Veterinärt
6 maj 2022 08:34
Ridsportplus

”Min värsta erfarenhet någonsin”

EHV-1Det som skulle bli en solig start på utomhussäsongen i Spanien 2021 förvandlades till en mardröm med döende hästar när viruset EHV-1 började spridas. ”Om det skulle hända igen skulle vi göra allt annorlunda,” säger Charo Ortells, chef för CES Valencia Tour.

”Min värsta erfarenhet någonsin”
”Vi tog inte hit viruset. Vi ville inte att det skulle spridas. Jag hade ju min egen häst här”, säger Charo Ortells, tourchef i Valencia. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har nu gått knappt ett år sedan mardrömmen började på tävlingsplatsen i spanska Valencia. Det var den 20 februari 2021 som tävlingsveterinären larmade FEI om att 20 hästar på anläggningen hade feber. Situationen eskalerade snabbt och smittan spred sig över stora delar av Europa, 18 hästar dog och tävlingar ställdes in i flera länder.
    – Vi förstod direkt att det var allvarligt och agerade. Och vi förväntade oss i det läget att de på plats skulle ta sitt ansvar och göra rätt saker, men så skedde inte, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström.

    När Ridsport besöker anläggningen där allt började är det några dagar kvar tills årets vårtour ska börja. Det är välstädat och prydligt på hela anläggningen. Tourchefen Charo Ortells egna hästar står i skuggan under de stora olivträden som finns i de små hagarna.
    – Vi tog inte hit viruset. Vi ville inte att det skulle spridas. Jag hade ju min egen häst här. Det som hände är min värsta erfarenhet någonsin, säger Charo Ortells och slår sig ner vid ett bord i det utrymme som används som show office.

    Dålig kommunikation ställde till det

    Goran-akerstrom7-160709-rt
    FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström. Foto: Roland Thunholm

    Inför intervjun har hon sagt att hon inte tänker svara på några frågor om utbrottet, som började när 400 hästar fanns på plats, uppstallade i samma stora tältstall. Men hon väljer själv att prata mycket om det och många av de frågor som dyker upp får svar i det internationella ridsportförbundet FEI:s nyligen släppta rapport om utbrottet. I den konstateras att det kanske framför allt var dålig kommunikation mellan inblandade parter som ställde till det.
    – Det här smittutbrottet hade kunnat förhindras om alla ansvariga hade tagit sitt ansvar. Det gäller arrangören, men också de FEI-funktionärer som fanns på plats. Och inte minst de enskilda ryttarna, säger Göran Åkerström.

    När larmet gick till FEI den 20 februari blev det en del förvirring kring vem som skulle föra befälet över situationen, då den spanska myndigheten som motsvarar det svenska Jordbruksverket skulle ha den rollen. Larmet kom på en helg och då hade de ingen i tjänst. Under den tiden uppstod ett slags vakuum, men FEI lyckades ändå få stopp på tävlingen på söndagen. Sedan tog den spanska myndigheten över.
    – Vi förmedlade till ryttarna vad myndigheterna sa och till myndigheterna vad ryttarna sa. Vi stod mittemellan och kunde inte göra någonting. Och så samtidigt se de sjuka hästarna lida som de gjorde – jag tror att vi har gått igenom det värsta som en tävlingsarrangör kan göra, säger Charo Ortells.
    – Alla skällde på oss och det värsta någon sa till mig var att det var jag som borde dö i stället för hästarna.

    Det värsta någon sa till mig var att det var jag som borde dö i stället för hästarna.

    Charo Ortells

    Det som framför allt gjorde att smittan spreds vidare i Europa var att hästar som bar på smittan lämnade Valencia ungefär en vecka innan FEI larmades.
    – Om de första hästarna som fick feber hade satts i isolering och provtagits direkt och om temperaturtagningen hade utökats på plats, hade det här stora utbrottet kunnat stoppas och begränsats till några sjuka hästar på plats, säger Göran Åkerström.

    Tidslinje
    Virusets väg från Spanien till USA

    Oklart varför arrangörerna inte agerade

    Det agerande som chefsveterinären beskriver ingår i det regelverk kring smittskydd som gick ut till tävlingsarrangörer redan 2016. Varför arrangörerna i Valencia inte agerade på detta sätt är oklart, men de har förmodligen inte varit ensamma om att inte ha full koll på smittskyddsregler före 2021.
    – Alla arrangörer har fått den här informationen, och jag tror inte att någon egentligen struntar i den. Det är nog snarare så att de drunknar i information och smittskydd är inte högt prioriterat förrän det händer något.
    – Nu tror jag att alla är mer krismedvetna efter pandemin. Alla förstår vikten av god handhygien och att hålla avstånd, säger Göran Åkerström, som också nu i efterhand tänker att FEI borde agerat och tagit befälet direkt i Valencia, även om det hade upplevts som trotsigt gentemot landets egna myndigheter.
    – Jag var kanske färgad av min bakgrund på Jordbruksverket och tänkte att myndigheten tar ansvar för detta och det vi kan göra är att stötta upp. Men så fungerade det inte.

    De veterinärer som fanns på plats till en början var hårt överbelastade med arbete och hade svårt att hantera situationen med alla oklarheter som fanns. FEI stöttade så snabbt de kunde med veterinärer, och fler hjälpande händer anslöt, bland annat via volontärer från ett universitetsdjursjukhus i närheten.

    Det här smittutbrottet hade kunnat förhindras om alla ansvariga hade tagit sitt ansvar.

    Göran Åkerström, FEI:s chefsveterinär

    När detta publiceras har Valencia kört sin vårtour 2022. Nu med smittskyddsrutiner bättre på plats, färre hästar och bättre karantänsmöjligheter. Förutom ett isoleringsstall har de också en slags mellankarantän där de snabbt kan sätta hästar som har haft kontakt med en häst som får feber.
    – Om det skulle hända igen skulle vi göra allt annorlunda, säger Charo Ortells.

    Lärt sig av utbrottet

    Även Göran Åkerström och hans tio personer stora team på FEI har lärt sig av utbrottet.
    – En faktor som brast innan det här utbrottet var bristen på kontroll hur regelverket efterlevdes, men nu har vi skaffat oss verktyg för detta. Och så har vi lärt oss att direkt ta reda på vem som har ansvaret när sådana här situationer uppstår.

    Fakta

    Pågående utbrott i USA

    Herpesviruset EHV-1 har fortsatt att drabba hästar även efter att förra årets utbrott i Europa stoppades. Nu är det i Kalifornien, USA, som viruset härjar.

    Det var den 11 februari 2022 som ett fall av EHV-1 konstaterades på en tävling i Desert International Horse Park i Thermal, drygt 20 mil sydöst om Los Angeles i Kalifornien.

    Smittan tog snabbt fart och efter en dryg vecka fanns det åtta fall, varav tre med neurologiska symptom. En häst fick avlivas på grund av smittan redan då.

    Flera tävlingar ställdes in eller flyttades fram i tiden i takt med att fler fall uppdagades och i början av mars stoppades alla tävlingar i hoppning och hunting i delstaten.

    Både det amerikanska ridsportförbundet, USEF, och Jordbruksverkets motsvarighet i Kalifornien har uppmanat häst-ägare att vara extra observanta på sina hästar och hålla koll på deras temperatur. Det har också tagits fram ett särskilt ”return protocol” för de stallar som har smittan gällande återgång till en tillvaro utan restriktioner och karantän samt för att kunna börja tävla igen.
    – Lärdomar från förra året spelade stor roll vid det här utbrottet, att det kunde begränsas som det gjordes. Alla var direkt i gång och alla visste vad de skulle göra, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström, som särskilt lyfter USEF:s snabba agerande med att stoppa nationella tävlingar som något positivt.

    Vid denna tidnings pressläggning har sju hästar avlivats på grund av smittan i USA, som dock ser ut att ha börjat klinga av med färre rapporterade fall.

    Smittan fortsätter även att påverka tävlingsutbudet då bland annat den planerade Nations Cup-hoppningen i San Juan Capistrano i mitten av maj ställts in.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden