Hoppning
22 april 11:35

Mästarens tips för hållbara hästar: ”Vill ha gott om tid”

Hästhälsa"Jag är väldigt känslig för oliksidighet i hästarna, det är något som jag inte gillar för jag är av den tron att har hästen en oliksidighet så är det någonting som stör den." Det säger Henrik von Eckermann med anledning av hur han arbetar med att få sina stjärnor att hålla sig fräscha och friska.

Mästarens tips för hållbara hästar: ”Vill ha gott om tid”
Henrik Von Eckermann och King Edward. Foto: FEI / Martin Dokoupil

Världsettan Henrik von Eckermann imponerade när han och King Edward (BWP val f 2010 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables Ag, Henrik von Eckermann) tog sin andra raka finalseger i världscupen i lördags.

Jag är väldigt känslig för oliksidighet i hästarna.

Henrik von Eckermann.

Den 14-årige valacken har nu tillhört den absoluta världseliten sedan OS 2021 då det blev OS-guld i lag. Och det är ingen tillfällighet att han om och om igen visar toppform.

I ett pressutskick berättar nu försäkringsbolaget Agria hur deras profilryttare Henrik von Eckermann arbetar med hållbarhet hos sina hästar. Det handlar framförallt om att tillbringa mycket tid med hästarna.
– Jag är lite av ett kontrollfreak, jag vill ha koll på allting och vill inte släppa någonting. Om jag känner att det är någonting som inte funkar med en häst vill jag kunna ta mig den tiden i lugn och ro, utan att känna någon stress att jag har tio andra hästar som står och väntar, säger Henrik von Eckermann i pressutskicket.

Aktivt val

Hans karriär tog fart när han jobbade som beridare i ett stall med hundratals hästar. När han senare blev sin egen gjorde han ett aktivt val att inte ha för många hästar för att hinna spendera mycket tid tillsammans med dem. I hans stall finns numera åtta hästar som alla har kommit en bit upp i klasserna.

Henrik von Eckermann berättar bland annat att han tidigt uppfattar minsta lilla förändring i hästarnas beteende, mående och fysik.  
– Jag är väldigt känslig för oliksidighet i hästarna, det är något som jag inte gillar för jag är av den tron att har hästen en oliksidighet så är det någonting som stör den. Det finns risk för att det skapar en överbelastning någonstans, och de flesta skador som uppstår hos hopphästar kommer från just överbelastning. 

Longerar regelbundet

Han berättar att han longerar sina hästar i båda varven varje vecka och tittar då bland annat efter förändringar i hästens rörelsemönster.
– Man får mycket information när man ser hästen från sidan. 
– Det blir som en databas med information om exakt hur hästen rör sig – vad är normalt och vad avviker. En häst kanske trycker sig lite inåt i ena varvet, jämfört med det andra varvet. En annan häst är lite piggare eller tröttare ena veckan, då kan jag fundera på varför den är det. Listan är väldigt lång på saker man kan se. 

Världsstjärnan har tät kontakt både med sin veterinär och hovslagare när det gäller hästarnas status och lyfter bådas betydelse för hästarnas hållbarhet.

Världsmästarens tips för hållbara hästar

  • Titta på din häst. Ridpasset är bara en liten del av den tid du spenderar med din häst – genom att observera hästens beteende i stallgången, boxen och hagen kan du lära dig mycket.
  • Stressa inte. Försök att fokusera på hästen när du är i stallet. 
  • Lär känna din häst. Ju bättre du känner din häst, desto lättare kan du upptäcka när något är fel.
  • Ta hjälp. Skaffa en veterinär, hovslagare och andra som du litar på och bilda ditt eget ”team”.

Ridsports samlade rapportering från årets världscupfinal

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden