Sverige
26 november 2013 13:00

Foton med hästen i fokus

Nikolina Arcini är fotografen som valde mellan att satsa på hästarna och fotograferandet. Hon valde det senare, men har i sitt första stora arbete som fotograf lyckats förena de två världarna. Nu ska hennes bilder ställas ut i Globen, under Stockholm International Horse Show. Här kan du läsa intervjun med Nikolina igen.

Foton med hästen i fokus
Nikolina Arcini

– Utställningen handlar om vårt sätt som människor att kommunicera med hästar – och främst – hästens sätt att kommunicera med oss, säger Nikolina Arcini som fotograferat hästar på deras villkor.

Nikolina är hästtjej i grunden och ville länge satsa på ett yrkesliv med hästarna. På grund av problem med lederna valde hon istället fotograferandet och i våras gik hon ut sin fotoutbildning. Första projektet blev en dröm som gick i uppfyllelse – att gestalta hästars kommunikation i bilder.
– Jag har länge haft tankar på att göra något sånt här, att uppmärksamma hästhållning och det sätt vi kommunicerar på. Bara hur ett öra ligger säger så mycket.

Hästarna hon har fotografet är av rasen Achal Tekeer som ursprungligen kommer från Turkmenistan. Hästarna stötte hon på när hon skulle rida i Turkiet och Nikolina föll genast för den särskilda rasen med nästan metallisk färgglans i pälsen och muskulösa kroppar. I Sverige finns det 31 registrerade hästar av rasen och Nicolina kontaktade ägarna till fem av dessa. Fotograferandet skedde sedan i hästarnas egna miljö, i stallet eller i ligghallar.

– Vi tog studion till dem, riggade upp en stor svart fond och en massa lampor. Hästarna var spända och supertaggade till en början, men sedan gjorde vi det till en lek och genom att få hästarna att trivas fick jag också till riktigt bra bilder.

– Jag ville få fram uttrycken hos hästarna, det finns så mycket i deras språk som människor bara ser förbi. Vi satsar så mycket på att vi ska lära hästarna vårt språk, istället för att ta ett steg tillbaka och se den uppvisning de ger för oss. Det är mitt budskap med de här bilderna.

Nikolinas bilder ställs ut i Globen under Stockholm International Horse Show den 28 november till 1 december. Fler bilder finns på hennes hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-