Sverige
7 september 2012 11:06

Miss bakom vanvårdade hästar

Den hästägare i Kullabygden som fick åtta av sina hästar omhändertagna i augusti riskerar nu att få djurförbud. Mannen har även tidigare haft förbud att föda upp hästar, men förbudet hävdes efter en miss av länsstyrelsen.

2009 förbjöds mannen att föda upp hästar – ett förbud som upphävdes 2011, på grund av en miss i diariesystemet hos länsstyrelsen.
– Om all information varit tillgänglig för den person som fattade beslut att upphäva förbudet, så hade han aldrig fått sitt tillstånd tillbaka, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou till Helsingborgs Dagblad.

I augusti omhändertogs åtta hästar, varav en fick avlivas. Enligt Kamaterou har hästägarens hantering av sina hästar figurerat hos djurskyddsmyndigheterna sedan 70-talet. Det finns fortfarande ett 40-tal hästar på mannens gård, men även om också de hästarna var i dåligt skick var det inget som krävde ett omedelbart omhändertagande, skriver tidningen.

Länsstyrelsen ska nu fatta beslut om hästägaren och hans sambo ska beläggas med djurförbud. Frågan utreds, och båda parter har till den 12 september på sig att yttra sig.
– Normalt sett fattar vi beslut om djurförbud om inte ytterligare information tillkommer, säger Charlotta Kamaterou.

Läs mer i de relaterade artiklarna i högerspalten.

Hingstar Online

Just nu 131 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar