Sverige
7 december 2015 13:26

Motstridiga besked friar ryttare

Texten på TDB sa en sak, och texten i TR en annan. Det leder till att disciplinnämnden friar en ryttare som stängdes av eftersom hon inte visade upp sitt vaccinationsintyg.

Det var på dressyrtävlingar på Strömsholm i november som överdomaren meddelade en ryttare att hon var avstängd, eftersom hon inte hade visat upp något vaccinationsintyg före sin start. Tävlingsreglementet föreskriver att avstängning inträder automatiskt om ryttarna inte visar intyg före start.
Ryttaren överklagade till disciplinnämnden, eftersom hon hade lagt in hästens vaccinationer i Tävlingsdatabasen. I TDB står det att hästens vaccinationsintyg ”ska medtagas till tävlingsplatsen och visas upp på begäran enligt TR”.

Disciplinnämnden konstaterar i sitt beslut att ryttaren har följt de anvisningar som stod att läsa i Tävlingsdatabasen.
”Det finns således i nuläget motstridig information angående uppvisade av vaccinationsbevis. Enligt TR skall det, som ovan nämnts, uppvisas innan start och enligt TDB behöver man endast visa denna information på begäran i det fall man registrerat vaccinationerna i TDB” skriver disciplinnämnden, som friar ryttaren och återställer hennes resultat.
– Det är olyckligt när det blir så här, men man ska kunna lita på texten i TDB, säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse, som också poängterar att överdomaren inte gjorde fel som meddelade att ryttaren var avstängd.
– Överdomaren hade också rätt, eftersom det är TR som gäller i slutändan.

I maj öppnades möjligheten att registrera datum för hästens vaccination i TDB. På ett ställe i TDB framgår det tydligt att detta än så länge är på prov och att kravet kvarstår att visa vaccinationsintyg på tävlingen. Men på ett annat ställe står det att vaccinationstyg ska uppvisas ”på begäran”.
– Förbundet har lovat rätta till detta, säger Cecilia Tholse.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden