Sverige
30 mars 2018 06:30

Mulle busar vidare i dagboksform

Välrdens mesta hästBusiga ponnyn Mulle går från seriernas värld till bokform. Han har skrivit en dagbok som nu är klar för utgivning.
−Jag har alltid kämpat för att hålla texten kort i pratbubblorna. Nu blev jag friare, säger Mulles skapare Lena Furberg.

Mulle busar vidare i dagboksform
Mulles skapare och Mulles nya dagbok. Foto: Mats Persson

Busiga ponnyn Mulle går från seriernas värld till bokform. Han har skrivit en dagbok som nu är klar för utgivning.
−Jag har alltid kämpat för att hålla texten kort i pratbubblorna. Nu blev jag friare, säger Mulles skapare Lena Furberg.

Det har gått 45 år sedan Lena Furberg, då 15 år gammal, skickade ett argt brev till tidningen Ponnybilderna efter att hon inte fått en plansch som hon vunnit. I marginalen klottrade hon små arga hästar, och de bilderna ledde till att hon blev ombedd att göra en tecknad serie.
−Jag tyckte att ponnyn det handlade om skulle heta Munter eller Blixten, men redaktionen ville kalla honom Mulle, och det är jag glad för i dag.

En fri själ

Sedan dess har Mulle följt Lena Furberg.
−Mulle är en fri själ. Han gör en mängd saker som är både pinsamma och eländiga, men han har inga problem med det. Han har ett gott självförtroende, och Mulle och hans ryttare Molly älskar verkligen varandra, trots att de har olika uppfattningar om hur saker ska utföras. Det är en berättelse om livet, och Mulle står på samma sida som alla som inte riktigt passar in i den tjusiga mallen.

Genom åren har Mulle förändrats både till utseende, och i viss mån i sitt beteende.
−Han är mycket sötare nu än han var från början. Sedan försöker Molly få honom att följa med sin tid, och det försöker jag med, men Mulle är en fri själ som inte påverkas av trender. Samtidigt märker jag att han förändrats när jag ser tillbaka på äldre serier. Han har en annan syn när det gäller genusfrågor numera, och en del saker han gjorde på 1980-talet skulle han inte kunna säga och göra i dag.

Mulle debuterade som tecknad serie 1972, och nu har flera generationer hästälskare vuxit upp med den envetna ponnyn.
−Han finns i Min Häst, som främst vänder sig till barn och ungdomar. Men när jag är på hästmässor som på Friends, kommer lika många vuxna som barn, och de vuxna blir alldeles nostalgiska. I fjol gjorde jag en bilderbok med Mulle, tänkt för barn mellan tre och sex år, men jag tror att den har sålts i alla åldersgrupper.

Första dagboken på gång

Den 15 april kommer Mulles första dagbok, ”Mulle och ponnyklubben”.
−Först hade jag lite våndor eftersom jag inte visste hur Mulles dagbok skulle skrivas. Men sedan hittade jag hans språk och ton, och då gick det ganska lätt. Jag har alltid fått kämpa för att inte lägga för mycket text i pratbubblorna. Nu blev jag fri att skriva längre.
−Nu ska jag skriva en dagbok till, som ska ges ut efter sommaren, berättar Lena Furberg, västerbottningen från Skellefteå som numera bor i skånska Bromölla och ända sedan hon varit 15 år levt på att teckna Mulle och andra serier.

Ett högläsningsklipp:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden