Träningstips
8 juli 2020 16:14
Ridsportplus

Maxa poängen vid inverkansridning

ProblemlösningVad är viktigt att träna på inför en inverkansridning? Anna-Clara Pettersson, inverkansdomare, förklarar vad domaren vill se och ger tips på hur du kan träna.

Maxa poängen vid inverkansridning
Anna-Clara Pettersson är B-tränare i hoppning, utbildad inverkansdomare, ridlärare level 3 och diplomerad hippolog. Här ses hon tillsammans med eleven Ebba Danielsson på ponnyn Dynamite Spartacus. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Inverkansridning är en bedömningsform som används främst i ponny- och childrenklasser. Det är banhoppningen som bedöms av en eller flera domare, där ryttaren ska rida sin häst eller ponny på ett så optimalt sätt som möjligt.
    – Det är ett bra sätt att få yngre ryttare på rätt väg för att kunna rida större klasser i framtiden. Men det kan också användas för att utvecklas på den nivån man är på just nu, säger Anna-Clara Pettersson.

    Det som främst bedöms är tempo, rytm och balans, kommunikation med hästen och ryttarens sits och position.
    – Inverkansridning är ett jättebra sätt att få veta vad du som ryttare gör bra och vad som kan bli bättre. Det är viktigt att ta feedbacken på rätt sätt, protokollen är till för dig, för att du ska kunna utvecklas vidare, säger Anna-Clara Pettersson.

    Ebba-danielsson-spartacus-5-200416-rt
    Tempo, rytm och balans Foto: Roland Thunholm

    1. Tempo, rytm och balans

    Många hästar kan vara rytmiska i dressyrarbetet men sedan tända till när de ska ta sig över bommar eller hinder. Det är därför bra att använda bommar i det dagliga dressyrarbetet.

    I den här övningen används två bommar på marken. Hur långt det är mellan bommarna spelar mindre roll, det viktigaste är att du kan variera hästens steglängd.
    – Många är duktiga på att sätta tillbaka sina hästar men det är minst lika viktigt att kunna gå på ett galoppsprång mindre och samtidigt bibehålla balansen hos hästen.

    Tänk på att rida en bra väg före, mellan och efter bommarna. Hästen ska vara rak med bibehållen rytm och energi hela vägen.

    Rid övningen i båda varven. Om hästen ska kunna bibehålla en bra balans genom en hel bana behöver galoppen fungera lika bra i båda varven, annars kan problem som korsgalopp uppstå.

    Ebba-danielsson-catjing-3-200416-rt
    Sits och position Foto: Roland Thunholm

    2. Sits och position

    En bra sits är när ryttaren kan följa hästens rörelser på ett mjukt sätt och vara ett med hästen. I inverkansridning kollar domaren på ryttarens hand, blick, följsamheten i sprången och i galoppen mellan hinder.

    Ett bra sätt att träna upp sitsen är genom hoppning på böjt spår, här används ett räcke som står placerat på ena kortsidan.
    – Det är viktigt att tänka på att rida noggrann väg och hålla kroppen rak i språnget. Vrid på huvudet och titta framåt men passa så att du inte faller inåt eller viker dig i höften.

    Det är viktigt att du som ryttare har en bra bålstabilitet, en stadig skänkel och god egen balans för att kunna ge hästen eftergift i sprången utan att falla framåt med överkroppen. Rid i båda varven, liksidighet hos ryttaren är en förutsättning för att träna upp hästen liksidigt.

    3-bana
    Kommunikation och inverkan

    3. Kommunikation och inverkan

    Här handlar det om att prata samma språk som hästen. Du som ryttare ska få hästen att förstå genom att använda små hjälper genom tygel, skänkel och vikt, men du måste samtidigt våga agera när det behövs.
    – Inverkan handlar inte om att inte göra någonting utan snarare att ryttaren måste kunna vara snabb och stötta hästen i olika situationer.

    För att stämma av kommunikationen används en kort bana med ett relaterat avstånd och ett enkelhinder ur vardera varvet. Tempo och vägar anpassas beroende på vilken nivå du ligger på. I en Lätt C behöver hästen inte lika mycket kraft som i en större klass där det krävs en större galopp och kortare vägar för att klara maxtiden på tävling. Oavsett nivå är det viktigt att hålla en bra galopp redan från det första hindret, så att inte drivningen behöver bli hård längre fram i banan.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden