Krönika
14 oktober 2023 16:31

Mäter vi kärleken i foderstatens komplexitet?

Gästkrönika"Gör både dig och din häst en tjänst, sluta slösa pengar på dyra och onödiga kraftfoder, tillskott och magiska pulver" - ord och inga visor från Ridsports gästkrönikör Malin Axel-Nilsson. Hon menar att många hästägare verkar mäta sin kärlek till hästen i hur många ingredienser hästen får i sig via fodret.

Mäter vi kärleken i foderstatens komplexitet?
Malin Axel-Nilsson är doktor i etologi och husdjursvetenskap, driver företaget Hästologen, hastologen.se.

Många hästägare verkar förtjusta i att laga mat. Inte till sig själva, men till sin häst. Ju fler ingredienser, mindre förpackningar och dyrare kilopris desto roligare. Som att graden av kärlek och omtanke till hästen mäts i foderstatens komplexitet.

Jag raljerar nu, men den här kulinariska böjelsen resulterar snarare i en björntjänst för hästen, än ett medel att bygga en god relation eller löften om goda prestationer.

Hästen är ett gräsätande bytesdjur anpassat för flocklivet på stäppen, med grundläggande behov av kontakt med andra hästar samt att födosöka och tugga under mer än två tredjedelar av dygnet. För att vi ska kunna erbjuda hästen en tillvaro som tillgodoser dess naturliga behov och beteenden krävs kunskap. Vi behöver kunskap för att kunna välja rätt häst, fatta beslut kring hästhållning och träningsfilosofier, och för att kunna sätta samman en meny som både smakar gott och gör hästen väl.

Ju fler ingredienser, mindre förpackningar och dyrare kilopris desto roligare.

Menyn, eller foderstaten, ska baseras på ett analyserat grovfoder. Men se upp – med årets foderbrist och en ansträngd ekonomisk situation är det frustrerande att okunskap från både producenthåll och hästägare resulterar i att dåligt, ibland otjänligt, grovfoder säljs för hutlösa priser. För ingen vill väl tro att någon medvetet försöker sko sig på att sälja dåligt foder?

Hästens ras, ålder, kön och arbetsmängd avgör hur mycket energi och näring vi behöver servera för att den ska hålla gott hull, orka prestera och må bra. Att få utlopp för de tiotusentals tuggrörelser som hästen rent evolutionärt är programmerad att utöva varje dag är dock grundläggande och lika nödvändigt för alla. Risken ökar annars för både oönskade beteenden och åkommor som magsår och kolik. Hästen får en sämre välfärd.

Välj ett grovfoder med bra balans mellan protein och energi och av god hygienisk kvalitet, som du kan ge mycket av i kombination med lämpliga mineraler och vitaminer. I vissa fall behöver man komplettera med protein, men de flesta övriga produkter är för hobbyhästen helt överflödiga.

Sluta slösa pengar på dyra och onödiga kraftfoder, tillskott och magiska pulver!

Otaliga är de hinkar, byttor och kraftfodermått som slits ut i onödan. Gör både dig och din häst en tjänst, sluta slösa pengar på dyra och onödiga kraftfoder, tillskott och magiska pulver!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden