2 februari 2015 12:31

”Min häst har ständig diarré”

En läsare undrar hur hon ska göra med sin hingst som har ständig diarré. Veterinär Anette Graf svarar.

Fråga

Jag har ett gäng hingstar ihop, två stycken är nu 3 år. Den ena av dem har ständig (inte helt så illa) diarré. Han är avmaskad, får samma mat som de andra. Är okej i hull, och vi har haft honom sen han föddes. Har du något råd för att bli av med diarrén?
/Susann

Svar

Ofta beror lös avföring på en obalans i grovtamrens tarmflora. Vissa hästar är mer känsliga än andra gällande foderbyten. Sand och lera kan också vara en orsak till en inflammation i slemhinnan och ge lös avföring. Inälvsparasiter är en tredje orsak.  Du nämner avmaskning, men inte när och med vad han har avmaskats.

Mer kroniska inflamatoriska tarmsjukdomar och cancer är ovanligt och framför allt när hästen i övrigt verkar frisk.

Prova att exkludera allt kraftfoder och fodra endast hö. Får hästen hösilage kan det vara värt att prova byta till hö istället. Det finns flertal tarmbalanserande produkter på marknaden som också kan användas. Jag tycker också att du bör ta ett träckprov och analysera för parasiter och förekomst av sand.

Om det fortfarande är ett problem (kan ta flera veckor) eller hästen blir sämre bör du kontakta en veterinär för vidare utredning.

Ställ din egen fråga här!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden