Sverige
25 september 2017 19:14
Ridsportplus

Mer än bara pengar avgör vilken vård hästen får

I dag kan veterinärer behandla ganska allvarliga skador och tillstånd hos din häst. Men det kan kosta pengar, tid och ibland också lidande för hästen.
Ridsport gör ett försök att bena ut vilka variabler som finns att ta ställning till, när vi ska välja vård för vår skadade eller sjuka häst.

Mer än bara pengar avgör vilken vård hästen får
Det finns många olika faktorer som avgör när en behandling är lämplig och när den inte är det. Ridsport har tittat närmare på dilemmat kring vilken typ av vård vi ska kosta på vår häst, och varför. (Obs, arkivbild) LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Frågan är inte lättbesvarad. Det kan till och med vara så att samma person ger olika svar beroende på vilken häst det handlar om.
    Ingrid Lindholm är en hästägare som funderat en hel del på de här frågorna de senaste åren. Hon har fem hästar, två av dem har varit skadade relativt nyligen. Hon har resonerat olika kring veterinärvård när det gäller de två hästarna.

    Hennes 11-åriga ridhäst skadades först. Den fick en fraktur på kotsenbenet. Diagnosen vid operationen var god och sedan behandlades hästen med kortison. Då hon inte svarade på det rekommenderade veterinären IRAP-behandling, något som försäkringsbolaget inte ersätter. Ingrid beslutade att själv bekosta behandlingen. I dag är hästen återställd och i full funktion. 

    Veterinären gav två alternativ
    Den andra hästen i ordningen att skadas var en av hennes 4-åring. Den blev halt, veterinären lokaliserade problemet till det bakre knäet men ställde inte någon diagnos.
    Ingrid fick två alternativ av veterinären – antingen kunde de gå vidare med en CT för att hitta problemet, eller så kunde hon låta hästen vila ett halvår för att se om skadan läkte ut av sig själv på den tiden.
    Ingrids försäkringsbolag ersätter inte CT fullt ut utan hon skulle få betala ungefär hälften själv. 

    – Jag har egen gård och fler hästar jag kan rida så valet för mig var rätt så lätt, säger Ingrid. Jag släppte hästen på bete och bestämde mig för att låta henne vila ett halvår.
    – För mig var det i första hand inte ekonomin som var avgörande, utan jag var osäker på vad jag skulle använda resultatet till. Jag är inte så sugen på att låta den här hästen genomgå en operation i ett bakknä, det känns för mig som en ganska riskabel grej. 

    Hästarna ska inte lida
    Halvåret har ännu inte gått, så Ingrid har inte facit till historien. Däremot konstaterar hon att hon själv tänkt väldigt olika gällande de båda hästarna.
    I det ena fallet har det varit viktigt för henne att få just den hästen frisk. I det andra fallet var det inte lika viktigt. Däremot vill hon givetvis försäkra sig om att hästarna inte lider. 

    Många faktorer avgör
    Veterinär Anette Graf som arbetar på Hallands Djursjukhus och inte varit inblandad i Ingrids specifika fall håller med om att det finns många olika faktorer som avgör när en behandling är lämplig och när den inte är det. 
    – Mitt prio ett är givetvis djurskyddet, betonar hon. Djuret ska inte utsättas för onödigt lidande. Men sedan är det djurägaren som måste avgöra. Jag kan råda utifrån vad jag ser och tror, men beslutet ligger hos djurägaren. 

    Kolikfall kräver snabba beslut
    Ett exempel där det ofta kan krävas snabba beslut från djurägaren är kolikfall. En buköppning är en komplicerad och ganska riskfylld operation, som dessutom kostar mycket pengar.
    – Prognosen är självklart viktig för beslutet, men i de här fallen är det ofta svårt att ge en prognos innan du öppnat och sett vad som verkligen händer därinne.

    En annan aspekt är lidandet för hästen. Anette menar att det inte är säkert att det alltid är operation som är det bästa ur djurvälfärdssynpunkt, det kan vara mer smärtsamt för hästen att bli opererad än att få somna in. Kostnaden är ytterligare en annan aspekt. 
    – Det händer att vi har fall där djurägaren säger att de inte kan eller vill lägga pengarna för en behandling eller operation, säger Anette. Men ofta är det bara en liten del i resonemanget. 

    Ingen skyldighet att behandla
    Veterinären har alltså djurskyddet som viktigaste aspekt, men en privatpraktiserande veterinär är inte skyldig att behandla ett sjukt djur om ägaren inte kan betala.
    – Jag ser inget fel i att välja att avsluta hästens liv istället för att låta den genomgå en besvärlig och kostsam operation, säger Anette. 

    När det gäller andra typer av skador, som inte är lika dramatiskt akuta, kan samma resonemang ibland tillämpas. Veterinären måste tillsammans med hästägaren diskutera och avväga vad som är lämpligt att göra. 
    – Veterinärvården har kommit så långt idag att vi kan göra mycket, men allt är inte alltid lämpligt att göra, säger Anette.
    – En princip är att vi som veterinärer inte ska bedriva forskning på bekostnad av kunder och patienter. Samtidigt kan vi inte heller avstå från att prova nya behandlingsmetoder, då går inte veterinärmedicinen framåt. 

    Lång boxvila
    En annan fråga som ibland kommer upp handlar om en längre tids boxvila.  Är det okej att till exempel sätta en 1- eller 2-årig häst på en lång boxvila? 
    – Jag ser det som att en ung häst ofta kommer kunna ha ett långt och bra liv när vilan är över, säger Anette. Då tycker jag nog att det är mer tveksamt med äldre hästar som till exempel får fång. 

    I hästvärlden upplever inte Anette att det är jättevanligt med djurägare som fanatiskt vägrar släppa taget. Det är ju djurägaren som tar beslutet, men veterinären är en viktig rådgivare.
    Det är veterinärens beskrivning av diagnos och prognos som ligger som underlag för djurägarens beslut. 
    – Det händer att djurägare frågar mig vad jag skulle göra om det var min häst, säger Anette. Då försöker jag vara ärlig och uppriktig. 


    Tips: Var förberedd!
    Vad vill du göra om din häst skadar sig?
    Ju mer du har tänkt igenom den frågan i förväg, desto bättre utgångspunkt har du för att föra en bra diskussion med din veterinär och dessutom skaffa rätt försäkring. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden