Hoppning
24 maj 2022 19:30
Ridsportplus

”Min verksamhet är väldigt svensk fast jag har en fransk bas”

I stallet Fyra år efter flytten till Frankrike har hoppryttaren Alexander Zetterman fortfarande stallet fullt med SWB-hästar. ”Allt jag byggde upp i Sverige med hästägare finns kvar,” säger han. Ridsport har träffat Alexander, som ingår i hopplandslagets B-trupp.

”Min verksamhet är väldigt svensk fast jag har en fransk bas”
Alexander Zetterman med Triton Hästak, kallad Lejonkungen hemma i stallet. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har gått åtta år sedan han blev rikskänd genom sin medverkan i SVT:s serie Ryttareliten. Samma år red han både VM och final i Nations Cup med Cafino (SWB val f -03 e Cardento-Roderick, uppf Birgitta och Anders Nilsson). Men valacken såldes och ända sedan dess har 32-årige Alexander Zetterman jobbat på att komma tillbaka till toppsporten.
    – Det är det här livet jag älskar, att vara ute och tävla. Och det är det enda livet jag vet egentligen, säger hoppryttaren som har en plats i landslagets B-trupp 2022.

    Tävlingslivet kräver hästar, ofta ett helt gäng hästar. Och det har Alexander. De är av olika typ, med olika karaktärer – och det är övervägande SWB-hästar.

    Starka band till hästägarna

    Detta trots att han bor i franska Haras du Plessis, tio minuter från storflygplatsen Charles de Gaulle, alltså i ett land där det inte saknas uppfödning av kapabla hopphästar.
    – Min verksamhet är väldigt svensk, fast jag har en fransk bas numera. Allt jag byggde upp i Sverige med hästägare finns kvar, jag har starka band till dem, säger Alexander, som också har svenska elever hos sig i Frankrike.

    Förra året presenterade han sig ordentligt för den svenska publiken igen när han vann Falsterbos trestjärniga Grand Prix tillsammans med SWB-hingsten Triton Hästak. Den charmige hingsten har massor av personlighet.
    – Han är väldigt klassisk i sitt sätt att hoppa, en häst som man verkligen kan rida bra på, samtidigt som han kräver att man rider mjukt och följsamt. Han kan lätt bli störd om man till exempel lägger på lite för mycket ben, det gäller att göra allt med rätt proportioner och hålla honom glad med rätt mängd träning och återhämtning.
    – Det är mycket balanserande med honom. Han lever lite på sin elektricitet och den gnistan gör honom både bra och svår.

    Kallas för Lejonkungen

    Till hingstens personlighet hör också ett humör som växlar mellan hetsig och lat, samt ett ganska stort ego som innefattar en självbild av att han är kung.
    – Vi brukar kalla honom för Lejonkungen när han kommer där med sin man och sin pannlugg, säger Alexander Zetterman.
    – Och så tycker han inte om när man gullar med honom, han släpper inte gärna in en utan blir som ett barn som skäms när mamma kommer och gullar. Och när han tycker det är pinsamt brukar han gäspa.

    SWB-stoet Lucky Lisa (f -10 e Heartbeat-Lux Z, uppf Nygårdens stuteri och veterinärpraktik) som hamnade hos Alexander Zetterman 2016, efter några framgångsika unghästår i Sverige, finns inte kvar hos ryttaren. Hon såldes 2020 och förra året ingick hon i det brittiska bronslaget på JEM tillsammans med Noora von Bülow.

    Vill gärna rida femstjärnigt

    Alexander Zetterman ser nu fram mot en tävlingssäsong som blir lite mer ”normal” efter två år färgade av pandemi och EHV-1. Att slå sig in i den svenska spetstruppen just nu tror han dock blir svårt.
    – Ja, det är ju tufft så bra som de är.
    – Men jag hoppas att jag kan får rida några femstjärnig tävlingar, gärna Falsterbo.

    Fakta

    Tre hästar Alexander Zetterman tror mycket på

    Triton-hastak-6210718rt-2000x1333
    Triton Hästak (SWB hingst f -12 e Cabachon-Winningmood, uppf Hästak AB, äg Incitamentet AB, Knut-Axel Nordenbelt och Royne Zetterman AB). Foto: Roland Thunholm

    Triton Hästak

    ”Jag har haft honom sedan han var fem år och han har varit lovande genom hela unghäståren. Han gjorde inte jättemycket som 8-åring då det var corona, men han debuterade 1,50 med ett ned på hösten. 2021 gick han en nationshoppning i Prag med ett nedslag och debuterade 1,60 med ett ned och sedan vann vi i Falsterbo. På hösten sedan hade han en dipp. Vi fick samla oss och hitta sätt att hjälpa hästen tillbaka på banan igen. Det var ingen skada, men han var kanske liten sliten efter sitt genombrott. Ibland är det svårt att veta exakt var problemen sitter, men jag tror att jag har förstått mer hur han fungerar nu. Han hoppade flera fina rundor i Sunshine Tour i Spanien med två segrar 1,45 i början av året. Efter Sunshine Tour ska han få en ordentlig vila och sedan får vi se vad det blir för honom resten av året. Han är lite hingstig, men inte den jobbigaste hingst jag har haft. Han avlar inget men vi har inga planer på att kastrera honom. Jag har en del dåliga erfarenheter av att kastrera dem i den här åldern, det kan ändra deras personlighet och nästan göra dem lite deprimerade.”

    Conrad
    Conrad (OS val f -11 e Catoki-Robin Z, uppf Jonas Holmberg, äg Vellinge Ridcenter AB). Foto: Privat

    Conrad

    ”Han är också en riktig stjärna i mitt stall, den stora utmanaren till Triton. Jag har haft honom i två år och det bästa vi har gjort tillsammans är en niondeplacering i en trestjärnig Grand Prix över 1,55-hinder i Spanien i höstas, där vi hade ett tidsfel. Han älskar människor och att vara nära människor. Man kan riktigt känna hans stora hjärta. Det bästa han vet är när vi kommer ut från banan och hans fanclub står där och ger honom godis.”

    Daquars-dream
    Daquars Dream CC (SWB sto f -15 e Daquar CC-Nekton, uppf/äg CC Holsteiner Breeding). Foto: Annelie Frank

    Daquars Dream CC

    “Daquars Dream är en av tre 7-åringar som jag har och som står i pipeline inför nästa säsong. Det är seriösa och bra hästägare som gärna vill vara med på resan och satsa långsiktigt. Hon har varit hos mig sedan september och har gjort några 1,35-klasser nu. I Sverige tävlades hon av Sissela Smith och var bland annat kvalad till Scandinavium. Hon har också varit med på Sunshine Tour och ska få några veckors vila efter det.”

    Fler av Alexander Zettermans hästar

    • Gelatina
      (SWB sto f -11 e Cohiba-Animo, uppf U Jarl och M Bokma, äg BXB Competition AB och U Jarl)
    • Career Diplomat
      (OLD val f -13 e Messenger-Robin Z, uppf/äg Rapidsrock AB)
    • Amour SA
      (SWB val f -15 e Bravour-Cardento, uppf Angelica Bäck, äg B och T Bredenlöw, K och P-O Ehrner Vilhelmsson)
    • Cayman
      (SWB val f -15 e I’m Special de Muze-Iowa, uppf A och P Prahl, äg A Zetterman och NKT Breeding and sport AB)
    • High IQ
      (SWB val f -16 e Corporal VDL-New Balance, uppf Maud Ohlsson, äg A Zetterman och R Zetterman)

    Under våren har Alexander Zetterman startat både 1,45- och 1,50-klasser med Triton Hästak. I slutet av mars vann ekipaget en 1,45-klass i Vejer de la Frontera i Spanien.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden