Hoppning
25 december 2021 10:50
Ridsportplus

Ur arkivet: Träffa lovande tonåringen Rolf-Göran för 40 år sedan

Framtida OS-ryttareAtt intervjua unga ryttartalanger, höra om deras upplägg, framtidsdrömmar och mål hör till en av våra favoritsysselsättningar på Ridsport. "Fortsätter han att rida som han börjat, kommer han definitivt att tillhöra vår nya generation av duktiga tävlingsryttare", skrev Christel Behrmann om OS-ryttaren Rolf-Göran Bengtsson för 43 år sedan.

Ur arkivet: Träffa lovande tonåringen Rolf-Göran för 40 år sedan
År 1979 gjorde Ridsport hembesök hos Rolf-Göran Bengtsson – ett löfte inom svensk ridsport. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rolf-Göran Bengtsson – jättelöfte som lämnar ponnyåldern

    Han ser ganska snäll ut, där han går omkring och pysslar i stallet, en vanlig, inte särskilt stor 17-åring. Men när han kommer upp på hästryggen förvandlas han till en sjutusan till karl. Fullständigt orädd styr han vilken häst det än vara må över stock och sten.

    Rolf-Göran Bengtsson från Södra Sandby utanför Lund är ett jättelöfte inom hopp- och fälttävlanssporten. Två gånger har han vunnit SM i fälttävlan för ponnyer. Första gången var 1977 i Falkenberg med Partner och andra gången var så sent som i höstas, när han överraskande vann i Trolleholm på lånade Little Big Man.

    Det började med A-ponnyn Bella-Donna, som pappa Sven-Erik (lantlig EM-ryttare och sonens ridlärare) och mamma Elsa köpte som föl när Rolf-Göran, eller Roffe som han kallas, var sex år.
    – När jag var nio började jag rida henne och vi lärde oss allt tillsammans. Ingen av oss kunde något när vi började, berättar Roffe.

    Bella-Donna hade massor av egen vilja, så många gånger slutade ridturerna när ponnyn tröttnat på sin unga ryttare och helt resolut gått och ställt sig vid stalldörren.

    – Hon gick en runda på gården och sedan fick vi komma och ta henne därifrån, minns mamma Elsa.

    Gjorde om dressyrponnyn

    När Roffe blivit tio år var det dags att tävla i hoppning, men det var inte förrän B-ponnyn Prince och kanske framför allt fullblodsstoet Pretty Star kom in i bilden som det blev riktig fart på tävlandet.

    – När han skulle tävla Pretty Star, var han mest bekymrad över hur han skulle komma upp igen om han ramlade av, säger pappa Sven-Erik.

    I familjens fotoalbum finns en bild på 11-årige Roffe i för kort ridjacka och nerkasad hjälm i flygande fläng över ett hinder. Roffe ser lite generad ut när bilden visas och föredrar att berätta om C-ponnyn Adam som han faktiskt hade samtidigt som Pretty Star. Han tävlade dem varannan helg och hann också med att bli sjua i SM-fälttävlan.

    Sedan kom Pinocchio för att lära Roffe lite dressyr. Ponnyn kunde massor efter att ha varit hos Marie-Louise Danielsson. Men Roffe var inte den som lät sig påverkas, utan gjorde snabbt om honom till hopp- och fälttävlanshäst.

    Framgångar med Partner

    Men allra mest känd blev väl Roffe tillsammans med Partner. Honom övertog han efter Peter Bengtsson från Sydslätten och speciellt 1977 blev det massor av framgångar. Fälttävlans-SM blev höjdpunkten, plus segrar i svår hoppning. Fast när det var dags för hoppnings-SM blev det bara en niondeplats.

    – Jag red omkull i omhoppningen och var jättebesviken, säger Roffe.

    1978 gick det inte så bra. Partner och Roffe kom inte överens, även om det lättade framåt hösten. Och eftersom han började bli för stor för ponnyer, övertogs Partner av Helen Persson i Stävie.

    Ponnytiden klar

    Ännu ett ponny-SM skulle det dock bli. Roffe var och tävlade i Trolleholm i våras med Sombrin, när Börje Dahl kom och erbjöd Roffe att tävla Little Big Man. Hans flicka Helen hade haft en del problem med hästen.

    Hemma Hos Rolf-göran Bengtsson Hösten 1979Foto: Krister Lindh
    Det har blivit några bucklor att putsa på under åren som framgångsrik ponnyryttare. Foto: Krister Lindh

    I maj togs ”Biggen” hem till Sularpsgården och fyra dagar senare kvalade Roffe och han in till SM genom tredjeplacering i Lätt A-terräng. Hemma följde en uppbyggnadsperiod eftersom ponnyn haft mycket otur i kombinationer och på halmhinder. Före SM generalrepeterade paret med seger i nationell fälttävlan i Skövde och sedan blev det SM och DM-seger av bara farten.

    Men nu är ponnytiden för Roffes del definitivt förbi. Hemma i stallet bland avelsston och unghästar står Sombrin och Cosmin. Dessa båda är de som ska ge den unge skånegrabben ännu mer framgång, och det har börjat bra.

    Köpte häst på Scan

    Sombrin, en femåring efter Sombrero u Valentina e Valentino xx, tävlar redan mycket framgångsrikt. Hästen har en enorm framåtanda, mycket tack vare hannoveranarna och fullbloden i härstamningen. Roffe har följt Sombrin sedan han såg dagens ljus ohc han har själv ridit in och utbildat honom.

    Cosmin är också en egen uppfödning (Sombrin är morbror), fyra år gammal och efter Cosmos xx u Vanja e Vagabond. Än så länge har Cosmin orsakat Roffe en del problem, men Anders Lindgren hjälper honom att komma till rätta med problemen.
    – Han är väldigt ostadig på hand, vågar inte ta bettet riktigt, förklarar Roffe.

    Ytterligare en lovande häst plirar ut ur sin box i stallet. Det är Lamingo e Langos u Grace Mahru e Grey Mahru.
    – Honom köpte vi på Scan i Kävlinge som ettåring för 4000 kronor, säger pappa Sven-Erik.

    Cosmin har tagit det lugnt i år, han är stor och behöver tid på sig, men Sombrin har varit i elden en del. Segrar i lätt fälttävlan och hoppning har blivit följden.

    Hugo Simon är förebilden

    Roffes sätt att rida sina hästar är så fräckt att man efter en omhoppning knappt tror sina ögon när man tittar på klockan. I Jägersro ridhall till exempel, slog han sina konkurrenter över en kort bana med flera sekunder. Att Hugo Simon är en av hans förebilder är inte svårt att se. Sombrin har också en hel del gemensamt med Gladstone. Han är kort och kompakt med en enorm ”fjäder” och inte ens risken att gå omkull kan stoppa honom.

    _mg_7645
    Unge Rolf-Göran går maskinteknisk linje på gymnasiet. Foto: Krister Lindh

    Roffe tänker verkligen satsa på en karriär som tävlingsryttare. Han går maskinteknisk linje på gymnasiet i Lund och tänker jobba hemma på gården med hästarna och de 83 tunnlanden jord efter ytterligare utbildning på lantbruksskola.

    Fortsätter han att rida som han börjat, kommer han definitivt att tillhöra vår nya generation av duktiga tävlingsryttare, både i hoppning och fälttävlan. Det finns massor av vilja i killen och han har ett förunderligt sätt att överföra det på sina hästar.

    Bäste kompisen heter Peter Eriksson från Bjäre i norra Skåne, som ju haft stora framgångar sommaren 1979 i nationella tävlingar. Jana Wannius, Åke Hultberg och kompani får se upp, nu kommer de unga med buller och bång…

    Texten publicerades första gången i Ridsport nummer 24/1979. Sedan dess har Rolf-Göran bland annat vunnit Sveriges första EM-guld i hoppning, tagit OS-silver,  hjälpt det svenska laget till såväl OS- som EM-silver, röstats fram av svenska folket till vinnare av Jerringpriset och varit Sveriges fanbärare vid OS. Så sent som i april gladde han sina fans genom att vinna Grand Prix-klassen i Scandinavium. Rolf-Göran Bengtsson var reserv på OS i Tokyo, där Sverige vann lag-guld och red också i EM-laget 2021.
    Reportaget har en gång tidigare varit publicerat på Ridsports webb.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden