Nyheter
28 augusti 2012 13:21

Mugg?

Fråga

Min häst har fått en svårartad (i juni) mugg på sina två vita bakben. Det började på ena sidan över kotan, ca 15 cm sårigheter som först behandlades med en salva vid namn Fuciderm som veterinären skrev ut. Hjälpte för stunden. Nu behandlar jag honom med salicylsyrevaselin och omslag på natten samt hudlotion och lindor på dagen så att inte solen kommer åt. Vidare har veterinären tagit prov och konstaterat stafilykocker. Det är också tagit blodprov där det har kollats levervärde samt njurvärde och allt var ok. Det som känns hopplöst är att när man lyckats få ett ställe att läka blossar det upp nya. Har du någon idé om vad som är lämplig behandling?
/Lena

Svar

Mugg, rasp eller regnskållor används ofta i samband med hudinfektioner hos häst och indikerar vilket område som är infekterat, karleder, skenben respektive övriga delar på kroppen. Hudinfektionen är oftast bakteriell och orsakas av bakterier som finns i hästens närmiljö. Under normala förhållanden orsakar dessa bakterier inga problem, men om huden blir skadad passar dessa bakterier på att kolonisera sig och orsaka en lokal infektion.

Hos din häst har man konstaterat stafylokocker. I samband med bakterieodling brukar man även göra en så kallad resistensbestämning, det vill säga kontrollera vilken antibiotika som bakterien är känslig mot. På så sätt kan man välja rätt preparat.

I första hand är det dock noggrann sårvård med antiseptiska tvållösningar (klorhexidin) som ska användas. Hudområdet måste hållas rent och torrt, vilket innebär bandagering och begränsad hagvistelse om hagarna är blöta och leriga. Det är viktigt att få bort skorporna eftersom bakterierna ”gömmer” sig under dessa. Försök att avlägsna skorporna utan att riva bort dem. Är skorporna hårda och tjocka kan en mjukgörande kräm användas innan sårtvätt. När bandage används ska huden vara torr innan de läggs på. Då huden är ren och torr kan mjukgörande salva/kräm användas med eller utan antibiotika och/eller kortison.

Har man haft problem länge kan det finnas kroniska förändringar (ärrvävnad) som gör att huden har nedsatt motståndskraft mot yttre faktorer som grus, väta och bakterier. Vita ben (rosa hud) är också generellt känsligare än pigmenterade ben.

Många hästägare har, som du, noterat att behandlingen fungerat ”för stunden”. Jag anser då att behandlingen i sig inte varit fel, men kanske inte pågått tillräckligt länge. Det tar tid för hud att återhämta sig. Även efter att man med blotta ögat tycker det ser fint ut så är risken för åter-infektion stor direkt efter avslutad behandling. Det kan räcka med små gruskorn från ridbanan för att skapa små mikroskador på en känslig hud och så är problemet tillbaka.

Du nämner att man tagit prover för lever- och njurvärden som visat sig vara normala. Det finns hästar med nedsatt leverfunktion som i kombination med solljus kan utveckla hudförändringar på opigmenterade områden. Vanligaste orsaken till hudinfektioner på ben är dock yttre faktorer. Mugg och rasp kan orsaka långvariga besvär och behandlingen måste individanpassas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden