fel galopp. Sätt det första och det sista cavalettihindret lite snett, som på en volt. Bra för mindre erfarna hästar. Ett annat alternativ är att placera ut stödjande bommar, som lutar snett utåt mot marken, någon meter in på varje cavaletti.

    Ridsport,hoppning
    Om hästen återkommande landar i fel galopp, prova med att lägga ut stödjande bommar på cavalettihindren. Foto: Roland Thunholm

    Öka kontrollen. Cavaletti på diagonalen

    Förberedelse
    Placera ut ett cavalettihinder på vardera diagonal, cirka 15 meter in från spåret.

    Syfte med övningen
    Kontroll, hästen ska invänta ryttaren. Många hopphästar går händelserna i förväg och byter själva galopp när ryttaren vänder över ridbanan. Ofta görs bytet osynkat med ryttaren. Det här är en väntövning från Marcus Ehning som förbättrar kommunikationen och får hästen att lyssna samt invänta dina signaler. På banan vill vi ha en häst med stor, rymlig galopp som inte blir studsig så fort vi vänder in på en linje.

    Så ska övningen utföras
    Rid in på diagonalen, landa i bibehållen galopp och byt först när du kommer ut till väggen. Fortsätt till nästa diagonal där du upprepar övningen. Tänk ”krypa-gå-springa” och börja lugnt. Mot slutet av övningen, när den fungerar i mer samlat tempo, ska du kunna göra den i stor och rymlig galopp.

    Vanliga problem
    1. Hästen landar i fel galopp. Håll koll på det yttre bakbenet och få till lite sluta-känsla.
    2. Hästen är för pigg och går händelserna i förväg. Bryt av till skritt, som vanligt med glada ögon. Gör om igen.

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden