LuftvägsinfektionerHosta som inte smittar, allmänna problem med luftvägarna, hästinfluensa, kvarka och ekvint herpesvirus.
Ridsport reder ut begreppen kring åkommor som kan drabba din hästs luftvägar.
Mer om luftvägsinfektioner hos häst
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
En hosta som är miljöorsakad börjar i regel sporadiskt. Den beror på en överkänslighet mot damm, mögelsporer, pollen eller kvalster.
Efter en tid uppstår kronisk bronkit, då hästens andningsvägar minskar och den får svårt att andas. Hästar andas bara genom näsborrarna och inte genom munnen. Ibland kan även kvickdrag utvecklas, då hästen måste använda bukmuskulaturen för att orka trycka ut luften ur lungorna.
All hosta går inte att förklara
En del hästar hostar enbart i vissa situationer och mycket sällan. Det är inte alltid man kan förklara vad sådan hosta beror på. Vissa hästar hostar när de rids på torra, rykande ridbanor; andra när de byter luft mellan hage och stall. Sådan luftväxling kan ge hosta hos hästar som har fått sina flimmerhår förstörda vid en tidigare genomgången luftvägsinfektion.
Hästinfluensa typ 2A
Sprids genom luftburet virus
- Symtom
Hög feber – ofta med två febertoppar, djup torr hosta, varigt näsflöde och nedsatt allmäntillstånd. Ovaccinerade hästar kan bli så sjuka att de dör.
Även vaccinerade hästar kan ibland insjukna, men får då influensan i lindrigare form. En sådan häst kan sprida smitta i samma utsträckning som en ovaccinerad, sjuk häst. - Behandling
En drabbad häst bör vila minst tre veckor efter genomgången hästinfluensa för att inte riskera följdsjukdomar som lunginflammation och hjärtmuskelinflammation. - Smittspridning
Influensavirus är luftburet. När en häst hostar sprids virus upp till 45 meter. Kan även smitta vid direktkontakt. Sjuka hästar isoleras direkt. - Vaccin
Vaccination mot hästinfluensa är obligatorisk för deltagande i tävling och oftast för att få tillgång till ridhus och uppstallning. En annan orsak till att vaccinera mot hästinfluensa, är att en eventuell smitta går över snabbare i stallet som helhet. Är besättningen ovaccinerad tar det längre tid innan sjukdomsförloppet är över för alla hästar.
Andra har helt enkelt känsliga luftvägar och reagerar på väderlek; direkt efter att de rullat sig eller andra speciella situationer, utan att vara uttalat sjuka.
Hästar med sådan sporadisk hosta, som inte visar några förkylningssymtom som feber eller snuva, kan fortsätta ridas. Vid dammhosta man kan underlätta genom att vattna banorna. Många tillfälligt hostande hästar kan få hjälp av att cellulosapulver puffas upp i näsborrarna och bildar en gel som stoppar partiklarna från att komma in i luftvägarna.
Luftvägsproblem utan hosta
Men hästar kan också ha en rad problem i luftvägarna som inte resulterar i hosta.
När det gäller hästar med missljud i luftvägarna finns numera en bra undersökningsmetod genom arbetsendoskop. Det innebär att hästen kan ridas eller köras på vanligt sätt, medan ett endoskop filmar vad som händer i svalget.
Endoskopet sitter på ett extra huvudlag som sätts under det vanliga tränset. Övrig utrustning finns på en särskild vojlock med väskor. Filmen visar vad som händer i realtid på en datorskärm och sparas även på ett minneskort.
Arbetsendoskopi är ett otroligt framsteg inom diagnostiken, det är bland det säkraste sättet att undersöka struppipare.
Det används inte för att undersöka hästar med astma, utan mest på dem som får missljud när de arbetar. Det hörs i regel ingenting i vila, utan hästen måste ansträngas för att symtomen ska uppstå.
Kvarka
Orsakas av bakterien Streptococcus equi
- Symtom
Hög feber (över 39 grader) och hosta samt kraftigt, varigt näsflöde. Till de klassiska symtomen hör även bölder i lymfkörtlarna vid ganascherna och svårighet att svälja. Så snart kvarka misstänks, bör veterinär tillkallas för att säkerställa diagnosen genom provtagning av näsflöde eller svalj. - Behandling
Hästar i normal kondition får i regel vila sig igenom sjukdomen. Vissa individer blir dock mycket sjuka och får bölder som behöver dräneras eller sådan svårighet att äta och andas att de behöver antibiotika. Framför allt föl och unghästar kan bli riktigt illa däran. Dödsfall förekommer.
Isolering rekommenderas redan vid misstanke om kvarka.
Behandlande veterinär ger rekommendation om isolering utefter varje anläggnings förhållanden. Efter att sista hästen är symtomfri krävs en omfattande rengöring av stall, utrustning och kläder. - Smittspridning
Mycket smittsamt. Kvarka smittar genom kontakt: slem, hostningar, infekterade kläder, utrustning. Bakterien börjar inte utsöndras till omgivningen under de första 24-48 timmarna, så det finns en chans att begränsa utbrottet genom snabba åtgärder.
Ekvint herpesvirus - EHV
De viktigaste varianterna hos häst:
- EHV-1 – kallas även virusabort
Kan orsaka kastning hos dräktiga ston; övre luftvägsinfektion eller neurologisk sjukdom hos övriga. - EHV-2
ger förkylningssymtom och ögoninfektion. - EHV-4
är nära släkt med EHV-1. Ger luftvägsinfektion och enstaka abortfall. - EHV-5
kan ge luftvägsinfektion. - EHV-3
är ingen luftvägsinfektion utan ger blåsor på yttre könsvägarna (godartad beskällarsjuka).
Behandling
Hästarna får vila, antibiotika hjälper inte mot virus. Dropp och annan understödjande medicinering kan behövas till svårt drabbade hästar. Smittan är framför allt luftburen och hästar som insjuknat bör isoleras. Vid virusabort är det döda fostret, fostervätskorna och efterbörden smittförande.
Vaccin
Det finns vaccin mot EHV-1, virusabort. Ges i femte, sjunde och nionde dräktighetsmånaden. Vaccinet ger inte fullständigt skydd, men cirka 60-75 procents skydd mot kastning.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på