ClinicMed fyra svarta paraplyer på ridbanan lär sig hästen grunderna för piruett. En markering med spöet och rätt sorts smackning får hästen att ta in piaffrörelserna.
Australiensaren Tristan Tucker bjöd på en tänkvärd clinic under Gothenburg Horse Show.
Med paraplyer och kyssar lär Tristan Tucker hästen dressyr
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Dressyrryttaren Lina Andersson fick vara demonstrationselev, på Tristan Tuckers egen häst som hon aldrig ridit förut. Redan vid uppsittningen förstod publiken att något extra var på gång, eftersom Tristans häst med de rätta instruktionerna själv ställde upp sig vid dressyrstaketet där Lina kunde sitta upp.
Sedan började det enkelt, med flaggor, plastpåsar och otäcka ljud, som hade fått de flesta dressyrhästar att lämna arenan för länge sedan, men Tuckers häst rörde inte ett ögonbryn.
Därefter placerade Tristan Tucker ut ett stort svart paraply i varje hörn på en ridbana, som Lina fick i uppdrag att galoppera runt, så nära som möjligt.
− Jag talar inte om hur Lina ska rida utan hon ska bara rida runt mina specialdesignade hästträningsparaplyer, sade Tristan Tucker medan publiken såg piruetterna växa fram.
− Det ska inte handla om att ryttaren ska lyfta runt hästen i piruetter, utan lära hästen att själv göra det jobbet.
Magiskt spö
Därefter handlade det om piaff, där Tristan Tucker tog ett långt dressyrspö och petade med det på hästens bakben, ett i taget, samtidigt som han smackade på ett speciellt sätt, inte att förväxla med det kyssljud han använde för att få hästen uppmärksam på att något nytt var på väg att hända.
Efter en stund kunde han ta bort spöet och hästen lyfte bara utifrån ljudet.
− Om du frågade hästen hur den skulle beskriva piaff, vad skulle den svara då? En rörelse där den vill gå framåt men blir bromsad? En rörelse där den är i ständig obalans?
Hur skulle hästen själv beskriva piaff?
− Det handlar om att lära hästen hålla upp ett ben i taget men fokusera mer på det benet som hästen stödjer på än det som lyfts upp, förklarade Tucker.
Hästen ska inte bara stå ut
Tristan Tucker arbetar också mycket med att miljöträna dressyrhästar, eller som han själv uttrycker det, lära hästen att slappna av i oroliga situationer.
− Det handlar inte om att få hästen att stå ut med (på engelska ”cope with”) olika situationer, utan att den ska lära sig kontrollera sig själv, och det är två vitt skilda saker, sade Tristan Tucker.
Hjälper Lina och Sargon
Tristan Tucker och Lina Andersson samarbetar sedan flera år kring Linas GP-häst Sargon, som har nära till att ta till flykten. Med små, små steg och olika former av utmaningar, så som flaggor och en klappermaskin som låter som applåder, arbetas Sargon från marken. Träningen är en utmaning även för Tristan Tucker.
– Tristan skojade om att Sargon hade överlevt länge i det fria eftersom han är så extremt reaktionssnabb, sa Lina i ett tidigare reportage i Ridsport där vi berättade om ekipagets krokiga väg, med bruten nacke och en otäck olycka, hela vägen fram till SM-final. Läs reportaget här.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på