SWB:s brukspovUnder sin tid i ett belgiskt stall fick hon arbeta med hingstar, och föll för det jobbet. Nu gör Mikaela Gustaphson sitt första bruksprov där hon rider tre hingstar.
− Jag har aldrig varit på ett bruksprov så allt är nytt, men alla är väldigt hjälpsamma, säger hon.
Mikaela Gustaphson gör sitt första bruksprov: ”Allt är nytt för mig”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
De flesta tänker nog på Mikaela Gustaphson som en framgångsrik ung hoppryttare. Tillsammans med Inar C vann hon Young rider-finalen på Friends 2019 och tog många placeringar både i Sverige och internationellt.
Sedan drog hon utomlands och ett arbete som hemmaryttare hos Janika Sprunger, och därifrån fortsatte hon till Stal Roshoeve i Belgien.
− Där fanns det hingstar i alla åldrar där alla antingen var godkända och verksamma i aveln, eller så förbereddes de mot bruksprov för Zangersheide eller BWP. Det roliga och mest lärorika där var just att de flesta började sin tid där som mer eller mindre helt ohanterade och växte upp till avelshingstar på GP-nivå, och även om jag inte hann se en individ göra hela resan så kunde jag ändå se hur de arbetade med hingstarna i de olika faserna, och jag är verkligen tacksam för allt jag fick se och lära mig där.

Samarbetet ledde vidare
Vissa hingstar krävde mer hantering än andra under vissa moment eller perioder och då samarbetade Mikaela med Gianni Vermeersch.
− På det sättet lärde vi också känna varandra och vi lärde oss att arbete mer som ett team.
Gianni och Mikaela blev ett par och han följde med hem till Sverige, där de har fortsatt arbeta med hingstar.
− Det är roligt att jobba med hingstar. De är kloka och lättlärda, och i vardagen är det inte annorlunda att arbeta med hingstar än med ston och valacker.
− Men du måste hela tiden vara vaksam när du arbetar med hingstar, och fokuserad i all hantering.
Visar tre hingstar i Strömsholm
De tre hingstar som Mikaela rider på årets bruksprov är 3-åriga Felix Dies (SWB, e Tangelo van de Zuuthoeve – Nintender), 4-åriga Nixvinio MB Z (e Nixon van’t Meulenhof – Grosso Z), och 4-åriga Plot Pearl Zäta JL (e Plot Blue – Balou)
− Hittills har det känts bra, berättar Mikaela när vi pratas vid sent tisdag förmiddag då hon just har löshoppat 3-åringen.


− Han var modig och tog det bra. Exteriörbedömningen av hingstarna ledde till fina ord om dem alla tre, och inga omdömen som vi inte redan kände till.
På bruksprovet ska hingstarna marknadsföras också, så att de får ston, och det innebär en annan press.
Det är första gången Mikaela visar hingstar för hand på bruksprovet, och som med allt som görs första gången är det en läroresa.
− Här finns saker att utveckla, och för mig, som känner mig mer hemma när jag sitter på ryggen, kan jag ibland känna mig liten när jag är bredvid på marken, särskilt när hästarna får lite extra nerv så här på ”bortaplan” med mycket nya intryck.
− Det är också skillnad mot att visa hästar på unghästtest. Där visar du dem främst för din egen skull, men på bruksprovet ska hingstarna marknadsföras också, så att de får ston, och det innebär en annan press.

Vikten av konsekvent hantering
Det är många män som arbetar med hingstar och inte lika många kvinnor, men Mikaela ser inte att det spelar någon roll om du är man eller kvinna.
− Det handlar inte så mycket om styrka, utan om att vara konsekvent i sin hantering alla dagar i veckan. Relationen med hingstarna blir vad du gör den till. Gör du rätt blir det rätt.
Det är inte bara visning av hingstar som är nytt för Mikaela, utan hela bruksprovet med allt vad det innebär är oprövad mark.
Ung visare
Korta fakta om Mikaela
Namn: Mikaela Gustaphson
Ålder: 25 år
Bor: På gård i Västerås
Visar: Nixvinio MB Z (f -19 e Nixon van’t Meulenhof – Grosso Z, uppf Highfield Genetics, äg Equorum)
Plot Pearl Zäta JL (f- 19 e Plot Blue – Balou, uppf/äg Jessica Lindahl & Johan Lindmark)
Felix Dies (SWB f -20 e Tangelo van de Zuuthoeve – Nintender, uppf/äg Equorum)
− Det är inte alls som på en tävling. Allt är annorlunda, och jag frågar och frågar, och alla är väldigt hjälpsamma. Det är en härlig stämning här och det finns så mycket kunskap att hämta, även för den som inte har intressen i någon hingst.
Mikaela och Gianni driver sin verksamhet på Mikaelas föräldrars gård i Västerås, med inridning och utbildning av hästar.
− Jag har absolut inget emot att fortsätta med hingstar, säger hon.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på